söndag 11 mars 2018

En person begärs häktad efter mordet i Sandviken

En person i 30-årsåldern begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet på en man i Sandviken.
Mannen sköts till döds i Sandviken i februari.

En person som suttit anhållen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord på en man i Sandviken begärs i dag häktad.
Det var den 26 februari som polisen åkte till en adress vid Nya Bruket i centrala Sandviken efter larm om skottlossning.

 

Kopplingar till MC-gäng

I bostaden hittades en man i 40-årsåldern som skjutits till döds. Enligt polisen har mannen kopplingar till ett MC-gäng och ett kriminellt förflutet.

LÄS MER: Man skjuten till döds i Sandviken – polisen utreder mord

Mannen sköts enligt uppgifter till Aftonbladet med ett skott i bröstet och ett skott i huvudet.
En 30-årig kvinna fanns fortfarande kvar i lägenheten när polisen kom. Hon greps av polis och anhölls som skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Men kvinnan släpptes senare då misstankarna mot henne inte stärkts.

 

Åklagaren: ”Jättekänsligt utredningsläge”

I torsdags anhölls en annan person misstänkt för medhjälp till mord.
På söndagen hålls häktningsförhandlingar mot den misstänkte, en person i 30-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, bekräftar åklagare Peter Hellsing.

– Från början hade man en person anhållen som försatts på fri fot. Det här är nästa person som varit anhållen och nu har begärts häktad, säger Peter Hellsing.
Han är fortsatt förtegen om den misstänktes kopplingar till den döde.
– Jag kan inte uttala mig något närmare om kopplingar till den döde personen, eller om den häktade var på plats när polisen kom. Vi är i ett jättekänsligt utredningsläge just nu, säger Peter Hellsing.
https://www.expressen.se/nyheter/en-person-begars-haktad-efter-mordet-i-sandviken/

 "har du hört vad som skrivits på Flashback".

Åklagaren tar upp en annan aspekt som riskerar att påverka utredningen: Flashback. På nätforumet spekuleras det friskt i diverse motiv eller vem som ligger bakom. Han menar att i det aktuella fallet så finns det personer som säger "har du hört vad som skrivits på Flashback". Han kallar det "löst snack" och livsfarligt att lyssna på.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/en-beg%C3%A4rs-h%C3%A4ktad-f%C3%B6r-mord-skytten-p%C3%A5-fri-fot-1.5359696

Känd mc-kriminell avrättades i Sandviken – kvinna misstänkt ha hjälpt till

En 40-årig man med koppling till mc-gäng sköts ihjäl med två skott i Sandviken i februari.
Under söndagen häktades en kvinna skäligen misstänkt för medhjälp till mord – men åklagaren tror att någon annan höll i skjutvapnet.
– Det är vår utgångspunkt, säger åklagaren Peter Helsing.

Det var i slutet av februari som en 40-årig man sköts till döds i en lägenhet i Sandviken. Mannen var kriminellt belastad, hade kopplingar till mc-grupperingar och har tidigare dömts för ett stort antal grova brott.

Mannen ska enligt uppgift till Aftonbladet ha bjudits in till ett möte i lägenheten av en kvinna. Kort efter ska ytterligare en person ha dykt upp och skjutit honom med två skott.
Enligt Aftonbladets källor beskrivs mordet som ”en ren avrättning”.

Misstänks för medhjälp till mord

Direkt efter händelsen greps kvinnan, i 30-årsåldern, som befann sig i lägenheten vid tidpunkten. Hon släpptes senare på fri fot, även om misstankarna om medhjälp till mord kvarstår. 

Under torsdagen anhölls en helt annan kvinna – även hon i 30-årsåldern – som häktades på söndagen misstänkt för medhjälp till mord. 

Tingsrätten beslutade om den lägre misstankegraden, trots att åklagaren hade yrkat kvinnan häktad på sannolika skäl. 

– Jag hade ju så klart hoppats på den högre, men bevisläget är lite besvärligt just nu. Så det är inte helt förvånande, säger Therese Stensson, kammaråklagare som hade häktningen i Gävle tingsrätt på söndagen.

Dock misstänker polisen att någon annan sköt. Jakten på den person som sågs lämna brottsplatsen i Sandviken har pågått sedan dödskjutningen.

– Utgångspunkten är att den här personen inte hållit i själva vapnet, utan att personen varit skytten behjälplig, säger åklagaren Peter Helsing, som är förundersökningsledare i ärendet.
Man misstänker inte heller att den tidigare anhållna kvinnan höll i vapnet.

Jobbar ni utifrån teorin att det går en mördare lös?
– Den som har hållit i vapnet som har berövat honom livet, ja, säger Peter Helsing.
Den nu häktade kvinnan förnekar all inblandning i mordet. 

– Hon förnekar gärningen, hon har inte haft någonting med det här att göra. Hon kände inte personen som är mördad heller, säger Agnetha Hillbom Tedeborg, kvinnans försvarare.
Kvinnan är tidigare ostraffad.

Kartlägger mannens sista tid

Den mördade mannen dömdes för grovt vapenbrott så sent som 2016. Påföljden blev skyddstillsyn och han hade nyligen avslutat behandlingen när han sköts ihjäl. På sociala medier har han skrivit att han ville lämna kriminaliteten bakom sig.

Polisutredarna jobbar brett när det gäller motivet och kartlägger mannens sista tid i livet. Ett rån som inträffade i Hofors dagen före mordet kan vara ett. En anhörig till mannen blev rånad och sprayad med pepparspray enligt Aftonbladets källor.

– Vi håller alla dörrar öppna för motivet, och den här händelsen räknas inte heller bort, säger Peter Helsing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar