måndag 12 mars 2018

Kriminella gängens brutala hederskoder – om kärlek

Att leva i ett kriminellt gäng är inte så glamouröst som medlemmarna ofta vill ge sken av.
Det har många vittnat om både från insidan och som nära betraktare.

Nu träder flera källor fram och berättar om de brutala konsekvenserna som drabbar den som bryter mot hederskoder inom grupperingarna – som bland annat kan innebära att man inte stöter på medlemmars flickvänner.

– Det finns en regel om att familjen är helig, därför går man inte hem till folks bostäder, säger Nadim Yasar, tidigare gängledare i Los Guerreros, till EkstraBladet.

Kriminella grupperingar uppstår då och då i miljöer kring de redan etablerade gängen – ibland strukturerade och långlivade, andra gånger lösa och snart upplösta eller upplockade av större gäng.
Ett av de senast uppkomna gängen är "Loyal to Familia" – LTF – som har beskrivits som ett av de mer brutala gängen.

Det danska kriminella nätverket har under det senaste året också expanderat till Sydsverige. Gänget beskrivs som våldsamt och brutalt och expansionen är enligt polisen ett led i nätverkets ambition att ta kontroll över handeln med cannabis i regionen.

I höstas slöt flera medlemmar upp utanför domstolen i Köpenhamn där gängets grundare åtalats för att ha hotat en polis. På plats fanns även gängmedlemmar från Sverige – och den man som pekas ut som nytillsatt president i Sverige.

LÄS MER: Gänget planerar fest – för att demonstrera sin makt


Får ej stöta på medlemmars flickvänner

I en granskning av EkstraBladet träder nu flera källor, med mycket stor inblick i gängmiljön, fram och berättar om den grovt våldsamma vardagen.
I deras berättelser kretsar mycket kring gängens oskrivna regler och hederskoder – och de våldsamma straffen som drabbar den som bryter mot dem.
Bland de vanligast förekommande reglerna återkommer framför allt dessa:
# Du får inte prata med polisen, läcka information – eller ge dig på någon av de andra gängmedlemmarnas flickvänner och fruar.
# Du får inte dra in fiendernas familjer i stridigheter mellan gängen.
# Ett brottsligt brödraskapsband måste respekteras.

LÄS MER: Loyal to familia orsakar kaos i Köpenhamn 
Våldsspiraler på grund av interna bråk

Överträdelser mot de oskrivna reglerna har orsakat våld och varit grunden till flera gängkonflikter den senaste tiden. Och de interna straffen mot den som bryter mot reglerna är inte nådiga.

Som exempel greps den 21 oktober tre män med anknytning till just LTF efter ett våldsamt masslagsmål i Hans Tavsens Park på Norrebro i Köpenhamn. Enligt EkstraBladets uppgifter var det bara en person som var måltavla för våldet – en tidigare ledande medlem i LTF som ville lämna gänget.

Reaktionen på hans utträde från det okända gänget blev en våldsspiral där tre män dömdes i Köpenhamns tingsrätt. Detta för att ha slagit den avgående medlemmen med tillhyggen och sparkar och slag över hela kroppen.

Offret bröt näsan, fick ett snitt i handen och fick halva örat bortslitet. Nedim Yasar, tidigare en ledande figur i gruppen Los Guerreros, berättar att många konflikter – som exempelvis utmynnat i skottlossningar – kan ha att göra med att hederskoderna har brutits.

– Du får som medlem inte inkräkta på andra gruppers territorier när de står i konflikt med andra grupper. Skulle du hamna i en gänguppgörelse blir din gruppering tvungen att hämnas och du drar in dem i konflikten, säger Nedim Yasar till EkstraBladet, och beskriver en begynnande spiral av våld som blir svår att stoppa.

LÄS MER: Gatugänget skakas av intern maktkamp
Värvar – på svenska skolor

Nedim Yasir bekräftar också källornas berättelser om de brutala straffen för den som inte håller koderna.

Men flera av koderna är svåra att hålla. Ett av dem där det oftast blir bråk: Att hålla sig ifrån varandras flickvänner.

En annan är att man för polisen aldrig får erkänna att man är inblandad i brott.
– Om du har gripits i ett fall med andra medlemmar får du inte känna igen din roll i ärendet eftersom du indirekt kan dra andra med dig i fallet, säger Yasir.

Så sent som i mitten av januari skrev Kvällsposten om att just Loyal to Familia håller på att dras isär på grund av interna stridigheter. Under förra året växte gänget kraftigt och polisen i Sverige såg hur expansionen spred sig över Öresundsbron. Kort därefter stod det klart att LTF etablerat två avdelningar i Sverige: Malmö och Helsingborg.

Men flera uppgifter inifrån nätverket pekade i vintras på att flera framstående medlemmar valt att lämna gänget. Det ska främst handla om avdelningen från Köpenhamnsförorten Tingjerg – det var bland annat deras medlem som blev kraftigt misshandlad i parken, i oktober.

LÄS MER: Brutala gänget har expanderat till SydsverigeI Sverige följer polisen noga den danska utvecklingen och underrättelserna pekar mot att avmattningen i Danmark får effekt även här.

– Ja, den svenska etableringen har inte satt sig riktigt, det är ytterst sällan de visar sig ute med sina attribut, sa Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Region Syd i januari.

Men de senaste nyheterna gör gällande att LTF har varit aktiva i att värva nya medlemmar – bland annat på skolorna i Eslöv och i Hörby. Kommunpolis Mats G Odestål är tydlig när han redogör för omfattningen av problemet:

– Vi har bekräftat som tillförlitlig information att det kriminella danska nätverket Loyal to Familia, LTF, finns i Eslöv och försöker att rekrytera högstadieungdomar i centrum, berättade han för Kvällsposten förra veckan.

LÄS MER: Kriminella gänget värvar medlemmar – på skånska skolor 

Han understryker att de är viktigt att skolor och myndigheter reagerar när unga människor har LTF:s logga på tröjor eller kepsar. Något Patrik Andersson håller med om.

Att lämna gänget ses nämligen som ett av de värsta brotten mot gängens hederskodex.
– De (ungdomarna, reds. anm) tycker kanske det är häftigt i början att dra på sig en tröja. Men när de tröttnar och ska lämna tillbaka tröjan får de betala för att de haft tröjan på sig – eller begå brott för att betala av skulden, säger Patrik Andersson.
https://www.expressen.se/kvallsposten/gangens-brutala-interna-karleksregler/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar