söndag 4 mars 2018

Polis utreds för läcka till Hells Angels-man

Hemliga telefonavlyssningar mot en tung narkotikabrottsling avslöjade polismannen.
Expressen kan avslöja att en polisman i Värmland – hanterare till en informatör i Hells Angels-miljön – misstänks för att ha läckt känsliga uppgifter.
Polisen i Värmland larmades om risk för läckor i den pågående utredningen om HA-mordet i Karlstad.
– Man var chockad. Det är sådant som inte får förekomma, säger åklagaren i HA-målet, Stefan Wessberg.

Sommaren 2017 hittas 34 kilo amfetamin nedgrävt i en grushög i Hallstahammar i Västmanland.
Enligt polisens händelserapport har "en kvinna med en hund" larmat om suspekta händelser på platsen och polisen har därför satt ut spanare.
Poliserna dokumenterar hur två män, en 61-årig och en 63-åring, i omgångar kommer till platsen för att gräva fram paketen. De grips och döms slutligen i Svea hovrätt för bland annat grovt narkotikabrott och försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

LÄS OCKSÅ: Två misstänkta för Hells Angels-mord

Men i hovrätten avslöjas helt nya omständigheter i fallet.
Allt tyder, enligt hovrätten, på att polisens uppgift om kvinnan med hunden är påhittad.
De verkliga uppgiftslämnarna är i stället en polisman och en tungt kriminellt belastad man i Värmland. Enligt förundersökningsprotokollet har polismannen varit hanterare åt mannen, som i sin tur varit informatör. En hanterare är en polis som får i uppdrag att ansvara för kontakten med en informatör, en ofta kriminell person som antagits som uppgiftslämnare åt polisen.

 

Polisman misstänks för läcka

Expressen kan nu avslöja att polismannen misstänks för att ha läckt känsliga uppgifter till sin kriminella kontaktperson, en medelålders man, fängelsestraffad sedan tidigare och som uppges röra sig i kretsen kring Hells Angels.

Polismannen har förhörts och då delgivits misstanke om brott mot tystnadsplikten vid två tillfällen. Brotten ska ha skett i november 2017.
Per-Ole Brekke, kommissarie vid SU, avdelningen för särskilda utredningar i Göteborg, är förtegen – men tror att ärendet kan komma att svälla.
– Detta gäller brott mot tystnadsplikten, vid två tillfällen. Men det kanske inte bara är det utan utredningen lever.
Han fortsätter:
– Det mesta är väl på plats men det återstår en hel del förhör. Det kan finnas mer runtom kring.

 

Hemliga telefonavlyssningar

Per-Ole Brekke vill inte kommentera bakgrunden till misstankarna och exakt vilken information polismannen lämnat och från vilka förundersökningar.
I förundersökningsprotokollet kring narkotikamålet i Västmanland framgår dock att utredningen mot polismannen har sin grund i telefonavlyssning där polisen spelat in samtal mellan polismannen och hans kriminella uppgiftslämnare. Stora delar av telefonavlyssningarna är sekretessbelagda men i ett samtal, som Expressen tagit del av, framgår deras öppenhjärtliga kontakt. Samtalet sker direkt efter narkotikadomen i Västmanland, ärendet där de båda var involverade som uppgiftslämnare, och polismannen sågar domen.
Här följer utdrag ur samtalet:
Polismannen: – Jag är bedrövad.
Informatören: – Ja me å hopplöshet.
Polismannen: – Ja det är så... Jag har aldrig i hela min polisiära karriär varit med om nå fruktansvärt dålig dom som det här.
Polismannen: – Vi är fruktansvärt besvikna det kan jag säga. Och de har faktiskt lagt ner en hel del jobb å försökt att få te de här så jävla bra som möjligt.
Informatören: – Aa det kunde gått hur fint som helst ja.
Expressen kan också avslöja att åklagare och polis i samband med misstankarna också larmades om risk för läckage i den pågående förundersökningen om mordet på en Hells Angels-medlem i Karlstad i november. Två män med koppling till HA sitter häktade misstänkta för mordet.

 

Larmet: Risk för HA-läcka

Polismannen som misstänks för läckor har mycket nära band till utredarna i HA-målet, säger åklagaren i fallet, Stefan Wessberg:
– Egentligen har detta inte med vårt ärende att göra men jag blev informerad eftersom det fanns risk för läckor. Mina utredningsmän känner den här personen mycket väl. Det är HA-miljön delvis. Jag blev informerad och man diskuterade hur man skulle göra med risken att mina utredningsmän, utan vetskap om att den här polismannen var misstänkt för brott, skulle lämna uppgifter.

LÄS OCKSÅ: Teorin: Hells Angels-mord var beställningsjobb

Stefan Wessberg säger att han inte har några uppgifter om att det läckt från HA-utredningen, utan i stället från andra förundersökningar, men uppger att han tagit uppgifterna på stort allvar.
– Initialt var man chockad, det är sånt som inte får förekomma. Sen har jag fått info från de som är insatta att det kanske inte var så farligt som det verkade i början. Men det får utredningen visa och det har jag inte inblick i alls.

 

Advokat mycket kritisk

Advokaten Gunnar Eberhardt försvarar en av de män, 63-åringen, som dömdes till tre års fängelse i amfetaminmålet i Västmanland där hanteraren och informatören var delaktiga. Han är mycket kritisk till polisens hantering.
– Mycket har man varit med om under åren men detta är ett mycket märkligt ärende.
Bland annat vänder han sig mot den händelserapport, skriven av en annan polisman, där en "kvinna med hund" påstods ha hittat narkotikagömman.
– Den är inte hederlig. Den är falsk.
– Det här är anmärkningsvärt utifrån medborgerliga och demokratiska intressen, om polisen använder sig av falska händelserapporter för att skydda en uppgiftslämnare.
Han kommer nu att söka prövningstillstånd i Högsta domstolen efter anklagelser från hans klient om att det förekommit otillåten brottsprovokation i fallet, där hans klient ska ha lurats till platsen. Det har utretts om informatören och hanteraren tillsammans gillrade en fälla för att sätta dit klienten men hovrätten menade att detta inte kunde styrkas.
När Expressen når polismannen som misstänks för läckor säger han:
– Jag har inga kommentarer om det. Jag uttalar mig inte om det. Inte till tidningen.
Det är allvarliga anklagelser?
– Ja, det är det. Om det är så. Så är det det.
Kan du säga om du erkänner eller förnekar?
– Vaddå erkänner eller förnekar? Jag har inga kommentarer.
Lennart Lefverström, informatörens advokat, avböjer att kommentera.
https://www.expressen.se/gt/misstanken-polismannen-lackte-till-tidigare-straffad/

Misstanken: Polismannen ska ha läckt till knarkbrottsling

Hemliga telefonavlyssningar mot en tung narkotikabrottsling avslöjade polismannen
https://www.expressen.se/tv/nyheter/gt/misstanken-polismannen-ska-ha-lackt-till-knarkbrottsling/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar