tisdag 2 januari 2018

Näin liivijengit toimivat eri puolella Suomea

Poliisihallituksella (PoHa) ei ole tällä hetkellä selvityksen alla muiden vastoin lakia ja hyviä tapoja toimivien järjestöjen tai yhdistysten kuin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttaminen. Pirkanmaan käräjäoikeus julisti viime viikolla uusnatsistisenPVL:n lakkautetuksi laittoman ja räikeästi hyvän tavan vastaisen toiminnan vuoksi.
PoHassa myönnetään, että niin sanottujen rikollisten liivijengien kieltämistä on mietitty. Syyttäjät ovat yrittäneet lakkauttaa Cannonball MC -moottoripyöräjengiin kytköksissä olevaa kahta yhdistystä. Toinen niistä toimii Seinäjoella ja toinen Heinolassa.
Seinäjoen nuorten miesten toverillinen yhdistys (SNMTY) ry:n tarkoituksena on sääntöjensä mukaan tukea muun muassa vankilataustan takia syrjäytymisvaarassa olevia henkilöitä järjestämällä heille harrastusmahdollisuuksia. Syyttäjän mielestä yhdistyksen tosiasiallisena tarkoituksena on ollut järjestää Cannonball-jäsenille ja näiden alajengeille kerhotilat. Käräjäoikeus ei löytänyt maaliskuussa 2017 yhdistyksen lakkauttamiselle laillisia perusteita. Päätös on lainvoimainen.
Syyttäjä vaati Bridge City Custom ry:n lakkauttamista sillä perusteella, että yhdistys samaistuu Cannonball MC:n Heinolan osastoon ja sen tosiasiallinen tarkoitus on toimia rikollisryhmän kulissina, sen organisaation osana ja työvälineenä. Syyttäjän vaatimus kaatui Itä-Suomen hovioikeudessa.
Nykylainsäädännöllä poliisilla ei ole toimivaltuuksia (prosentti)jengien tunnusten käytön kieltämiselle tai toimitilojen sulkemiselle. Rikollisiksi luokitellut liivijengit eivät kuitenkaan aja Suomeen kansallissosialistista valtiota kuten PVL tekee.

Katso jutun lopusta karttagarfiikasta, miten kuusi liivijengiä alajengeineen on levittäytynyt pitkin Suomea.

Tanskassa yritetään
kieltää mamu-jengejä

Sen sijaan Tanskassa valtionsyyttäjä ja oikeusministeri yrittävät lailla kieltää maahanmuuttajista koostuvan Loyal To Familia -jengin toiminnan. Se on ottanut jopa verisesti yhteen pitkin vuotta toisen maahanmuuttajataustaisen jengin, Brothaksen kanssa.

Aiemmin Tanskassa on yritetty kieltää Hells Angels ja Bandidos -moottoripyöräjengien sekä ääri-islamilamistisen Hizb ut-Tahrir -ryhmän toiminta. Kieltämisyritykset ovat tähän asti kilpistyneet perustuslaillisiin ongelmiin.

Bandidos
on suurin

Bandidos MC on suurin kansainvälisistä Suomessa toimivista moottoripyöräjengeistä. Sillä arvioidaan olevan jäseniä noin 240. Pysyviä osastoja ”bandiiteilla” on 14 ja sen alajengeillä 23. Alajengejä ovat Team X, Diablos MC ja Bad Attitude Crew. Bandidos on levinnyt Suomen kautta myös Viroon.

Toiseksi suurin rikolliseksi luokiteltu MC-jengi on kotimaista alkuperää oleva Cannonball MC. Sillä on 12 osastoa ja sama määrä alajengien (Outfit MC ja Squad 32) osastoja. Jäseniä CMC:llä arvioidaan olevan noin 230. Cannonball on perustanut osaston myös Tallinnaan.

Jäsenmäärältään kolmanneksi suurin rikollisjengi on Hells Angels MC, jolla jäseniä lasketaan olevan noin 130. Sillä on viisi osastoa ja neljä alajengien (Red Devils MC ja Devils Hammers) osastoa.
United Brotherhood on tunnuksellinen liivijengi, mutta se ei ole moottoripyöräjengi. Se syntyi kolmen rikolliseksi luokitellun ryhmittymän - M.O.R.E.:n, Natural Born Killersin ja Rogues Galleryn -jäsenistä vuonna 2010. Jäseniä arvioidaan olevan noin 120.

Outlaws MC on kansainvälinen rikollinen moottoripyöräjengi, jolla on kaksi alaosastoa Suomessa ja jäseniä arviolta 15-20. Se on aikeissa levittää toimintaansa Lappeenrannan ja Jyväskylän lisäksi myös muualle Suomeen.

Satudarah MC on Hollannissa 1990 perustettu kansainvälinen moottoripyöräjengi, jolla on toistaiseksi toimintaa Suomessa pääkaupunkiseudulla. Jäseniä sillä arvioidaan olevan 10-15.

Noin 750 jäsentä
liivit päällä

Edellä kerrotun perusteella liivijengiläisten yhteismäärä on tätä nykyä noin 750. Tämän lisäksi jengeillä on löyhemmin kytköksissä olevia, niin sanottuja liivittömiä jäseniä.
Liivittömien jäsenten rooli jengissä poikkeaa liivillisistä. Jengi hyötyy liivittömistä jäsenistään ja he jengistä. Tietyissä tilanteissa liivittömät jäsenet voivat kehua jäsenyydellään, mutta viranomaisille he voivat aina kiistää sen. Useimmiten liivittömät jäsenet työskentelevät sellaisilla aloilla, joissa paljastuminen jengiläiseksi haittaisi tai estäisi työnteon.
Moni rikollisjengi pyrkii laajentamaan toimintaansa huumekaupan ja kiristyksen lisäksi laillisille aloille, kuten rakennus- ja ravintolabisneksiin. Laittomista lähteistä tulleet rahat täytyy pestä puhtaaksi. Se onnistuu vain laillisen liiketoiminnan avulla. Laillinen liiketoiminta ja väkivaltakoneisto takaavat liivijengeille vaikutusvallan kasvun yhteiskunnassa.

Valitse näkyville haluamasi liivijengi


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/07/nain-liivijengit-toimivat-eri-puolella-suomea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar