måndag 12 oktober 2015

Presidenten som utmanar Hells Angels

På två år har holländaren Henk Kuipers öppnat två nya mc-klubbar i Danmark som konkurrerar med Hells Angels och Bandidos.
Den forne Satudarah-presidenten var själv på plats när No Surrender MC:s första skandinaviska avdelning öppnade - nu finns planer på fler i både Danmark och Sverige.
– När man inte är tillfreds med sin klubb går man vidare till en annan, säger Henk Kuipers till Ekstrabladet.

Klubben är ett av de senaste tillskotten i mc-faunan.
No surrender MC bildades så sent som i februari 2013 i Holland. Men redan nu, drygt två år senare, anses klubben ha tillräckligt många avdelningar för att kunna konkurrera med etablerade klubbar som Hells Angels, Bandidos och Satudarah.
I mitten av september slog No surrender upp sin senaste avdelning, District 26, i Danmark. Namnet anspelar på de kommuner i huvudstadsområdet vars postnummer börjar på 26 som Rødovre, Hvidovre, Glostrup och Brøndby.
På plats i klubbens nya lokal i Brøndby fanns bland annat Europapresident Henk Kuipers.
Han beskrivs som den danska gängvärldens okrönte gudfader. Så sent som 2013 var han på plats i Danmark i egenskap av ett av Satudarah-toppnamn när klubben fick sin första danska avdelning.
För ett år sedan var han Satudarah-president – nu är han i stället Europapresident för No surrender.

Tog med sig 100 man

För Ekstrabladets Sune Fischer berättar Henk Kuipers själv om valet att bryta med klubben.
– Det var en annan typ av brödraskap. Det var ett annat sätt att tänka och ett annat sätt att göra saker. Vi är inte styrda av en person. Vi är en riktig motorcykelklubb utan en ledare som berättar vad alla ska göra, säger Henk Kuipers som också beskriver Satudarah som lite gammalmodig.
När holländaren valde att lämna sin gamla klubb för att bilda en ny tog han med sig ungefär 100 man. Samtidigt avvisar han att No Surrender skulle ligga i konflikt med Satudarah.
– Jag har inget problem med någon, säger han till Ekstrabladet.
Under slutet av sommaren ställde medlemmarna upp för medierna på en bild i det nya klubbhuset – även om vissa av dem valde att vända ryggen mot kameran. Och vid förra veckans öppnande fanns både danska och utländska medlemmar på plats i det industriområde i Brøndby som klubben valt att slå sig ner i.

Presidenten: "Går vidare"

Enligt Ekstrabladet har flera av medlemmarna, precis som presidenten, bakgrund i andra mc-klubbar.
– När man inte är tillfreds med sin klubb går man vidare till en annan. När man inte är tillfreds går man vidare, säger Henk Kuipers till Ekstrabladet.
Bland No surrenders grundare finns också en före detta Hells Angelsmedlem. Medgrundaren blev dock utkastad ur HA i så kallade "bad standing" 2004.
No surrenders danska talesmän har tidigare sagt att District 26 är avsedd att bli klubbens "motherchapter" – ett slags huvudkontor för klubbens skandinaviska förgreningar. Planer finns också på att starta nya avdelningar i både Danmark och Sverige, enligt talesmännen.

Prata med dansk polis

Svensk polis följer noggrant vad som händer på andra sidan sundet.
– Det är otroligt hårt kriminellt belastade personer i Holland som har bildat No surrender, sa Lars Öjelind, chef för underrättelsesektionen vid NOA, svenska polisens nationella operativa centrum, när Kvällsposten pratade med honom tidigare i höst.
Nu är planen att prata med sina danska poliskollegor.
– Vi utbyter även information med andra europeiska kollegor genom Europol. Men vi fokuserar mer på personerna och inte så mycket på gängen.
Om ett nytt mc-gäng vill slå sig in där Hells Angels och Bandidos redan finns kan det förstås leda till bekymmer.
– Kommer de för nära och konkurrerar kan det bli reaktioner från andra gäng. Sådant har förekommit tidigare, säger Lars Öjelind.
– Men jag tycker inte vi har anledning att vara oroliga. Inte som det ser ut nu.
 http://www.expressen.se/kvallsposten/presidenten-som-utmanar-hells-angels/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar