torsdag 19 januari 2017

De två mc-medlemmar som dömts för utpressning i Sjöbo överklagar nu sina fängelsedomar.

De båda männen kommer från norra Skåne och tillhör det kriminella gänget La Familia, som har en avdelning i Finja.

Enligt tingsrättens dom sökte de upp en man i Sjöbo i maj förra året, iförda mc-västar. De krävde mannen på böter för att han träffat en kvinna som de ansåg tillhöra det kriminella gänget.
Utpressarna återkom sedan och krävde ytterligare pengar eftersom de ansåg att "skulden" inte betalades av tillräckligt snabbt.

Den utpressade mannen betalade sammanlagt 93 000 kronor till männen, utbetalningar som bevisats med kontoutdrag.
Männen dömdes till ett års och tre månaders fängelse vardera för grov utpressning. De dömdes även att betala skadestånd till brottsoffret.
Männen vänder sig nu till hovrätten och hävdar att de är oskyldiga. De anser inte att de ska betala skadestånd, och de vill få tillbaka de mc-västar som tagits i beslag.

Den ene mannen, som är i 20-årsåldern, förklarar dessutom att han inte känner något förtroende för sin advokat och därför vill få honom utbytt.
Den andra mannen, som är i 40-årsåldern, utvecklar sitt överklagande. Genom sin advokat Sven-Eric Ohlsson hävdar han att han "lämnat plausibla förklaringar till så gott som allt som påstås om honom". Det är inte ställt bortom rimligt tvivel att mannen begått något brott, heter det i överklagandet.

Bland annat hävdas att identifieringen av den nu dömde mannen inte är ett utpekande av tyngd, eftersom brottsoffret kände igen utpressaren via facebook. Vidare påpekas att den kvinna som besökt mannen i Sjöbo inte har hörts under rättegången.

Advokaten skriver också att de pengar som förts över till mannens konto kan vara en betalning för droger.
I andra hand yrkar advokaten att mannen ska dömas till ett mildare straff, och påpekar att det inte förekommit några uppenbara hot. Han delar inte tingsrättens uppfattning att ett brott ska anses som grovt för att mc-västar har använts.
http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/medlemmar-i-mc-gang-overklagar-dom/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar