fredag 27 januari 2017

Dette er MC-miljøet som knyttes til drapet på 31-åring fra Asker

Politiet har over lengre tid kartlagt personer tilknyttet MC-klubben.

(Dagbladet): Alle de fem mennene som er pågrepet og siktet etter at en norsk-iransk (31) mann ble drept i Asker søndag kveld, har en tilknytning til MC-klubben Rock Machine.

Også avdøde var tidligere en del av klubben, og politiet er kjent med at det i forkant av drapet hadde oppstått en konflikt mellom ham og de siktede gjeng-medlemmene.
«Jævla rock machine horeunger!! Eller skal vi si cock machine», skrev 31-åringen i et innlegg på sin egen Facebook-side samme dag som han ble drept.
Etterfulgt av et pistol-tegn oppga han videre fornavnet til to personer, som etter alt og dømme er to av de fem siktede.

Etterforsker konflikt

- Meldingene avdøde skrev var rettet mot dette MC-miljøet. Det er ingen tvil om at det var en konflikt mellom ham og denne klubben, som han var med i tidligere, sier politiadvokat i saken, Jens Johannes Andenæs til Dagbladet.
Han forteller at det er naturlig for politiet å etterforske hva denne konflikten har gått ut på og hvor lenge den har pågått.
Den ene mannen avdøde angivelig navnga på Facebook er en 38-åring fra Jessheim, som skal være europaleder for Rock Machine.

Han skal tidligere ha hatt bånd til MC-klubbene Outlaws og Gladiators, og ble pågrepet av politiet tirsdag kveld.

- Min klient har gitt en grundig forklaring, og han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens advokat, Tom Barth-Hofstad til Dagbladet.
28-åringen er sammen med en 45-åring fra Romerike og en 40-åring fra Vestfold siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til dette.
- Min klient er klar på at han er uskyldig i dette, og tar siktelsen tungt, men jeg kan ikke si noe mer nå av hensyn til etterforskningen, sier 40-åringens advokat Jon Anders Hasle til Dagbladet.
I tillegg er en 27-åring fra Romerike og en 33-åring fra Oslo siktet for drap eller medvirkning til drap på 31-åringen. Begge ble torsdag varetektsfengslet i fire uker.

Rundt 25 medlemmer

Rock Machine er en selverklært såkalt énprosentklubb med «lovløse», som av politiet i nærmere 30 land regnes som samlingssted for etablerte kriminelle. Klubben er også blant de mange énprosentklubbene under oppseiling som Kripos tidligere har advart mot.
- Rock Machine MC er en klubb etablert flere steder på Østlandet og som har sitt utspring fra Canada. I Norge har vi gjennom dommer sett at medlemmer i Rock Machine har vært involvert i narkotikaomsetning, vold og utpressing. Rock Machine regnes som en internasjonal énprosent MC-klubb, og den har rundt 25 medlemmer i Norge. Det er en selvstendig klubb, som ikke støtter noen av de andre store klubbene, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen til Dagbladet.
Rock Machine MC Klubb skriver i en epost til Dagbladet torsdag kveld at de ikke ønsker å kommentere saken.
Den siktede 38-åringens advokat, Barth-Hofstad sier til Dagbladet at det blir feil å betegne klubben som kriminell.
- Det er ikke en riktig benevnelse av klubben. De som måtte påstå dette har ikke bakgrunn for å si det, sier han.

- Dette er en klubb for litt voksne gutter som liker å kjøre motorsykkel, som har det i fokus, fritidsinteresse og sosial aktivitet, fortsetter advokaten.

Forsøkt å bygge seg opp

Lensmann i Ullensaker, Morten Huse forteller at de seinest forrige uke hadde en aksjon mot MC-klubbens lokaler på Jessheim.
- Vi har lenge hatt fokus på personer tilknytta denne klubben, og vi har flere ganger tidligere siktet dem for alvorlig kriminalitet, sier Huse til Dagbladet.

- Etter vår vurdering har Rock Machine vært noe nede for telling en periode, men i det siste forsøkt å bygge seg opp igjen. De er ikke blant de største klubbene, men medlemmene driver åpenbart med kriminell virksomhet, og ønsker å framstå som store og tøffe, fortsetter lensmannen.
Øst Politidistrikt har etablert en egen gruppe som jobber med MC-miljøet, og dette bidrar til at politiet nå har en relativt god oversikt over persongalleriet rundt Asker-drapet.
- Gruppa er viktig fordi den gir politiet oversikt og muligheter til å følge MC-miljøet, sier Huse, som forteller at de nå bistår Oslo-politiets etterforskning i den grad det er nødvendig.

Alle har forklart seg

Politiet ønsker ikke å gå ut med informasjon om hvordan de fem pågrepne mennene stiller seg til siktelsene, av hensyn til den videre etterforskningen.
- Det jeg kan si er at alle fem har forklart seg, sier politiadvokat Andenæs.
Den foreløpige obduksjonsrapporten av avdøde forelå onsdag.
- Uten å gå i detalj kan vi slå fast at avdøde utvilsomt ble utsatt av vold og omkom som følge av denne, sier Andenæs.
http://www.dagbladet.no/nyheter/dette-er-mc-miljoet-som-knyttes-til-drapet-pa-31-aring-fra-asker/66908279


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar