onsdag 11 januari 2017

En av Sveriges mest kända brottslingar Bernard Khouri, 36, har hamnat i ordkrig med Sultan Al Amin, 31, som dömts för terrorbrott i Syrien.

En av Sveriges mest kända brottslingar Bernard Khouri, 36, har hamnat i ordkrig med Sultan Al Amin, 31, som dömts för terrorbrott i Syrien.
Vi har kartlagt livet i superbunkern och Sveriges tyngsta brottslingar som inte ens får skriva ett brev utan att det granskas.
- Jag sa "antingen backar du eller följer mig till cellen så ska jag slita dig i bitar", säger den utpekade gängledaren till Expressen.
LÄS MER: Fångarna i Kumlas säkerhetsbunker
LÄS MER: Terroristens svar på hotet: ”Skitsnack”


Bernard Khouri, 36

• Utpekad som gängledare för Södertäljenätverket och dömd mot sitt nekande till livstid för att ha beordrat tre gängmord i Södertälje. Han avtjänar sedan två år straffet i Kumlaanstaltens superbunker Fenix. Alla samtal avlyssnas och in- och utgående post granskas. Domen byggde på en indiciekedja som tog åklagarsidan två veckor att presentera. ”All bevisning vi tog fram under den här utredningen har pekat mot honom”, säger kammaråklagare Björn Frithiof. Bilden togs i Kronobergshäktet 2014 när Expressen intervjuade honom om anklagelserna.

Vi passerar 14 tjocka ståldörrar och passerar metalldetektorer och åker hiss under marken.
Bernard Khouri, klädd i Kriminalvårdens grå träningskläder, leds in av två vakter till sin sida om den tjocka glasväggen i Kumlaanstaltens superbunker Fenix. I bunkern avtjänar mördare, gängmedlemmar, terrorister och andra av landets mest vålds- och flyktbenägna fångar långa fängelsestraff. Bernard Khouri har pekats ut som den obestridde ledaren för det kriminella gänget Södertäljenätverket och har dömts till livstids fängelse för att ha beordrat tre mord.
Vi pratar genom en sliten sladdtelefon och får inte fotografera av säkerhetsskäl. Två år har det blivit i superbunkern hittills.
Här får han bara träffa familjemedlemmar. De måste godkännas av Kriminalvårdens säkerhetsavdelning. Under en längre tid fick inte Khouri prata i telefon med sin far.
- De misstänker att när jag ringer till farsan så sitter möjligen någon av grabbarna med eller att vi talar med kodspråk.
Gör ni det?
- Nej, de har nog haft bristfälliga tolkar som inte kan tolka min arabiska och syrianska. De är inte kloka, Kriminalvården, jag svär.
All post granskas i jakt på spår på att han planerar brottslighet.
- Om jag pratar om en bicepsövning, då tror de att jag pratar om en kpist. Om man pratar om proteinet i tonfisk då är det mord som planeras. De får för sig värsta grejerna.


Erik Ljungström, 33

• Dömd för att bland annat ha mördat häktesvakten Karen Gebreab, 24, med 38 batongslag och ytterligare knytnävsslag under 53 sekunder. Det extrema våldet pågick under en minut och 16 sekunder. Det skedde i korridoren på häktet i Flemingsberg när Ljungström skulle gå på sin dagliga promenad. Han satt häktad för mordförsök och hade en månad tidigare misshandlat en arrestvakt. Uppvisat skötsamhet, men har obefintlig kontakt med omvärlden, enligt Kriminalvårdens placeringsbeslut. Delar avdelning med Omar A. Aboelazm.
• Efter gräl om tv-tittande på Kumlabunkern den 14 december förföljde Ljungström Aboelazm med en stekpanna i handen. ”Anstalten finner utifrån vad som framkommit att det föreligger en fara för annans säkerhet till liv och hälsa om Erik Ljungström kvarstannar i gemenskap. Det är därför nödvändigt att han hålls avskild från andra intagna”, skriver Kriminalvården i beslut att placera den morddömde i isolering.
Samtalen till godkända avlyssnas.
- Det är kameror överallt, förutom i ens rum och i duschen. Alla brev analyseras. Jag har rätt att ringa fyra samtal i veckan till min familj om 20 minuter. Då är jag avlyssnad. Om man pratar annat språk än svenska ska det hinna tolkas innan man får ringa nästa samtal, säger Bernard Khouri.
Isoleringen hanteras genom fasta rutiner. Dörren öppnas 08 och stängs 19.45. Han har en tv med ettan till sexan och några tyska sportkanaler. Han tränar flera pass om dagen. Lagar mat. Tränar. Läser böcker om juridik och fackböcker om hemlandet Libanons historia. Sover. Vaknar. Tränar.

 

Dömdes till livstid

- De hämtade hit en ryss härom månaden. Han kunde inte vara här. Han hamnade på psyket direkt. Han ville ta sitt liv. Du måste mer eller mindre vara en robot för att sitta på de här ställena. Du är instängd. Ser ingenting.
Men fångvaktarna har sagt till honom att han, till skillnad från många andra på Fenix, har "full pott" på alla kriterier som krävs för att sitta i superbunkern. På Fenix sitter flera tungt kriminella, några är vänner till Khouri. En av dem som fram till nyligen satt på Fenix är Abraham Aho, mot sitt nekande dömd till mord på Mohaned Ali, 25, medlem i mc-gänget Bandidos undergrupp X-team i Södertälje och högra hand till ledaren Dany Moussa. Mordet blev inledningen till det blodiga gangsterkriget mellan X-team och Södertäljenätverket. Ett halvår senare, 1 juli 2010, mördades bröderna Yaacoub Moussa, 40, och hans lillebror, fotbollsstjärnan Eddie, 26, på kafé Oasen i Ronna.
Bernard Khouri dömdes till livstid för att ha beordrat alla tre morden.
Aho delade till nyligen avdelning med Original Gangsters Sverigepresident Geofrey Kitutu, 41. En annan intagen på Fenix är terrordömde Omar A. Aboelazm, 36, dömd till tolv års fängelse för att ha planerat att attackera den danska tidningen Jyllands-Posten. Aboelazm sitter med Erik Ljungström, 33, dömd till livstids fängelse för att ha mördat häktesvakten Karen Gebreab, 24, med 38 batongslag.
För en tid sedan placerades en annan terrordömd på Bernard Khouris avdelning. Det var Sultan Al Amin, 31, dömd till livstids fängelse för terrorbrott i Syrien 2013.


Geofrey Kitutu, 41

• Dömd till nio års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott, rån, anstiftan av vapenbrott och försök till utpressning. Han frias tidigast i juli nästa år. Han har begärt om att slippa placeringen i bunkern eftersom han ska friges nästa år. Kriminalvården motsatte sig detta eftersom han varit ledare för ett kriminellt nätverk och att brevkontakt visar att han inte brutit med gänget. Delar nu avdelning med Sultan Al Amin.
- När han kom hit konfronterade jag honom om vem han är. Han började ljuga att han var någon slags bilhandlare, att det inte är han på bilderna, att han är inte är IS-krigare. Han hade åkt ner till Syrien för att sälja bilar och blivit missförstådd. Han ljög ganska mycket.
Det var flera lögner som, enligt Khouri, gjorde att han till slut utmanade honom på ett slagsmål, eller att lämna avdelningen.
- Jag sa till honom mer eller mindre tio gånger. "Kom in till cellen så ska jag slita dig i bitar. Kom man mot man, om du är man", säger Khouri.

 

"Inte med kvinnomördare"

Expressen har tagit del av Kriminalvårdens incidentrapporter som bevisar att de båda fångarna isolerades från varandra i början av november eftersom det fanns risk för våld. Några dagar senare beslutades att de skulle sitta på olika avdelningar. Senast förra veckan hamnade Khouri i storbråk med kriminalvårdarna. Han gick till attack med en stekpanna efter besked om att han ska placeras tillsammans häktesmördaren Erik Ljungström, 33.
- Jag vill inte sitta med kvinnomördare, säger Khouri.


På Kumlaanstaltens superbunker Fenix avtjänar landets farligaste och mest våldsbenägna fångar långa straff under hårda restriktioner. Foto: Sven Lindwall
Under de två åren på Fenix har livstidsdömde Khouri drivit processer mot åklagarna för att få ut hemliga telefonavlyssningar, som han och försvaret hävdar kan bevisa hans oskuld. Inspelningarna förstördes i oktober förra året efter beslut från åklagarmyndigheten. Det är av integritetsskäl för att hindra spridning och skydda de inblandade, uppger kammaråklagare Björn Frithiof, förundersökningsledare i det så kallade Södertäljemålet.

 

Misstänkte fler inblandade

Kammaråklagaren anmäldes av Khouri för grovt tjänstefel och brist på objektivitet, men JO beslutade att inte gå vidare med anmälan. Nu förbereds en resningsansökan, som framför uppgifter kring andra personer som ska ha tagit på sig skulden för dubbelmordet i Ronna, enligt Khouri.
- De som ligger bakom morden har trätt fram till mina anhöriga. De har förklarat sig och beklagat för mina anhöriga att jag sitter här, säger han.
Khouris advokat Jack Melkemichel bekräftar uppgifterna. Men varken advokaten eller Khouri vill ge detaljer om de påstådda mördarna.
Björn Frithiof har inte hört uppgifterna om gärningsmän som ska ha tagit på sig dubbelmordet av bröderna Moussa.
- Om det nu finns nya uppgifter, det är mer än vad jag känner till, då får vi titta på dem naturligtvis, säger kammaråklagaren.
Han påpekar att Khouri tidigt förde fram förslag om alternativa gärningsmän.
Åklagarna har misstänkt att fler varit inblandade, men det har aldrig kunnat bevisas. Oavsett har kammaråklagaren svårt att se hur de nya uppgifterna skulle fria Khouri från ansvar som anstiftare.
- Alla spår har hela tiden pekat tillbaka mot Bernard Khouri, säger Björn Frithiof.
Expressen har under en längre tid sökt både Erik Ljungström och Geofrey Kitutu.

LÄS MER: Fångarna i Kumlas säkerhetsbunker
LÄS MER: Terroristens svar på hotet: ”Skitsnack”

http://www.expressen.se/nyheter/gangledare-hotar-slita-terroristen-i-stycken/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar