torsdag 6 december 2012

Black cobra - Här går de i polisens fälla Polisen slår till mot gangstergänget – allt fångades på film

Här går de i polisens fälla Polisen slår till mot gangstergänget – allt fångades på film

När utpressarna kom för att hämta pengarna gick de rakt i fällan. Personalen hade bytts mot poliser och allt filmades. – Precis när de tagit emot kuvertet med pengarna slog vi till, säger insatschefen Jonas Viberg.

De fyra utpressarna hotade i höstas en företagare i Liljeholmen i Stockholm och påstod att de tillhörde det kriminella gänget Black Cobra. Betalade han inte sin ”skuld” på 196 000 kronor skulle det sluta illa.

 I ett inspelat samtal säger den drivande av utpressarna, en 28-åring dömd flera gånger bland annat för rån: – Vi är 200 personer! Som ska ha pengarna nu. Vi är Black Cobra som ska ha pengarna!

Företagaren ombads också att kolla upp Black Cobra på internet. – Om du anmäler mig så varsågod, gör det. Det finns en skuld, jag ska ha den, och om jag åker in så skitsamma! Jag har 200 till! Inga problem. Dom kommer ändå att hitta dig!

Företagaren hade haft ­affärer med en person där det uppstått oklarheter. Men det var utrett och ett avtal hade skrivits under om att inga krav fanns. Företagaren gjorde därför en anmälan direkt när utpressarna hörde av sig.

 Efter helgen hamnade ärendet hos SYL, Söderortspolisens grupp mot kriminella nätverk – samma dag som utpressarna skulle träffa företagaren. – Vi fick detta klockan nio på måndagsmorgonen och byggde upp en insats med hjälp av egna spanare och kollegor från piketen, säger Jonas Viberg, som ledde insatsen. Spanare placerades utanför lokalerna. Kontorspersonalen byttes ut mot poliser.

– Snart dök tre filurer upp och ville tala med målsägaren, men han befann sig då i säkerhet på annan plats. Utpressarna blev irriterade och ringde företagaren.

Samtalet spelades in och spanarna filmade händelsen. Hoten upprepades och ­företagaren lovade betala 70 000 kronor dagen därpå. När utpressarna lämnade platsen hängde spanarna på. Några visade sig bo i Upp­sala och kunde snart identifieras.

Bevisprovokation Nästa dag användes samma taktik med spanare, och personal utbytt mot poliser. Målet var att få gärningsmännen att fullfölja brottet, att ta emot pengar de pressat sig till. Upplägget kallas bevisprovokation och kan användas lagligt när ett brott redan begåtts. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15881304.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar