En efter en tågade HA-medlemmarna och deras supportrar från Red & White Crew från Norrköping, Eskilstuna, Uppsala och Göteborg

i sina västar, jackor och tröjor med den bevingade dödskallen och andra symboler in i säkerhetssalen på måndagsmorgonen. Detta sedan de genomgått en omfattande säkerhetskontroll, där till och med skorna kontrollerades, i entrén till Linköpings tingsrätt på måndagen. Bland dem fanns också till synes vanliga Svenssons utan några gängmärken synliga på kläderna.

Om den stora uppslutningen var för att stödja de fem åtalade för den grova misshandeln i korsningen Luntgatan/Vattengatan den 22 oktober då en tidigare medlem i Outlaws blev misshandlad med bland annat svärd, kniv och andra tillhyggen eller var något annat slag av manifestation är svårt att avgöra.

Att de förväntade sig några större nyheter är dock svårt att tro, eftersom huvudförhandlingen är ett omtag av den tidigare rättegången eftersom en nämndeman uppträtt olämpligt.

– Hells Angels-gängen har varit representerade alla rättegångsdagarna. Det har varit allt från halvfullt till fullt, säger rådmannen Anders Heiborn som klev av rättegången när det stod klart att en nämndeman tagit egna kontakter efter avslutad huvudförhandling, men innan doms givande.

Anders Heiborn som arbetat vid domstol i 25 år har aldrig tidigare varit med om något sådant och reagerade direkt.
–  Jag insåg omgående att det innebär att vi har blivit jäviga. Domstolens opartiskhet och obundenhet sätts åt sidan när man hamnar i ett läge när det finns sådana kontakter, sade han till NT då.

Han tycker emellertid inte beslutet var dramatiskt, däremot blev det en praktisk fråga för rätten.
– De fick helt enkelt leta efter en annan domare och nämnd, och eftersom det är ett omfattande mål med många vittnen betyder det en stor arbetsbelastning.

Lagman Göran Nilsson som är ny ordförande i målet arbetade före pensionen vid Norrtälje tingsrätt. De tre nya nämndemännen är dock knutna till Norrköpings tingsrätt.
Hur ska ni säkerställa att inga misstag sker igen?
– Det går inte att säkerställa, men det var ovanligt orutinerat av nämndemannen att göra så, sade Göran Nilsson i en paus till NT.