onsdag 19 april 2017

Bandidos-män fastnade i polisens Burger King-fälla


När polisen misstänkte att Bandidos-medlemmen försökte utpressa sitt offer på nästan 200 000 kronor gjorde de upp en plan.
Sedan lurade de in honom och hans medhjälpare – som också har kopplingar till mc-klubben – i sin snillrika Burger King-fälla.
– Så kan man ju uttrycka det. Det har varit en så kallad bevisprovokation, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm.
När polisen genomförde en husrannsakan i mannens lägenhet i Göteborg klev de in i sovrummet och öppnade garderoben. Där, på en av galgarna, hängde hans Bandidos-väst. Och när man letade vidare upptäcktes dessutom ett stort antal tröjor på vilka mc-klubbens namn och logga var tryckt. När polisen hämtade in mannen till förhör ska han också ha varit tydlig med sina kopplingar till Bandidos.
"Han hänvisade flera gånger till sitt medlemskap i Bandidos och bar en t-shirt med Bandidosemblem", beskriver en polis i förundersökningen.
På västen står det "probationary", steget före fullvärdigt medlemskap i Bandidos. Men i förhör får han frågan om han är fullvärdig Bandidos-medlem.
– Ja, svarar han.

I garderoben hade Bandidos-mannen en väst.Foto: Polisen

Polisen gjorde upp plan

Och det är i mc-klubbens namn som han försökt utpressa en företagare att betala en fiktiv fordran på ungefär 184 500 kronor, enligt åklagaren Lars-Göran Wennerholm. Det är en annan man som ska ha velat ha fakturan betald och då vänt sig till Bandidos-mannen.
Denne ska flera gånger ha ringt upp offret och utdelat förtäckta hot för att han skulle betala beloppet.
– Jag ska ha de här pengarna, så är det bara. Sedan är det ju upp till dig hur smidigt du vill göra det, ska Bandidos-mannen ha sagt, för att därefter fortsätta:
– Tror du att vi, Bandidos, går och tvistar om saker och ting eller? Så vill du ta den striden med oss eller vill du betala? Det är liksom nu du får chansen. Ja, vi slutar inte med detta, det ska du ha jävligt klart för dig. Det finns inte på kartan. Du kan tuta och lura och blåsa någon annan, men inte oss. Den chansen finns inte.

LÄS MER: De leder mc-gängen Hells Angels och Bandidos där du bor

Men offret gick honom aldrig till mötes. I stället vände han sig till polisen – som började skissa på en plan för hur de skulle locka den misstänkte utpressaren i fällan.
– Ja, så kan man ju uttrycka det. Det har varit en så kallad bevisprovokation och i den här typen av ärenden är det inte helt ovanligt, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm åtalar de båda Bandidos-männen vid Skaraborgs tingsrätt.Foto: ROBIN ARON

Jämför Bandidos med Blåvitt

I förundersökningen förklarar polisen hur de gick till väga. Samtliga samtal som offret tagit emot var från Bandidos-mannens eget telefonnummer. Offret ska, på direktiv från polisen, ha kontaktat mannen för att lura honom att han hade ett bankmöte inplanerat. Några dagar senare ringde offret upp igen, för att berätta att han kommit över 80 000 kronor.

En tröja som hittades i Bandidos-mannens garderob.Foto: Polisen
Offret stämde träff med Bandidos-mannens medhjälpare på Burger King i Mariestad, där polisens spanare satt och väntade. När medhjälparen skakade hand med offret inne på hamburgerrestaurangen ska polisen ha kommit fram, legitimerat sig och gripit honom.
Medhjälparen ska även han vara en Bandidos-man.
– Ja, prospect. Det är som att vara med i IFK Göteborg, beskriver han sitt medlemskap i Bandidos.

"Inte uppsåt att skrämma"

Det var efter gripandet av medhjälparen på Burger King som polisen åkte och hämtade in den andre Bandidos-mannen. Han åtalas nu för försök till utpressning samt, tillsammans med medhjälparen, för brott mot inkassolagen.

LÄS MER: Här är Hells Angels och Bandidos säten i Västsverige

Mannen som påstått att företagaren var skyldig honom pengar åtalas också, för anstiftan till de båda brotten.
– Jag har inte haft något uppsåt att skrämma någon eller göra honom illa, säger den misstänkte utpressaren i förhör.
Samtliga åtalade förnekar att de gjort sig skyldiga till det som åklagaren påstår.
– De anser att det är en korrekt faktura som har skickats och att de vill ha in pengarna, säger Lars-Göran Wennerholm.
http://www.expressen.se/gt/bandidos-man-fastnade-i-polisens-burger-king-falla/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar