söndag 14 januari 2018

Bilderna inifrån Hells Angels Karlstad's övergivna näste

Härifrån, från sitt risiga gamla näste i Härtsöga, tvingades Hells Angels i Karlstad bort i fjol.
Deras nya hem: En sliten vit villa som är närmsta granne med ett reningsverk.
Men ett brutalt mord har stoppat upp renoveringsprojektet.
– Går man in i huset är det en ren byggarbetsplats, säger åklagaren Stefan Wessberg


Söder om stadsdelen Sjöstad i Karlstad snirklar sig Klarälven fram på sin väg genom den värmländska myllan och i norr ligger Kroppkärrsjön med sina grillplatser och promenadstråk.
Stefan Wessberg, som har sin arbetsplats på åklagarkammarens kansli bara en kort bit därifrån, beskriver området som en vacker del av Karlstad:
– Där finns många fina villor, konstaterar han.

Men Sjöstad är inte bara stora hus, lekande barn och vatten i alla dess former. För där är också Sjöstadsverket, Karlstads reningsverk, beläget. Och mitt emot den väldiga  anläggningen, på andra sidan Hedvägen, ligger en vit bostad med orange tegeltak och randiga markiser.
Den omgärdas av stängsel och flera kraftiga grindar.


Hells Angels nya högkvarter

"Området är kameraövervakat" står det på en av skyltarna och "Tillträde förbjudet" på en annan.
Det är Hells Angels nya högkvarter i Värmland.
– Det är nu på senare tid som de flyttat dit, men jag tror inte de hunnit flytta in ännu. Det var en annan mc-klubb där förut som hade någon koppling till Hells Angels. Går man in i huset är det en ren byggarbetsplats. De har rivit väggar och håller på för fullt med ombyggnadsarbeten, säger Stefan Wessberg.

LÄS MER: Hells Angels tvingas bort från sitt näste

För det var inte länge sedan mc-klubben tvingades lämna det som tidigare var deras hem i Karlstad, i samhället Härtsöga. Karlstad kommun köpte fastigheten på exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor år 2013 och efter det försökte man enträget bli av med hyresgästen Solstaden Motorsport, alltså Hells Angels.Gamla HA-nästet lär rivas

Kommunen mot HA.
HA mot kommunen.
Det har varit en ständig följetong för värmlänningarna under de senaste åren. Det har varit en infekterad strid och de olika rättsprocesserna har bokstavligt talat stått skattebetalarna dyrt. Först förra våren skrevs det sista kapitlet i den långa historien när Högsta domstolen meddelade att de inte gav HA prövningstillstånd och att kommunen därmed hade rätt att vräka mc-klubben.


Vad som nu kommer hända med den 13 000 kvadratmeter stora tomten är oklart.
Det är det, som Nya Wermlands-Tidningen och Värmlands Folkblad flera gånger rapporterat om, upp till politikerna i Karlstad att bestämma.

– Troligtvis kommer vi titta på helheten, vad vi gör med hela området framöver. Vad vi kan använda marken till, säger Sandra Hagstrand, enhetschef på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

Det är hon och hennes kolleger som just nu håller på att ta fram ett beslutsunderlag kring den tidigare HA-gården.
– Vi måste gå igenom och titta vilka behov vi har och det är ett stort arbete. Men jag skulle tro att vi river byggnaderna. De är i väldigt risigt skick, säger Sandra Hagstrand.


"HA kommer inte försvinna"

Lokalerna är nu övergivna.
Och själva konstruktionen är långt ifrån okej, menar Sandra Hagstrand.
Hon säger att de eldragningar som är gjorda "inte direkt är fackmannamässiga" och inte ska det finnas något avlopp.

Bilderna inifrån det förra HA-nästet, som GT nu kan publicera, vittnar om förfallet.
– Det är en sliten verkstadslokal. Huvudbyggnaden är en stor industrilokal med ett 15-tal rum i olika storlekar, säger Sandra Hagstrand.


På gården finns det flera olika byggnader och Hells Angels hyrde ut en del av fastigheten till en annan hyresgäst, en motorklubb som enligt NWT fick ha en egen infart och köra runt allting för att komma fram till sig.

LÄS MER: Tunga beskedet för Hells Angels

Inte heller de finns längre kvar på platsen – och HA ska alltså ha flyttat till en annan del av Karlstad.
– Hells Angels kommer inte att försvinna från Karlstad. Det är nya lokaler på gång och hyresvärdarna står i kö för att få hyra ut till Hells Angels. HA som hyresgäster är eftertraktade eftersom de alltid punktligt betalar sin hyra, sköter om lokalerna väl och överhuvudtaget är idealiska hyresgäster, sa advokaten Ismo Salmi, som företrädde Hells Angels under fajten mot kommunen, i januari i fjol.

Nu, ett knappt år senare, säger han:
– De finns kvar, men jag kommer inte ihåg någonting av det där. Det var ett uppdrag jag hade, så jag företräder inte Hells Angels nu.

 


Kommer de få återvända när avspärrningarna hävs?
– Ja. Vi har ingen möjlighet att se till att de inte får återvända. Så fort vi är klara med alla undersökningar kommer avspärrningen hävas och då är det väl bara för dem att flytta tillbaka, antar jag.

LÄS MER: HA-mördarnas miss: En blodig skottkärra

De två män som misstänks för Hells Angels-mordet nekar båda till brott.
Sandra Hagberg på Karlstad kommuns teknik- och fastighetsförvaltning tror att politikerna är redo att fatta ett beslut om den gamla HA-gården under våren.

https://www.expressen.se/gt/bilderna-inifran-hells-angels-overgivna-naste/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar