torsdag 27 april 2017

Far och son sköt ihjäl Bandidos-man i köket

Mannen som har kopplingar till Bandidos reste till Sverige för att driva in en påstådd skuld från den unge Jönköpingsbon.

Jönköpingsbons pappa bjöd hem mannen till sin lägenhet – där de ska ha slagit sig ner vid köksbordet för att diskutera den ekonomiska tvisten.
Då sköt sonen, enligt åklagaren, ihjäl gästen med en hagelbössa.
En kväll i december i fjol ryckte polisen ut till en lägenhet i Jönköping. De knackade på dörren, men ingen svarade. Då bröt de upp den – för att mötas av ett kompakt mörker.
Sedan gjorde de den makabra upptäckten:
Vid köksbordet satt en död man, skjuten i ansiktet och i bröstet med två skott från ett hagelgevär.

 

Far och son misstänkta

Några timmar senare greps lägenhetsinnehavaren. Det är en man i 55-årsåldern och polisen misstänker att det är han och hans son, som är i 20-årsåldern, som begått mordet. Motivet uppges vara en ekonomisk konflikt mellan sonen och offret.
Mannen hade rest till Sverige bara några dagar innan mötet som slutade med hans död ägde rum.
– Anledningen till att offret var på besök i faderns lägenhet var att det fanns en uppfattning, från i alla fall offrets, sida att sonen var skyldig honom pengar. Det fanns påståenden om skulder, men en komplikation i utredningen är att sonen i fråga inte valt att säga någonting under förundersökningen, säger åklagaren Adam Rullman.

LÄS MER: En person hittad död i lägenhet

Enligt polis och åklagare har offret kopplingar till mc-klubben Bandidos.
– Ja, det har han. Vi vet inte vilken status han har i den klubben, men han är kopplad till Bandidos på det sättet att han känner och figurerar i sammanhang tillsammans med folk med Bandidos-kopplingar. Han har kopplingar till Bandidos, så långt kan jag gå. Han har kopplingar till svenska Bandidos också, säger Adam Rullman.
Finns det någon koppling mellan Bandidos och mordet?
– Det är ingenting som vi har sett, eller utrett det på djupet. Hela vårt fokus i utredningen har legat på det som har hänt i lägenheten.

 

Pappan: "Problemen lösta"

När mannen med Bandidos-kopplingar kommit till Sverige ska han ha gjort pappan och sonen uppmärksam på det. Fadern ska ha bjudit hem honom till lägenheten. Vittnen som ska höras i rättegången berättar att fönstren till bostaden var fördragna vid tidpunkten. Persienner eller rullgardiner ska ha dolt insynen från grannarna.
När mannen anlände på eftermiddagen fanns de båda familjemedlemmarna där. Sonen ska ha skaffat en hagelbössa som han enligt åtalet placerat så att han, eller hans far, "överraskande skulle kunna beväpna sig före skjutningen".
– Enligt vår uppfattning var det ett ganska långt händelseförlopp. Vi vet att han kommer till lägenheten ungefär klockan 16.30 och att han dör strax efter 17-tiden. Sannolikt har de diskuterat skulden. Vår hypotes är att det är sonen som håller i vapnet och att pappan sitter vid köksbordet, men i åtalet har vi varit lite mer öppna och sagt att det är fadern eller sonen som skjutit, säger Adam Rullman.

 

Sköts från nära håll

Enligt åklagaren blev offret skjutet "från mycket nära håll" innan de båda männen lämnade lägenheten. Sonen var på fri fot i nästan en månad innan han överlämnade sig till polisen.
Nu står han och hans pappa åtalade för mord och i åtalet skriver Adam Rullman att de gemensamt och i samråd eller samförstånd berövat offret livet. Båda nekar till brott.
– Min klient förnekar brott. Han har varit väldigt knapphändig under förhören vad gäller att svara på frågor och utnyttjat sin rätt att inte närmare besvara de frågor som ställts under utredningen, säger sonens advokat Uno Karlsson.
Pappans stjärnadvokat Leif Silbersky:
– Inställningen är att han förnekar all inblandning.

 

Kvinna åtalas

När mannen med kopplingar till Bandidos sköts ihjäl ska också en kvinna befunnit sig i lägenheten. Hon åtalas för underlåtenhet att avslöja mord. Kvinnan ska ha kontaktat polisen och SOS Alarm, men inte lämnat riktig information om brottsplatsen och de inblandade personerna.
Rättegången i Jönköpings tingsrätt väntas ta flera dagar.
http://www.expressen.se/gt/far-och-son-skot-ihjal-bandidos-man-i-koket/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar