tisdag 13 mars 2018

Bandidos hemliga toppmöte – i Västsverige

Här samlas Bandidos för ett hemligt toppmöte i Västsverige.
Bakom träffen i Skaraborg låg flera veckor av intensiv planering.
Vad gängmedlemmarna inte visste var att polisen kunde följa deras planering dag för dag via sin telefonavlyssning.
– De har sådana här möten rutinmässigt, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

En förmiddag i oktober i fjol ringde telefonen hos presidenten för Bear Jaw MC Skara – en officiell hangaroundklubb till Bandidos.

Uppringaren är enligt polisen en av de mest framträdande Bandidosmedlemmarna i landet: Andreas Olsson. Under många år var han mc-gängets president i Stockholm, men i dag ska han ingå i ledarskiktet för Bandidos på Europanivå.

– Vi tänkte ha ett p-möte hos er den 28:e, säger Andreas Olsson, enligt polisens förundersökning.
– Vad sa du att?, svarar Bear Jaw-presidenten från Skaraborg.
– Vi tänkte ha ett presidentmöte hos er den 28:e.
– Då får vi sätta fart, konstaterar skaraborgaren.

Ville boka stadshotellet

Samtalet avlyssnades av polisen inom ramen för en stor narkotikautredning där sju västsvenskar nu har åtalats.

I det diskuterar de båda männen vilka önskemål som finns inför ett möte mellan mc-klubbens presidenter:

Det ska hållas i någon form av konferenslokal som inte ska ligga alltför långt ifrån Bear Jaw MC Skaras klubbhus i Vara kommun – och det ska finnas mat för alla deltagare.
Ett möte som Göteborgs-Posten var först att berätta om.

– Är det ok och boka en konferensgrej vid hotellet i Skara?, undrar Bear Jaw-presidenten.
Utan att inse att han samtidigt försagt sig.

– Alltså. Du bokar. Ja, det ska vara ett rum, konferensrum. Men nu när du sagt det på telefon så kan det inte vara där. Då får du välja något annat, får han till svar.

Att berätta allt för mycket i telefon är inte något man gör inom Bandidosmiljön, förklarar Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.
– De försöker hålla saker tajt. Sedan är det ett sätt att uppfostra dem också, att man inte pratar i telefon om vissa saker.

LÄS MER: Hells Angels och Bandidos expanderar i Västsverige

När GT pratar med Bandidosmedlemmen Andreas Olsson för att fråga om det är han som var uppringaren, såsom polisen anger i förundersökningen i det stora narkotikamålet, säger han:
– Det där känns för spekulativt. Jag har inga kommentarer.

"Vi kör 24/7"

Några dagar senare ska skaraborgaren ha fått ett nytt samtal från en tredje man som ger lite mer information om vad det är som förväntas av hans klubb.
Det rör sig den gången om en Göteborgsföretagare som vid den tiden ingick i Bandidos MC Göteborg.
– Mötesplatsen ska ju alltså inte vara alltför långt ifrån, vad heter det, klubbhuset. Man skulle kunna samlas på klubbhuset och ta sig till mötesplatsen. Där det ska vara mat till tjugo personer, dirigerar göteborgaren.

LÄS MER: Misstänkt knark-kurir fast i Bandidos-härva

Det slutade med att det blev Bear Jaw MC Skaras egna näste längs med E20 i Vara kommun som blev mötesplatsen. Precis som avtalat så hölls det den 28 oktober i fjol och av polisens avlyssnade telefonsamtal framkommer det att det var ett intensivt arbete för att få i ordning lokalerna.
– Vi kör 24/7, tills det är klart. Vi har varit där i tre dagar, tre dygn. Vi börjar måla, sätta plattor och allting. 24/7 kör vi tills det är klart, säger skaraborgaren i ett av telefonsamtalen, och fortsätter:
– Vi är sex man i dag som snickrar. Två hantverkare. Jättebra.


I ett nytt telefonsamtal som han hade bara två dagar innan mötet utvecklar han:
– Jag har varit fullt upptagen här nu i tre veckor, med byggnationen.

 

Polisen spanade på Bandidos

När Bandidostopparna väl anlände till Skaraborg den där lördagen i oktober spanade polisen på dem. I sin sammanfattning skriver de att ett flertal bilar anlände till lokalen mellan klockan ett och tre på eftermiddagen och att det ur bilarna "kom en mängd personer som bar röd/gula färger".
Polisen fortsätter:
"Utifrån besökarnas västar kunde vi konstatera att ett antal av dem är fullvärdiga Bandidosmedlemmar, några/någon är provmedlemmar, några tillhör Bear Jaw MC och någon enstaka saknade väst".


Mellan klockan tre och halv fem stängdes dörrarna och då ska bara ett mindre antal fullvärdiga Bandidos-medlemmar ha befunnit sig innanför dem. Därefter började folk lämna klubblokalen, skriver polisen.
– De har sådana här möten rutinmässigt. Det är inget som sticker ut utöver det vanliga. Det kommer presidenter från de olika avdelningarna. Bear Jaw MC är ett hangaround-chapter till Bandidos. De ville komma och se deras lokaler och ha sitt möte, säger Sven Lindgren.
Men det är så här det funkar, att någon av hangaorund-klubbarna kan få ett samtal och få veta att "nu ska ni arrangera ett möte"?
– Det är ingenting som förvånar mig om jag uttrycker mig så.

 

Hotade med Bandidos

I ett av de avlyssnade samtalen beskriver Bear Jaw-presidenten hur han känner över att det var de som arrangerade det här mötet:

– Det här är jättekul, jättestort.
Avlyssningen var en del av utredningen mot Bear Jaw-presidenten och flera andra som ska ha kopplingar till samma klubb, efter vilken det nu väckts åtal. Totalt är det sju personer som är åtalade och misstankarna gäller bland annat grovt narkotikabrott, försök till grov utpressning, olaga frihetsberövande och människorov.

"Hoten och misshandeln har varit ägnade att framkalla allvarlig fruktan för målsägandens egen säkerhet till person. Den hotfulla situationen har påtagligt förstärkts genom att målsäganden känt till att de inblandade är medlemmar i Bandidos och Bear Jaws MC, som är en officiell hangaround-klubb till Bandidos", skriver åklagaren Jenny Karlsson i sin beskrivning kring en av åtalspunkterna.
Rättegången inleddes under måndagen.
– Jag menar att de här brotten är begångna i en kriminell organisation liknande Bandidos. Det är vad jag anser, sedan får vi se vad tingsrätten tycker om det, säger Jenny Karlsson.

LÄS MER: Flera gripna efter tillslag mot mc-klubb


Hon menar att kopplingen till det kriminella mc-gänget är skälet till att telefonavlyssningarna och bilderna från presidentmötet finns med i förundersökningsmaterialet.
– Det är med som en bevisning att det är så att brotten sker i en organiserad form och att man har en organisation i ryggen som innebär ett visst våldskapital, säger Jenny Karlsson.
https://www.expressen.se/gt/har-ar-bandidos-hemliga-toppmote-i-vastsverige/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar