fredag 30 september 2011

Choppers och andra byggen på MC Collection museum

Choppers och andra byggen på MC Collection museum

Vem har inte sett Peter Fonda och Dennis Hopper flyga fram på Captain America i filmen Easy Rider? Lika känt är nog inte att Sverige är en framstående nation när det gäller motorcykelbyggande.

I hela världen har knuttarna rensat sina cyklar från onödiga detaljer för att göra dem lättare och kunna köra ifrån kompisarna. Dock blev det tydligast i USA, eftersom de amerikanska cyklarna från Harley-Davidson och Indian var så klumpiga och överlastade i originalskick.

Chopperkulten kom till Sverige mycket tack vare ”Easy Rider” och alla de andra bikerfilmerna som gjordes på 1960-talet. Triumph och de andra engelska cyklarna var redan gatans kungar, men nu ansågs det plötsligt hippt att köra Harley-Davidson.


Unga killar gick ihop i klubbar som Sofia Hogs på Söder i Stockholm, Mothers Freaks i Göteborg och Eagles i Järpen. 1971 hölls den första Custom Bike Show i Norrtälje och chopperåkarna blev allt fler. Bland motorcyklister i allmänhet var dock förare av ombyggda cyklar, eller av H-D och engelska märken, en försvinnande liten minoritet. Men man höll ihop och var stolta över att inte vara som alla andra.

  • MC Collection museum
  • Landsnoravägen 42
  • 19251 Sollentuna

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/mc-collection-museum/pressrelease/view/choppers-och-andra-byggen-paa-mc-collection-museum-688464

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar