söndag 22 januari 2017

Hells Angels-man fast med vapen – i rätten

Här är närstridsvapnet som en framträdande Hells Angels-medlem försökte få med sig in i tingsrätten.
Åklagaren menar att det var ägnat att användas "som vapen vid brott mot liv och hälsa".
Själv menar mannen att det är en kapsylöppnare.

Mannen är i 40-årsåldern och avtjänade nyligen ett långt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Dessutom är han en framträdande medlem i en av Hells Angels-avdelningarna i Göteborg.
Tidigare i år skulle han in i tingsrättens lokaler i närheten av Ullevi, i de centrala delarna av staden. Precis som alla andra behövde han passera den strikta säkerhetskontrollen vid entrén – då noterade ordningsvakten att mannen hade vad som polisen beskriver som ett "farligt föremål" i sin nyckelknippa.

 

Förklaringen: "Kapsylöppnare"

Polismannen som hade bevakningsuppdraget inne på tingsrätten förhörde genast mannen och fick då höra hans egen förklaring till varför han plockat med sig föremålet.
"Misstänkt förnekar brott och uppger att han använder den som kapsylöppnare", står det i förundersökningen.
Men enligt åklagare Magnus Bohlin är det allt annat än en pryl som man öppnar kapsyler med som HA-mannen gick omkring med. I åtalet beskriver åklagaren föremålet som ett närstridsvapen och menar att det "var ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa".

Mannen är av helt annan åsikt. I förhör förklarar han att han haft föremålet i ungefär ett halvår och att poliser som tidigare granskat det inte reagerat. Mannen förklarar också att han haft den i sin nyckelknippa när han passerat säkerhetskontroller på flygplatser.

 

Vill ha tillbaka föremålet

Om det var ett brott att bära den så hade han inte tagit med den till tingsrätten, uppger han i förhör. Han kräver i sin tur att få tillbaka sin ägodel.
Åtalet mot mannen gäller brott mot knivlagen. Tidigare har han bland annat dömts också för vapenbrott.
GT har utan framgång sökt åklagaren Anders Bolin samt Anders Lindstrand, som den misstänkte önskat som advokat. Målet skulle kunna avgöras utan huvudförhandling, står det i åtalet. I sådana fall föreslår åklagaren att HA-mannen ska betala totalt 13 500 kronor i dagsböter.
http://www.expressen.se/gt/hells-angels-man-fast-med-vapen--i-ratten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar