måndag 12 oktober 2015

Polisen misstänker: Här slog Bandidos till

GÖTEBORG. Här på pizzerian i välbärgade villaförorten Onsala utanför Göteborg ska mc-gänget Bandidos ha pressat småbarnspappan på 250 000 kronor.
– Vi såg din fru och barn i trädgården, dom ska vi ta och du ska få se på, sa en av männen enligt offret som nu lever med familjen på okänd ort.
Nu åtalas två män, varav en framträdande Bandidosmedlem, för försök till grov utpressning.

Den utpressade mannen säger att han hade slagit sig ned vid ett bord på restaurangen i Onsala som han brukar besöka några dagar i veckan när tre män kom fram till honom.
En av männen kände han igen som medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos och denne ska nu ha krävt honom på pengar: Först 250000 kronor, sedan 100000 i en första delbetalning.

"Skulle vilja hugga dig"

För att understryka allvaret i situationen ska Bandidosmannen ha beskrivit offrets villa, nämnt när hans fru och barn var födda och hur det sett ut då de tidigare observerat frun i trädgården.
– Jag har kniv på mig, jag skulle vilja hugga dig nu, ska Bandidosmannen sagt och förklarat att det inte var lönt att gå till polisen.
Men offret valde ändå att anmäla händelsen och att han även tidigare både hotats och krävts på pengar över telefon.

Sökte upp frun

Den utpressade mannens fru berättar för polisen att hon tidigare samma dag hade legat och solat i en vilstol på altanen framför villan i Onsala då två okända män gick nerför vägen.
Det var “två personer som inte stämmer in på övriga i grannskapet”, säger frun till polisen. De var svartklädda, kanske iklädda väst och med långt hår uppsatt i hästsvans.
- De ställde sig och pekade upp mot övervåningen, säger hon och menar att det verkade som att de ville försäkra sig om att verkligen bli sedda av henne.

Grundade Bandidos

Den åtalade Bandidosmedlemmen, som var en av grundarna av organisationen i Göteborg, nekar helt till anklagelserna. Han medger att han träffat småbarnspappan på restaurangen men klassar honom som mytoman. Även den andre åtalade mannen nekar till brott. Han säger att han ringt och förklarat för småbarnspappan hur viktigt det var att betala skulden, men att det var för att upplysa honom om att det han stod i skuld till "livsfarliga personer". Han ser sig själv som ett oskyldigt och ovetande verktyg.
Bakgrunden till skulden, eller den eventuellt påhittade skulden, är inte helt klar. Men småbarnspappan själv kopplar utpressningen till att en arbetskollega överfölls av flera okända män och en tvist om pengar som arbetskollegan haft.

Hällde olja

Vid överfallet, som skedde i en verkstadslokal i Göteborgsområdet, misshandlades kollegan svårt och angriparna avslutade med att hälla en större mängd olja över den blodige mannen.
Kort efter den händelsen, när arbetskamraten låg på sjukhus, ska en man ha sökt upp småbarnspappan på samma verkstad med ett meddelande om att det nu var han som skulle betala.
- Du är på tur, du ska betala, ska besökaren ha sagt.

Koppling till utpressning

Enligt kammaråklagare Ann-Christin Claesson finns det uppgifter som talar för en koppling mellan händelserna.
- Så vitt jag känner till har man ingen person skälig misstänkt i den utredningen. Men det finns saker som talar för en koppling men man kan inte säga att det är samma personer som är misstänkta för det här brottet.
Enligt åklagaren är det bland annat de förtäckta hoten där både frun och mannens barn i förskoleåldern blandas in som gör utpressningsbrottet grovt. Förutom de två nu åtalade så framkommer uppgifter om ytterligare personer i utredningen. En man med band till Bandidos satt tidigt anhållen i utredningen men misstänks inte längre.
– Det är flera som agerat gemensamt i det här, det är ett relativt stort belopp och det har riktats mot familjen, säger Ann-Christin Claesson.

"Stämmer inte"

Den åtalade Bandidosmannens advokat Göran Insulan har begärt en mängd extra förhör med personer som, enligt honom och hans klient, kommer visa att småbarnspappan inte är trovärdig.
– Min klient förnekar och det stämmer inte det som mannen säger, säger Göran Insulan.
Bandidosmannen är tidigare dömd för flera brott, bland annat olaga frihetsberövande.
http://www.expressen.se/gt/polisen-misstanker-har-slog-bandidos-till/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar