måndag 12 mars 2018

Liverapportering från Bear Jaw-rättegången dag ett

På måndagen påbörjades rättegången mot sju män i och kring MC-klubben Bear Jaw utanför Vara.Här kan du läsa vår liverapportering från de första timmarna av förhandlingen.

Enligt åklagaren har bland annat presidenten i klubben gjort sig skyldig till grova narkotikabrott tillsammans med en Bandidosmedlem. Det handlar om att de två ska ha sålt kokain under hösten, mestadels i Skövde.

Bear Jaw MC är en hang around-klubb till Bandidos, och bland åtalspunkterna finns exempelvis också människorov och flera fall av försök till grov utpressning.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6904805 

Medlemmar i mc-gäng misstänkta för grova brott

SKÖVDE: Säkerhetskontroll av alla besökare och flera poliser på plats

Rättegången mot de män med kopplingar till mc-gäng som åtalats för narkotikabrott men också människorov och försök till utpressning inleddes på måndagen under stort säkerhetspådrag. Enligt åklagaren handlar ärendet om organiserad verksamhet som bygger på hot och våld. 
Sju män, varav tre från Skövde, är åtalade i det omfattande ärendet som kretsar kring narkotika.
I mitten står två Skövdebor som kammaråklagare Jenny Karlsson pekar ut som huvudmän.

 

President i mc-gäng

En av dem, en 38-åring, är president i mc-klubben Bear Jaw MC i Vara, en etablerad undergrupp till Bandidos. Den andre, 46 år gammal, är medlem i Bandidos. Det var 38-åringen som 2016 köpte den Varafastighet som nu är klubblokal, den används även av Bandidos.
Utredningen inleddes i höstas som ett spaningsärende mot några av de nu åtalade. Och i december kunde polisen slå till mot en narkotikaaffär utanför en livsmedelsbutik i Skövde då de två huvudmisstänkta enligt åklagaren ska ha sålt 60 gram kokain till en man.

 

Drogaffärer i Skövde

Denna gärning ingår i den första åtalspunkten, rubricerad som grovt narkotikabrott gällande 38- och 46-åringen. Där har åklagaren radat upp 16 försäljningstillfällen, 15 av dem i Skövde. I denna punkt åtalas också en 31-årig Skövdebo misstänkt för narkotikabrott. Han har enligt åklagaren vid några av de 16 tillfällena bistått de två att leverera och överlåta narkotika.

När rättegången inleddes på måndagen var det just denna åtalspunkt som avhandlades. De två huvudmisstänkta förnekade brott, även om 46-åringen medgav narkotikabrott gällande ett tillfälle.

 

Människorov och utpressning

Rättegången ska pågå i sex dagar och åklagaren kommer också att gå igenom åtalspunkter som människorov, olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning.

– Jag anser att det är typiska brott i mc-gängens verksamhet. Det handlar om organiserad verksamhet som bygger på hot och våld, säger Jenny Karlsson.
Enligt åklagaren utgörs en stor del av bevisningen mot männen av telefonavlyssning.

 

Säkerhetspådrag

Rättegången omges av rigorös säkerhet. Alla besökare i tingsrätten fick på måndagen passera en säkerhetskontroll, även ett flertal poliser fanns på plats.
https://sla.se/skovde/2018/03/12/medlemmar-i-mc-gang-misstankta-for

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar