söndag 4 mars 2018

Hells Angels-medlem utbildade kommunen

Göteborgs stad anlitade Hells Angels-medlemmen Jan Jonasson och hans bolag för att utbilda kommunens personal för över en halv miljon kronor.

Inget annat bolag tillfrågades – och kommunens egna regler bröts på punkt efter punkt.
Nu utreder Park- och naturförvaltningen en av de egna chefernas privata relation till bolaget.

– I det här fallet har förvaltningen inte följt de riktlinjer och anvisningar som finns, säger Noshin Hafizi, tillförordnad direktör vid Park- och naturförvaltningen.

Tidigare i år kunde GT avslöja att Göteborgs stad under flera år gjort affärer med ABJ Stensättning, ett bolag ägt av den sedan flera år fullvärdige Hells Angels-medlemmen Jan Jonasson.

Kommunen är med sina inköp på över 50 miljoner kronor bolagets största kund. Bland annat har Jan Jonasson och ABJ Stensättning anlitats för att stenlägga paradgatan Avenyn och delar av Liseberg.

Göteborgs stad har hittills uppgett att allt gått korrekt till i alla upphandlingar och att de kontrollerat bolaget enligt alla gällande regler.

LÄS MER: Hells Angels-mannens 50-miljondeal med Göteborgs kommun

Men nu kan GT avslöja att det inte stämmer. Jan Jonasson och hans bolag ABJ stensättning har haft ett lönsamt extraknäck vid sidan av det upphandlade ramavtalet.

 

Över en halv miljon utan avtal

Bolaget har anlitats för att utbilda kommunens egen personal. I två kursomgångar, varav en kurs så sent som i februari, har ABJ Stensättning utbildat Park- och naturförvaltningens personal i stensättningsteknik.

Notan: 561 750 kronor inklusive moms.
Och affärerna kantas av en rad brister.

Bland annat har Hells Angels-mannens bolag fått uppdragen utan konkurrens med andra bolag samtidigt som skriftliga avtal och en mängd annan dokumentation som, enligt kommunens egna regler, ska säkerställa att allt gått riktigt till vid inköpen inte finns.

– I det här fallet har förvaltningen inte följt de riktlinjer och anvisningar som finns, säger Noshin Hafizi, tillförordnad direktör vid Park- och naturförvaltningen i Göteborg.
– Det finns bland annat ingen dokumentation på det sättet som våra anvisningar säger.

 

Chef utreds för kopplingar

I veckan som gick meddelade Noshin Hafizi att förvaltningen kommer utreda en av de egna chefernas privata band till Hells Angels-mannens bolag.

Chefen är sambo med Hells Angels-mannens närmaste man i bolaget och var i högsta grad delaktig då förvaltningen köpte in utbildningar för 160 500 kronor utanför avtalen.

Enligt förvaltningen ansvarade chefen för att sammanställa vilka deltagare som skulle utbildas och föreslog själv kursdeltagare från sin egen arbetsgrupp.

För varje deltagare som gick kurserna fick ABJ Stensättning 13 375 kronor inklusive moms.
Det formella beslutet ska, enligt förvaltningen, tagits av en annan person, en enhetschef. Ett av många beslut som inte dokumenterats.

– Allting som rör detta ärendet får du ta med min chef, säger chefen som är sambo med HA-mannens närmaste man själv.

LÄS MER: Kritiken mot Hells Angels-affärerna: "Låter inte klokt"

 

Bröt mot kommunens egna regler

Göteborgs kommuns egna riktlinjer ställer höga krav på inköp för de summor Park- och naturförvaltningen lagt på ABJ Stensättnings utbildningar.

Det handlar dels om dokumentation – att det ska finnas skriftliga avtal och förklaringar till varför just ABJ Stensättning valdes som bolag.

Inga bolag ska heller ha gräddfil till några uppdrag. Inköpen "ska genomföras så att konkurrensen tillvaratas", går det att läsa i Göteborgs stads inköps- och upphandlingspolicy.

"Vid alla direktupphandlingar bör minst tre leverantörer tillfrågas. Direktupphandlingar över 50 000 kr ska dokumenteras och skriftligt avtal/överenskommelse upprättas."


Det är en inställning som delas också av Konkurrensverket.
– Har man bara frågat en leverantör, då vet du inte överhuvudtaget vad marknaden har för priser eller var priserna ligger. Det barkar ju inte för en god affär att bara tillfråga en leverantör, däremot är det inte olagligt att göra dåliga affärer, säger Magnus Johansson, biträdande enhetschef för enheten för upphandlingstillsyn vid Konkurrensverket.

 

Förvaltningen gör förändringar

Enligt Noshin Hafizi, tillförordnad direktör vid Park- och naturförvaltningen, görs nu förändringar inom förvaltningen för att inte liknande fel ska upprepas.

– Vi kommer förstärka upphandlingsresurserna i vår förvaltning för att ha styrkan och titta på det här området, säger Noshin Hafizi.

– Sedan kommer vi också utbilda de som är berörda, de som beställer och är berörda i direktupphandlingar och lagen om offentlig upphandling. Då kommer vi gå in på allt det här om dokumentation och jävssituationer.

ABJ Stensättnings ägare och vd Jan Jonasson vill inte kommentera de nya uppgifterna och upprepar att hans bolag inte gjort några fel:

– Vårt företag sköts korrekt.
Utan moms inräknad har kommunen köpt in utbildningstjänster från ABJ Stensättning för 449 400 kronor.
https://www.expressen.se/gt/hells-angels-medlem-utbildade-kommunen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar