torsdag 25 januari 2018

Gängen skjuter oftast - mitt bland oskyldiga: ’Självklart ökar risken’

Minst 100 av 131 dödsskjutningar har skett på allmänna platser där människor rör sig. 
Det visar Aftonbladets granskning av samtliga skjutningar med dödlig utgång i Malmö, Göteborg och Stockholm sedan 2011.

Och flera oskyldiga har redan drabbats av gängvåldet.
– Jag tänker på de som utförde skjutningen och jag kan inte förlåta, säger Katerina Petrovice som förlorade sin son Petar för två år sedan.

131 människor har skjutits till döds i gängkrigen sedan 2011 i Stockholm, Göteborg och Malmö, visar Aftonbladets granskning.

Minst 100 av dödsskjutningarna har skett på offentliga platser, de flesta utomhus, på gator och torg där människor lever och bor.

Polisen ser allvarligt på trenden med skottlossning på allmänna platser.

– Självklart ökar risken när vi har skjutningar och handgranater på allmänna platser, även om sannolikheten att råka illa ut för tredje part är liten, säger Gunnar Appelgren som leder polisens operation mot gängkriminaliteten och dödsskjutningarna i Stockholm.

Flera oskyldiga har redan drabbats. Till exempel 8-åriga Yuusuf som dog i en handgranatsattack 2016 och 4-åriga Luna som dog när en bil sprängdes 2015. Båda i Göteborg.

I Stockholm dog en 63-årig man efter att en handgranat exploderade i Vårby gård tidigare den här månaden – en granat som polisen misstänker kommer från tungt kriminella.
Och 2015 sköts 20-årige Petar Petrovic till döds vid skjutningarna på Vårväderstorget i Göteborg.

Petar var inne på restaurang Vår krog & Bar för att se en fotbollsmatch, när han träffades av flera skott och dog av sina skador. Krogen stormades av tre män som rusade in med automatvapen och sköt vilt omkring sig. Tio personer skadades och två personer dog. En av dem var Petar.

Gärningsmännen var ute efter en fiende i ett konkurrerande kriminellt gäng. Petar hade ingenting med konflikten att göra, men föll ändå offer för deras kulor. Han avled samma dag.

I vår har det gått tre år sedan det hände. Petars mamma Katerina berättar för Aftonbladet hur det är idag:

– Vi hittar styrka i att vi har ett barn till, men det är fortfarande omöjligt att komma över. Den här finns ständigt med dig.

– Ibland kan man bara börjat gråta. All denna orättvisa. Att det kunde hända överhuvudtaget. På jobbet skärper man sig. Det är som en mask man sätter på sig för att man ska fungera över huvud taget.

Katerina säger att ilskan och sorgen fortfarande är väldigt stark.
– Just nu är det väldigt jobbigt hemma när årsdagen börjar närma sig.

Vad vill du säga till dom som skjuter på allmänna platser?
– Först vill jag bara ställa en fråga, är det värt det? Du riskerar oskyldiga människors liv, är det inte bättre att vika undan?

Katerina undrar var de kriminellas samvete finns, hur de kan leva med det de gör.
– Jag tänker på de som utförde skjutningen och jag kan inte förlåta. De kommer att komma ut från sina straff någon gång, men jag kommer aldrig att få Petar tillbaka, säger hon.

Förklaringen till varför det skjuts på gator och torg får vi från flera kriminella vi pratar med: Man skjuter när tillfälle ges. Personer som är involverade i konflikterna gömmer sig ofta. De flyttar runt mellan flera adresser och bor på hotell där de i stort sett är omöjliga att komma åt för sina fiender.

– Skottillfälle uppstår bara när någon vistas utomhus, vid uppgjorda möten eller gillrade fällor, då får man inte tveka, säger en person i gängmiljön i Stockholms norra förorter.

– Om det handlar om ens eget liv kanske man inte bryr sig så mycket var man skjuter, men självklart är det ingen som vill skjuta mot oskyldiga, säger en annan källa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar