I dag præsenterer regeringen sin nye bandepakke, der skal være med til at dæmme op for skyderier og organiseret kriminalitet
I dag løfter justitsminister, Søren Pape (K), sløret for elementerne i regeringens nye bandepakke. Det sker ved et pressemøde klokken 12.30 i forbindelse med regeringsseminaret på Tøystrup Gods ved Ryslinge på Fyn.
Af regeringen er bandepakken navngivet 'Bander bag tremmer' - og i går skrev Ritzau, at pakken blandt andet vil inkludere højere straf for brug af skydevåben.Det var i december, at Pape meldte ud, at han havde planer om en ny bandepakke. Og i flere efterfølgende interviews har han omtalt sig selv som ‘en jernnæve’ med hård kurs over for de kriminelle.
- Sagen er bare den, at vi har en minister, der ser sig blind på rockere og bandemedlemmer, men glemmer, at kriminaliteten i Danmark er bredere. Eksempelvis undlader Pape at nævne de mange problemer, der følger med udenlandske – her især østeuropæiske – kriminelle, der fylder i de danske fængsler, siger forsvarsadvokat Peter Secher Schmidt, som mener, at justitsministeren dermed freder de østeuropæiske kriminelle.
I løbet af de seneste år har advokaten blandt andet forsvaret en række rockere, ligesom han har fået flere livstidsdømte løsladt på prøve.
Se også: S og DF kræver mere overvågning af rockere og bander
Dermed er han godt inde i detaljerne i forhold til den kriminalitet, som justitsministeren sigter til med den kommende bandepakke.
Ingen stramninger for østeuropæereDen kriminalitet de østeuropæiske kriminelle oftest begår, er tyverier, indbrud og lignende former for berigelseskriminalitet, der i høj grad rammer den almindelige dansker.
- Men det synes justitsministeren at forbigå i behagelig tavshed. Måske fordi han ved, at han her kan komme i karambolage med EU-regler og internationalt juristeri, siger Peter Secher Schmidt.
I et interview med BT har Pape for nyligt også udtalt, at han vil sende flere udviste kriminelle hjem.
Men, at det kan være endog meget svært at få sendt udvisningsdømte af sted - det har flere af Papes forgængere måttet sande - til trods for, at også de kom med nøjagtigt samme udmelding.
Juridiske og praktiske problemer kan reelt bremse den faktiske hjemsendelse af udvisningsdømte.
- I hvert fald for Papes forgængere har det været en gratis omgang at sige den slags, siger Peter Secher Schmidt.
Tre problemerOg dermed er der dømte rockere og bandefigurer tilbage, hvis man gerne vil spille hård, mener Peter Secher Schmidt.
Han mener, at der grundlæggende er tre problemer med de forslag, som ministeren allerede har luftet:
- Pointen med prøveløsladelse er, at myndighederne i en periode efter løsladelsen kan bestemme over den dømte. For rockere- og bandemedlemmer betyder det, at der holdes et vågent øje med, at de i flere år efter løsladelsen ikke er sammen med andre rockere. Og hvis de er, ryger de tilbage i fængsel. Det var regler som Konservative stemte for, for tre år siden.
Se også: Juraprofessor om prøveløsladelsesforslag: Et slag i luften
- Så vidt jeg har hørt har man gode erfaringer med den strategi, og så er det jo svært at forstå, at ministeren bruger sin jernnæve til at smadre den mulighed, som man for tre år siden mente virkede, og som statistikkerne viser har medført mindre kriminalitet.
Se også: Flertal af rockere og bandemedlemmer nægtes prøveløsladelse
- En afledt konsekvens af forslaget vil desuden kunne være, at motivationen til at samarbejde under selve afsoningen begrænses for de pågældende personer. Og vi har jo lige hørt fra Fængselsforbundet, at fængselsbetjente netop på rockerafdelingen i Statsfængslet Østjylland lever et særligt trygt arbejdsliv. Igen er det jo lidt ærgerligt, Hvis ministerens jernnæve rammer forkert – i det her tilfælde fængselsbetjentene.
Se også: Stigende ballade i fængslerne - men ro på rockerafdelingen
-Derudover har justitsministeriet tidligere oplyst, at det vil stride mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om frihedsberøvelse og forbuddet mod diskrimination, hvis rockere forhåndsudelukkes fra prøveløsladelse. Senest kunne forhenværende justitsminister, Søren Pind (V), 'ikke gå så langt' og pegede blandt andet på hensynet til menneskerettighederne.
Tryghedsminister- En justitsminister, der siger, at han ikke selv vil overholde samfundets love og regler er jo enten dobbeltmoralsk eller løgnagtig, mener forsvarsadvokaten og fortsætter:
- Pape har de seneste uger beskrevet sig selv som tryghedsminister med jernhandske og udtalt, at det handler om frygt, mavefornemmelser og holdninger. Han begrunder blandt andet sin rocker- og bandepakke med et konkret eksempel fra en episode i juleferien i et stormagasin i Viborg, hvor ministeren pludselig så en mand i læderjakke med et rygmærke fra en af rocker/bande-grupperne.
- Han kunne mærke, at synet gjorde ham både nervøs og lidt vred, siger Peter Secher Schmidt.
I den forbindelse udtalte Pape yderligere:
’Hvis jeg ser sådan en fyr med rygmærke, så bliver jeg da utryg, det vil jeg godt indrømme. Hvorfor går han rundt med sådan en vest, når han er ude at handle, tænkte jeg ved mig selv. Det kan da kun være for at sende et signal om, at man er stor og farlig. Jeg kunne også se, at andre blev nervøse, og gik i en bue uden om ham’.
- Så vidt jeg husker, mødtes Henrik Sass Larsen for nogle år siden med Bandidosrockeren Suzuki Torben og skrev sms-beskeder med ham. I den forbindelse var det PET og embedsværkets uberettigede nægtelse af at sikkerhedsgodkende Sass Larsen som minister, der gav ham ondt i maven og ikke rockerforbindelsen.
- Der findes steder i verden, der forbyder homoseksualitet, I Danmark blev det først i 1996 forbudt at diskriminere, og i USA har de det svært mange steder. Det samme har sorte. Alle disse restriktioner og uretfærdigheder har været båret af følelser og fornuften har været trængt i baggrunden.
- Selvfølgelig skal man straffes, når man begår kriminalitet og gerne hårdt. Men frygten for andre skal ikke være begrundelsen, mener advokaten.
Voldsmand slap med samfundstjenesteAdvokaten nævner en nylig voldssag, hvor en 19-årig mand trampede og hoppede på offerets hoved. Efterfølgende idømte både by- og landsret gerningsmanden samfundstjeneste.
- I sådan en sag er offeret nok bare mest interesseret i at overfaldsmanden bliver dømt og ikke slipper for straf. Og mon ikke borgere, der har læst om den pågældende voldssag, føler deres retsbevisthed krænket, siger advokaten.
Her mener advokaten , at retfærdighed handler om at straffe folk for det de gør, ikke for hvem de er. At hoppe på en andens hoved skal straffes som den grove forbrydelse det er, ikke bare efter om gerningsmanden går med slips eller rygmærke.
Secher Schmidt mener ikke, at frygten for rygmærkebærende rockere og folk fra bandemiljøet på nuværende tidspunkt kan bruges i retspolitisk sammenhæng.
Grundliggende lovændringAdvokaten synes til gengæld, at det virker underligt, at de i Papes optik ’almindelige kriminelle’ skal slippe billigere end et bandemedlem, selvom de har begået den samme forbrydelse. Også selvom den ’almindelige kriminelle’ handler som led i såkaldt organiseret kriminalitet:
- Vi har for eksempel en bestemmelse om organiseret tyveri, således at den slags straffes ekstra hårdt. Den bestemmelse rammer østeuropæiske tyvebander, der hverken er rockere- eller bander i lovens forstand. Til gengæld prøveløslader vi så de østeuropæiske tyvebander efter de kun har afsonet halvdelen af deres straf og sender dem hjem, hvor de modsat rockere kan gøre som de vil, når de er blevet løsladt, siger han og fortsætter:
- Problemet er, at vi ikke har bestemmelser om organiseret vold, drab og våbenbesiddelse. Reelt er afskaffelse af prøveløsladelse jo en skærpelse af straffen. Pape har bare valgt, at den kun skal ramme enkelte grupper. Det var efter min mening bedre, om man i loven beskrev bestemte typer af handlinger, som så blev straffet ens, uanset hvem gerningsmanden er.
- Det kræver selvfølgelig en helt anden slags lovgivning end den Pape foreslår. Men egentlig ville det da være rart, hvis der for en gangs skyld var en visionær justitsminister – og ikke bare en med det sædvanlige tunnelsyn, siger Peter Secher Schmidt.
I følge Peter Secher Schmidt ser det ud til at Søren Pape har trukket i land i forhold til sine første bastante udmeldinger.
I december udtalte han blandt andet, at det i forbindelse med med den kommende bandepakke skal være slut med prøveløsladelser for rockere og bandemedlemmer.
I de seneste interviews er hans udmeldinger i den retning knapt så kontante i forhold til de udmeldinger,Pape kom med tilbage i december, vurderer Peter Secher Schmidt.
- Måske, der er gået et lys op for ham om, hvad man kan og ikke kan. Det er mere sæbeboble end jernnæve, mener Peter Secher Schmidt.
Da Henrik Sass Larsen er nævnt i artiklen, har Ekstra Bladet tilbudt ham mulighed for at give en kommentar, men han er ikke vendt tilbage.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar