torsdag 18 januari 2018

Ledande gängmedlem inför rätta för grovt vapenbrott

Tre pistoler och en automatkarbin – det fann polisen på två adresser i Klippan och Ängelholm i höstas. Nu åtalas en man för grovt vapenbrott. Enligt polis och åklagare har han en ledande ställning inom mc-klubben Bandidos. 

I oktober förra året gjorde polisen en husrannsakan mot mannens bostad i Klippans kommun.
Där hittades en automatkarbin med tillhörande magasin och patroner, samt en halvautomatisk pistol och en revolver.

 

Erkänner grovt vapenbrott

Vapnen kopplas till mannen, som enligt åklagare och polis har en ledande ställning inom mc-klubben Bandidos i Helsingborg. Enligt mannens försvarare Ulf Juhlin, erkänner mannen vissa delar av åtalet.
– Han erkänner grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen, säger Ulf Juhlin.

Helsingborgsavdelningen var den första som bildades i Sverige och har därför status som moderklubb inom mc-klubben.

Hemma hos mannen hittade polisen kläder och artiklar som tyder på att mannen är medlem i klubben, och att han har en hög position.

Vapen i förråd

Polisens tillslag i Klippan ledde till en ytterligare en husrannskan. Då mot ett förråd i Ängelholm som tillhör mannen.

Där beslagtogs en luftrevolver och narkotika.
– Det som utgör ett brott i det fallet är att det i luftrevolvern satt en trumma, en så kallad instickspatron, som innebär att man kan avfyra skarp ammunition med det, säger åklagaren Per-Axel Rosén Beck.

Du anser att vapeninnehaven är av särskilt farlig art, varför?
– Man brukar prata om att gärningen är av särskilt farlig art, om det finns en risk att det kommer till brottslig användning, eller om de figurerar i kriminell miljö.
Och du menar att mannen har en hög ställning inom Bandidos, varför då?
– Det är den bevisning vi har som pekar på att han är medlem i Bandidos och att han även haft en officersroll med ansvar för klubbens säkerhet och vapeninnehav, säger Per-Axel Rosén Beck.


Gamla vapenlagen gäller

Vapenbeslagen gjordes i oktober förra året, innan den nya skärpta lagstiftningen för grovt vapenbrott trädde i kraft. Det innebär att mannen åtalas enligt den gamla straffskalan.
Åklagaren vet ännu inte vad han kommer att yrka på för straff.
Den misstänkte har suttit häktad sedan oktober. Rättegången är planerad till den 27 januari.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/ledande-gangmedlem-stalls-till-ratta-for-grovt-vapenbrott 


Bandidosmedlem åtalas för grova vapenbrott

En medlem i mc-gänget Bandidos åtalades på onsdagen för två grova vapenbrott. Vid en polisinsats i höstas hittade polisen bland annat en automatkarbin, en pistol, en revolver och ammunition i mannens bostad i Klippan.
Mannen, som enligt kammaråklagare Per-Axel Rosén har en framträdande roll i mc-gänget Bandidos Helsingborgsavdelning, har suttit anhållen och häktad sedan början av oktober. Då greps han i samband med att polisen gjorde husrannsakan på flera adresser i nordvästra Skåne, bland annat i mc-gängets klubblokal i Helsingborg. Där hittades inga vapen men i Bandidosmedlemmens bostad i Klippan fann polisen en halvautomatisk automatkarbin med fem tillhörande magasin och 164 kulpatroner samt en halvautomatisk pistol och en revolver.
På en adress i Ängelholmstrakten gjordes ytterligare vapen- och ammunitionsfynd som kopplas till Bandidosmedlemmen. Innehavet av en luftrevolver bedöms av åklagaren som grovt vapenbrott medan 153 kulpatroner som hittades rubriceras som brott mot vapenlagen.
Dessutom hittades närmare tre hekto amfetamin som mannen nu åtalas för.
https://www.hd.se/2018-01-18/daniel-rooth-nervigt-och-febrigt--hur-stadigt-star-ni-rogle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar