lördag 1 november 2014

MC-boss fick tio år för grovt narkotikabrott

Ahmad Zein, 36, ledare för mc-gänget Satudarahs första svenska avdelning, dömdes i går till tio års fängelse för grovt narkotikabrott.
Han greps vid Lunds central samtidigt som en 33-årig bekant till honom kommit dit från Stockholm med 37,7 kilo kokain värt cirka 40 miljoner kronor.
Ahmad Zein förnekar att han har med knarkaffären att göra och påstår att han åkte till Lund för att hämta ett vapen eftersom han lever under dödshot.

Förutom Zein dömde Lunds tingsrätt även fem andra män till tio års fängelse. En 44-årig man från Costa Rica dömdes till åtta års fängelse.

Domen innebär att gänget i praktiken utraderats i Sverige.
Ahmad Zein har själv varit dess svenska frontfigur och öppet visat sitt medlemskap i mc-gänget. Han har förekommit flitigt på bland annat Facebook fram tills att han greps i april i år

Holländska Satudarah har en mycket stark ställning i Holland och lever efter samma regler som andra så kallade enprocentsgäng. Holländsk polis har under flera år gjort stora insatser för att minska gängets inflytande.

Satudarah etablerade sig först i Danmark innan det tog steget över sundet. Mc-gänget hade blodiga konfrontationer i Danmark med bland andra Hells Angels. En sådan uppgörelse inträffade på en pub nära Parken i Köpenhamn. En 19-åring sköt skarpt och tre män blev knivskurna.

Utsatts för dödshot

Ahmad Zein har i förhör uppgett att han utsatts för dödshot och berättat för polisen att han därför behövt skaffa vapen. Det var ett sådant han, enligt honom själv, skulle hämta när han greps.
Gängets ankomst till Malmö och utspel på Facebook noterades även av länskriminalen i Skåne som tidigt började kartlägga dess få svenska medlemmar.

Officiellt var länskriminalens företrädare sparsmakade med kommentarer, men i samband med åtalet bekräftade Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalen, att man omgående inlett en kartläggning av medlemmarna.

- Vi var måna om att de inte skulle etablera sig här. Vi ville försöka få ut dem så fort som möjligt, sa hon i samband med att Kvällsposten skrev om åtalet mot Ahmad Zein och de sex andra män som åtalats tillsammans med honom.

Det var under spaningarna på gänget som polisen kom narkotikaaffären på spåren.
Den 22 april sent på kvällen greps Zein på Lunds centralstation tillsammans med tre andra män. Två av dem hade kommit från Stockholm. En av dem hade en resväska med 37,7 kilo kokain som han hämtat i Stockholm.

Åklagaren hävdar, och fick i dag medhåll av Lunds tingsrätt, att Ahmad Zein åkte till Lund som ett led i att skaffa kokain.

Spanare som var på plats hävdar att Zein vid en tidpunkt gjort en avvärjande rörelse mot den 33-årige kuriren vilket uppfattats som att han blivit misstänksam.

Hittade magnum-revolver

Zein förnekar att det varit frågan om något sådant och skyller bland annat på att han har ett synfel.
Hemma hos honom hittade polisen senare bland annat en väst med gängets symbol.

När Ahmad Zein förhördes beskrev han utförligt sin roll i Satudarahs första svenska avdelning. Av förundersökningen framgår att han också har nära kontakt med gängets ledare i Holland.

Vid tillslaget grep polisen förutom honom sammanlagt sex personer. Flera av dem är vänner och bekanta till Zein och medlemmar i mc-gänget.

En av dem, en 31-årig Malmöbo, pekas ut som så kallad sergeant at arms, i den svenska avdelningen. Han dömdes i går även för grovt vapenbrott för sitt innehav av en .365 magnum-revolver, av märket Smith & Wesson.

Uppdrag från Holland

Men en person väckte särskild uppmärksamhet redan under spaningarna i Malmö.
Det är en 35-årig holländare som har vistats i Sverige och i Malmö med uppdrag från holländska Satudarah att bilda fler avdelningar.

35-åringen har varit mycket tystlåten i förhören. Han var med på resan till Stockholm när kokainet hämtades hos 44-årig man från Costa Rica, men 35-åringen menar att han var där för att starta ytterligare en Satudarah-avdelning. Ett påstående som tingsrätten anser vara lögn och motbevisat av polisens spaningar.

Ingen av de åtalade har erkänt att de haft något att göra med knarket, utan nekar till brott.
Kvällsposten har sökt Ahmad Zeins advokat, Ulrika Bengtsson, men har inte kunnat nå henne.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mc-boss-fick-tio-ar-for-grovt-narkotikabrott/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar