tisdag 13 oktober 2015

Det dödliga gängvåldet ökar i storstäderna. Och de blir allt svårare att lösa. Bara Göteborg har 20 olösta gangstermord sedan 2010.

Endast runt 25 procent av alla gangstermord klaras upp enligt poliser och forskare Kvällsposten har talat med.
Jämförelsevis klaras drygt 80 procent av de övriga morden upp.
– Mord inom familjen och överfallsmord klaras ofta upp. Där har vi exempel på Ida Johansson och snart Lisa Holm, säger Mikael Rying, expert på grova våldsbrott.
Han har varit med och tagit fram en rapport för polisens räkning. Där kan man se en tydlig utveckling av ouppklarade gangstermord.

109 skjutningar 2013

Efter att ha ökat uppklarningen under 00-talets fem första år har trenden vänt. Samtidigt har just det dödliga våldet i storstäderna ökat.
– Huvudförklaringen är att mord har ökat så pass mycket, säger Mikael Rying.
Bara Göteborg drabbades av 109 bekräftade skjutningar under 2013:
- Två män, en född 1985 och en född 1996, sköts ihjäl i Biskopsgården på en plats som är känd för narkotikahantering.
-  Två månader senare försvinner en man född 1992 i Gårdsten. Enligt polisen är det högst sannolikt att han har blivit mördad i en konflikt mellan två rivaliserande gäng.
- Drygt en vecka senare mördas en man som tillhör det så kallade Bergsjögängets äldre falang. Även det mordet ska ha sin grund i en pågående gängkonflikt.
En förklaring från polisens sida är en ökad vapenhantering i Sverige. Och just skjutvapen ligger bakom de allra flesta av de 21 gangstermorden i Göteborg under de senaste fem åren - varav 20 är olösta.
– Det är inte stora busslaster som kommer in utan det kommer några i taget, främst från Balkan. Vi ser en ökning av illegala vapen, säger Mikael Rying.

"Ser en snabb förändring"

Men det finns även andra faktorer som gör att det dödliga våldet ökar. Tidigare var det främst mc-gäng som Bandidos och Hells Angels som polisen behövde hålla koll på. Det var och är kriminella verksamheter med en klubblokal.
Nu är gängen mer löst sammansatta utan en fast adress.
– Vi ser en snabb förändring. Man kan snabbt byta grupperingar och bli skjuten bara för det.
Vad finns det för fler motiv till en dödsskjutning?
– Det kan vara allt från att markera narkotikarevir till ren och skär svartsjuka. Det kan också vara rena bagateller som bråk om en tatuering. Saker som inte står i proportion till brottet.
Men det finns fler faktorer till att det i Göteborg är 20 stycken olösta gangstermord de senaste fem åren.
Dels är det svårt att hitta bevis, dels kan vittnen ändra sin version i en huvudförhandling.
– Det är en av frågorna vi måste arbeta hårdast med, vittnesskyddet.
Varför vågar många inte vittna i rättegångssalen?
– Det handlar dels om lojalitet mot den känner den inblandade. Men det handlar också om rädsla, säger Mikael Rying och fortsätter:
– Sverige är ett litet land – inte som USA. Man kan känna rädsla för att själv bli drabbad.
Samtidigt kan en del av de uppmärksammade gangstermorden få sig en lösning den närmaste tiden.
I Göteborg sitter nu flera personer häktade misstänkta för inblandning i gängskjutningen på restaurang Vår krog och bar i Biskopsgården. Mål för den attacken var ledande personer i ett av de kriminella gängen på Hisingen.

Inte haft tillräcklig bevisning

Samtidigt sitter personer häktade för inblandning i mordet på en släkting till en av de utpekade gängledarna på Hisingen. Men åklagaren som leder förundersökningarna i de två målen har varit mycket försiktig med att dra några förhastade slutsatser.

– Det återstår så mycket av arbete i de här utredningarna, säger kammaråklagare Johan Udén.
Det sker med vetskapen att i flera av de olösta gängmordsutredningarna har personer gripits eller suttit häktade, men polis och åklagare har inte haft tillräcklig bevisning för fällande domar.

Fortfarande pågår också utredningen av den spektakulära sprängningen av en bil i Torslanda. Där dog fyra personer, däribland en fyra-årig flicka, men det är inte klarlagt om det rörde sig om ett planerat attentat eller om en olyckshändelse där någon eller några i bilen förde med sig sprängmedel.
Ett gängrelaterat mord har lett till fällande dom. Det rör ett mord i Bergsjön där vice presidenten för Original gangsters dömdes.
http://www.expressen.se/gt/gt-granskar/fem-ar--20-olosta-gangstermord/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar