torsdag 18 januari 2018

På onsdagskvällen skedde en explosion vid polishuset på Rosengård.

”De kriminella gillar inte att vi har tryck på dem”

På torsdagsförmiddagen höll polisen en presskonferens om händelsen.

https://www.sydsvenskan.se/2018-01-18/de-kriminella-gillar-inte-att-vi-har-tryck-pa-dem 

 

Polisen: Sprängning mot polishuset kan vara hämndaktion

Två män i 20-årsåldern har anhållits, misstänkta för sprängningen mot polishuset i Rosengård.
Malmöpolisen tror att sprängningen är en hämndaktion för det arbete som polisen har bedrivit mot den unga, multikriminella miljön.

– Det arbete och tryck vi har mot kriminella gör att vi tyvärr får förvänta oss sådant här, säger Stefan Sintéus, polischef i Malmö.

Strax efter klockan 21 på onsdagskvällen detonerade någon form av sprängladdning utanför polishuset i Rosengård i Malmö.

Explosionen lämnade en krater i asfalten på parkeringen, det blev skador på polishusets fasad och närliggande fordon, ej polisbilar.

– Det är alltså någon som kastat in ett föremål från staketet utanför in på parkeringsplatsen, som sedan har detonerat, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, under polisens pressträff på torsdagen.

Kan ha fångats på övervakningsfilm

Gärningsmannen ska fångats av övervakningskameror, enligt Aftonbladets källor, och på filmen ses hur en person tänder på en stubin innan föremålet kastas.

Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen att det rör sig om en stor banger, en mycket explosiv smällare som kan orsaka dödlig skada för personer som befinner sig i närheten.

Stefan Sinteus konstaterar att föremålet lämnade en krater i asfalten, och sa på presskonferensen att det var ”kraftigare än en fyrverkeripjäs men inte så kraftigt som en handgranat.”

Polisen: Kan vara hämnd

Polisen tror att detta är en hämndaktion för det arbete som polisen bedriver mot den kriminella miljön i Malmö.
– Det här som hände igår på Rosengård gör oss bara förbannade. Det visar att det arbete och det tryck vi har mot de kriminella gör att vi tyvärr får förvänta sig sådant här, säger Stefan Sinteus, polischef i Malmö.
Enligt källor till Aftonbladet misstänker man det var en hämnd "för en tidigare utförd kontroll.”
– Det är en ilska, vi är förbannade, men samtidigt har vi en stor beslutsamhet i att vi ska stå kvar i det här, det är den enda vägen fram. Vi kommer inte att vika oss för den här typen av attentat eller handlingar. Vi kommer att stå där, säger Carina Persson, polischef region syd.

”Kommit långt på den kriminella stegen”

Det rör sig om cirka 200 personer, och 4–5 pågående konflikter som man jobbar mot, enligt polismästaren. Där ingår de två personer som anhållits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är personer som har haft en misslyckad skolgång, saknar arbete, har levt i kriminalitet under många år. Har kommit trots sin ringa ålder väldigt långt på den kriminella stegen. De är svåra att jobba med, säger Stefan Sinteus.

Personerna som anhållits är i 22-årsåldern. Personerna i dessa miljöer är ”multikriminella”, och i åldrarna mellan 15 - 23, säger Stefan Sintéus.

”Jag riktar mig till er Malmöbor”

Polismästaren vädjar till Malmöborna om att få tips, både kring denna händelse och rent generellt.
– Jag riktar mig till Malmöbor som kan ha sett någonting, hört någonting eller har annan information är lämna – ni är mycket välkomna att höra av er till vår tipsmottagning. Vi behöver att Malmöbor reagerar och talar om vad de vet, och inte funderar över att inte våga säga vad de hört och sett. Ska vi komma till rätta med den här typen av kriminalitet som vi har i Malmö är det viktigt att samhällsmedborgarna tar sitt ansvar och hjälper oss med det här, säger Stefan Sintéus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar