onsdag 19 april 2017

Gatugängen är Bandidos och Hells Angels största hotBandidos och Hells Angels flyger under radarn när det dödliga våldet eskalerat i Malmö.
När gängkriminaliteten tagit över lever de allt äldre mc-medlemmarna ett relativt stillsamt liv.
Men gängen – och kampen om territorium – är också det största hotet mot de kriminella mc-klubbarna.

– Det största hotet för dem är att komma i konflikt med gatugängen, säger Patrik Andersson vid underrättelseenheten i Region syd och expert på mc-gäng.

Tre månader in på det nya året har 21 kända skottlossningar inträffat i Malmö. Fem av dem har slutat med dödlig utgång. Under samma period har ytterligare en person knivhuggits till döds.
Högen med mordutredningar och skjutningar är enorm.
Polisen är under stor press och eftersom gränskontrollerna slukar stora resurser tvingas polisen att prioritera vad de ska lägga kraft på.

Flyger under radarn

Underprioriterat är kampen mot de kriminella mc-gängen som Bandidos och Hells Angels.
– De trivs bra nu när det är fokus på annan kriminalitet, i första hand kriminaliteten med det dödliga våldet i Malmö, men även i Helsingborg. Det påverkar dem på så sätt att de flyger lite under radarn, säger Patrik Andersson.
Hells Angels och Bandidos är väletablerade. De kriminella klubbarna har inget behov av att spänna sina muskler eller på något annat sätt exponera sig och utföra maktdemonstrationer.
Medlemmarna vet om det och ligger för tillfället lågt. Enligt Patrik Andersson börjar dessutom många av dem bli äldre, vilket gör det tuffare för dem att vara ute och visa sig i ur och skur under vinterhalvåret.
Men att kampen om territorium i Malmö är påverkar dem råder inga tvivel om.
– Det stör dem till en viss del. Mc-klubbarna har länge haft ett finger med i narkotikahanteringen. Situationen i Malmö rör till stor del kampen om olika kvarter och form av narkotikahantering. Där är de (klubbarna) involverade på ett eller annat sätt.
– Sen i vilken utsträckning det påverkar deras affärsverksamhet vet jag inte.  Inte så att vi har glömt bort dem, men de slipper samma kontroll och bevakning som förr. Men det pågår en viss form av övervakning.

 

Största hotet mot mc-klubbarna

Polisen misstänker att mc-klubbarna bedriver företagsbrottslighet och att de jobbar på ett annorlunda sätt än innan.
Men narkotikahandeln är fortsatt viktig för dem. Därför kan också gängkriminaliteten – med det ökade våldet – komma att bli ett hot mot dem.
– De största hotet för dem är att komma i konflikt med gatugängen, konstaterar Patrik Andersson.
Experten pekar den extrema mängd skottlossningar som inträffade i Köpenhamn 2008-2009. Då var Hells Angels inblandad i krig med andra kriminella gäng – och totalt tros det ha varit över 100 skottlossningar under 15 månader i de centrala delarna av den danska huvudstaden.
– Det är väl det som uppfattas som den största faran för mc-gängen, säger Patrik Andersson.

 

Nyetablering kan skapa konflikt

För det som händer i Danmark spiller ofta över på den svenska sidan. När den tyska lagstiftningen mot de kriminella mc-klubbarna skärptes valde många mc-gäng att söka sig norrut. Lagarna i Tyskland förbjuder gäng som Bandidos och Hells Angels att ha på sig sina västar offentligt.
En nyetablering av gänget Mongols är på gång i Danmark, något som skulle kunna provocera fram konflikter om gänget försöker sig på en seriös etablering i Sverige.
– Vi ser ingen anledning att mc-klubbarnas våld skulle eskalera. Vi uppfattar det som lugnt i den miljön. Men det räcker med att något sker.
– Men om Mongols skulle etablera sig skulle det kunna bli konflikter. Men det ser vi inte i nuläget.
http://www.expressen.se/kvallsposten/gatugangen-ar-bandidos-och-hells-angels-storsta-hot/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar