tisdag 16 januari 2018

Hells Angels-president döms till fängelse

Hells Angels-president döms efter otrohetsaffär

Den skånske Hells Angels-presidenten döms av Hässleholms tingsrätt till 1,5 års fängelse för försök till grov utpressning.

Enligt domstolen är det bevisat att presidenten pressat en före detta bekant på 100 000 kronor efter en otrohetsaffär.
42-åringen är bosatt på en ort i Skåne och utpekad som president för en av de skånska Hells Angels-avdelningarna.

Mannen åtalades strax före jul för försök till grov utpressning. Enligt åklagaren skulle 42-åringen ha pressat en man på 100 000 kronor på grund av att denne tidigare haft en otrohetsaffär med mc-ledarens dåvarande sambo.

Betalade han inte pengarna skulle hans hus brännas ner och han själv skadas så att han blev invalidiserad, enligt åtalet.

Enligt vice chefsåklagare Eva Norberg ska presidenten ha använt sin roll i gängmiljö som ett av argumenten för att mannen skulle betala.

Bakom det det påstådda hotet och utpressningsförsöket skulle enligt målsäganden ligga en svartsjuke-historia som går tiotalet år tillbaka i tiden.

 

Hells Angels-presidenten krävde pengar

I polisförhör har målsäganden berättat hur den utpekade HA-presidenten vid flera tillfällen under årens lopp hört av sig och krävt olika summor som kompensation för händelsen.

Vid ett tillfälle ska målsäganden ha krävts på 40 000 kronor. Senare steg beloppet till 100 000 kronor.
Men innan dess, redan 2009, påstår mannen att han tog ett banklån på 50 000 kronor - pengar som han överlämnade i kontanter till den åtalade.

Vid husrannsakan i mannens bostad hittades en rad föremål och kläder som styrkte 42-åringens koppling till Hells Angels.

 På en vägg satt en särskild inramning där organisationen gratulerade till medlemsskapet. Och på en mc-väst som hittades i bostaden fanns ett påsytt märke som bekräftade att mannen var president för den aktuella avdelningen.

 

Nekade till brott

42-åringen greps och anhölls den 27 november. Några dagar senare häktades han för det misstänkta brottet av Hässleholms tingsrätt.

I både polisförhör och vid rättegången nekade dock mannen till alla brottsanklagelser.
Under tingsrättsförhandlingen krävde också 42-åringens försvarare att hans klient omedelbart skulle försättas på fri fot, eftersom brottet ej ansågs styrkt.

Domstolen skriver dock att målsägandens berättelse är klar, lång och detaljrik. Hans berättelse är logisk och förklarar väl de reaktioner hos honom som hans hustru och övriga förhörspersoner vittnat om.

Målsägandens berättelse anses också vinna stöd av övrig bevisning, enligt domstolen.

 

Spelades in.

Under rättegången framkom att målsäganden haft inspelningsutrustning på sig vid ett av mötena med HA-ledaren, och att polisen medverkat till detta.

Domstolen avfärdar försvarets kritik om att polisen medverkat till att provocera fram ett brott. Rätten menar att det som fastnade i inspelningsutrustningen enbart var uppgifter som gällde det som HA-ledaren redan var misstänkt för.

Hässleholms tingsrätt anser att HA-ledarens gärning är ett så nära fullbordat brott man kan komma.
42-åringen döms även för ringa narkotikabrott och dopningsbrott.
https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-ha-president-doms-efter-utpressning/ 

Hells Angels-presidenten hotade att bränna ner sin tidigare bekants hus och pressade honom på pengar. Nu har han dömts till fängelse i ett år och sex månader vid Hässleholms tingsrätt.


42-årige mannen, som är utpekad som president för en av de skånska Hells Angels-avdelningarna, åtalades strax före jul för försök till grov utpressning, något som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat om.

Enligt åtalet ska han ha hotat en före detta bekant, en man hemmahörande i Hässleholm, med att bränna ner hans hus och skada honom så att han skulle bli invalidiserad om han inte betalade 100 000 kronor inom en vecka.

42-åringen sa, enligt målsägande, att han antingen skulle skada honom själv eller anlita någon annan som skulle göra det och att han gjorde det för han var president i Hells Angels.
Hoten ska ha uttalats i november förra året och i botten finns en otrohetsaffär som ligger cirka tio år tillbaka i tiden.
Målsäganden var vid den tiden god vän med mc-ledaren men hade också en hemlig relation med hans dåvarande sambo. Några år senare, när affären kom till 42-åringens kännedom, ska han pressat sin tidigare vän på 50 000 kronor.

Då ska han, enligt egen utsago, ha valt att betala den begärda summa mc-ledaren begärde, pengar som han lånade av banken.

Men i höstas ska nya detaljer om relationen ha kommit fram och mc-ledaren tog då på nytt kontakt med mannen och begärde mer pengar.

”Det var rätt mycket grisigare än jag hade trott och jag tog kontakt för att förklara att han var ett jävla svin. Jag var arg och det tror jag att alla män kan sätta sig in i”, sa mc-ledaren när han förhördes i Hässleholms tingsrätt.

Hells Angels-presidenten förnekar däremot att han ska ha hotat och pressat mannen på pengar.
Han säger att det aldrig talats om pengar, utan att det var offret självt som börjat tala om hur de skulle ”lösa” situationen. Men när han och mannen möttes efter att ha stämt träff i Gallerian i Hässleholm, tog han ändå emot ett kuvert med ett gummiband runt.

”Det kunde väl lika väl ha innehållit biobiljetter”, försvarade mc-ledaren sig i rätten.
Men mötet i gallerian var riggat av polisen och den utpressade mannen bar på dolda inspelningsverktyg som spelade in samtalet med mc-ledaren. Efter mötet i gallerian greps han av polis och häktades kort därpå.

Nu väljer Hässleholms tingsrätt att tro på målsägandens berättelse och anser att den är klar, lång och detaljrik och att den väl förklarar de reaktioner hos honom som hans hustru och övriga förhörspersoner vittnat om.

Hans berättelse vinner enligt tingsrättens bedömning också stöd av övriga bevisning.
Slutligen bedömer tingsrätten att det förelegat fara för brottets fullbordan och att 42-åringen därför ska dömas för försök till grov utpressning. Han döms även för ringa narkotikabrott och dopningsbrott.
Påföljden blir ett år och sex månaders fängelse.

42-åringen ska även betala 28 079 kronor i skadestånd till målsägande jämte ränta. Detta eftersom han till följd av att han och familjen tvingats flytta till ett skyddat boende under en övergångstid haft extra kostnader samt behövt skaffat kamerabevakning för att kunna flytta tillbaka till sin bostad.

http://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/hells-angels-president-doms-till-fangelse/

HA-president döms för försök till grov utpressning

Hells Angels lokale president döms till ett år och sex månaders fängelse för försök till grov utpressning. Han ska även betala ett skadestånd på 28 000 kronor.

HA-presidenten stod åtalad för försök till grov utpressning för vad som ska ha gällt en cirka 15 år gammal otrohetsaffär. Den målsägande ska ha haft ett kort förhållande med HA-ledarens ex-flickvän bakom dennes rygg, något som han fick reda på flera år senare. HA-presidenten ska då ha krävt den målsägande på 50 000 kronor för att få saken ur världen.

Den målsägande betalade då pengarna till honom och trodde att allting var utrett. Men i november i år hörde Hells Angels-presidenten av sig igen efter många års tystnad och efter några möten och samtal så krävde han den målsägande på ytterligare 100 000 kronor på grund av otrohetsaffären. Fick han inte pengarna skulle han bränna ner den målsägandes hus och bryta ryggen på honom.

Efter att den målsägande mottagit det hotet kontaktade han sin arbetsgivare och de gick sedan vidare till polisen. Med hjälp av bland annat telefonavlyssning kunde de sedan dokumentera och följa kontakterna mellan den målsägande och HA-presidenten som slutade med att de båda träffades på ett kafé i centrala Hässleholm där den målsägande lämnade över ett kuvert. Kort därefter greps han av polis och häktades.

Hells Angels-presidenten satt sedan häktad fram till rättegången där åklagaren Eva Norberg yrkade på två års fängelse samtidigt som hans advokat Lars Kruse yrkade på att rättegången skulle ogillas eftersom han hävdade att polisen ägnat sig år brottsprovokation. Efter rättegången släpptes HA-presidenten, men nu döms han alltså till ett år och sex månaders fängelse för försök till grov utpressning.

Tingsrätten skriver i sin dom att den målsägandes berättelse är klar, lång, detaljrik, och hans berättelse är logisk och förklarar väl de reaktioner hos honom som hans hustru och övriga förhörspersoner vittnat om. Ett lån på 50 000 kronor som han tagit under sommaren 2010 ger också ett visst stöd till han ska ha blivit utsatt för utpressning tidigare.

I domen skriver de vidare att det är bevisat att HA-presidenten uttalat hotelser och framställt krav vid ett samtal han hade med den målsägande den 20 november i fjol. De gör även bedömningen att det ska bedömas som grovt med tanke på att den nu dömde mannen påtalat att han är president för Hells Angels i samband med att han hotat bränna ner den målsägandes hus och bryta nacken av honom.

Tingsrätten slår också fast att det inte förekommit någon brottsprovokation från polisens sida eftersom de ägnat sig åt avlyssning av samtal mellan de båda inblandade, och att hotet som HA-presidenten döms för gjordes innan avlyssningen började.

Påföljden för brottet uppgår enligt tingsrätten till ett år och sex månaders fängelse vilket är jämförbart med minimistraffet för grov utpressning. I domen skriver tingsrätten att även om brottet inte fullbordades så gjorde den nu dömde Hells Angels-presidenten allt för att fullborda brottet.

Förutom försök till grov utpressning döms Hells Angels-presidenten för ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott, två brott som han erkänner. Han ska även betala ett skadestånd på drygt 28 000 kronor till den målsägande mannen.
http://www.nsk.se/2018/01/16/ha-ledare-doms-for-forsok-till-grov-utpressning/ 


Hells Angels-ledaren dömd till fängelse

En man som pekats ut som ledare för en av Hells Angels skånska avdelningar döms nu till fängelse. Han utpressade en man från Hässleholm.

En 42-årig man som har pekats ut att vara ledare för en av Hells Angels avdelningar i norra delen av Skåne har nu dömts till ett år och sex månader i fängelse. Han döms av Hässleholms tingsrätt för ringa narkotikabrott, dopingbrott samt försök till grov utpressning mot en man i Hässleholm.

De båda männen ska ha varit varit vänner och känt varandra länge, men umgänget mellan dem upphörde år 2009. Året efter besökte HA-ledaren mannen från Hässleholm på sin arbetsplats. Han krävde honom på pengar och totalt 50 000 kronor lämnades över.

I november år 2017 tog HA-ledaren åter kontakt med mannen och påpekade att de hade olösta problem. Under ett åtta minuter långt samtal uttalade han hot mot honom. Om mannen inte betalade 100 000 kronor inom en vecka så skulle hans hus skulle brännas ner och han skulle få sitta i rullstol resten av livet.

Hässleholmsbon tog då kontakt med polisen och de gillrade tillsammans en fälla. Han fick utrustning till att spela in samtal och stämde träff med HA-ledaren i gallerian i Hässleholm. Han lämnade över en kuvert som polisen gett honom. Bara några minuter senare stoppades 42-åringen av en polispatrull.

Försvarsadvokaten har påpekat att det kan ha handlat om en brottsprovokation. Enligt tingsrätten har 42-åringen dock inte provocerats att begå något brott. Nu döms han därför till fängelse för grov utpressning mot Hässleholmsbon. Den drabbade mannen har sedan tidigare tvingats flytta till en ny bostad och ha skyddad adress.
http://24kristianstad.se/2018/01/16/just-nu-kraftiga-problem-tagen-installda/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar