lördag 22 november 2014

Äntligen fri. Ett 60-tal personer från Hells Angels hade samlats utanför det toppsäkra fängelset på Östjylland.

Det senaste halvåret har två livstidsdömda Hells Angels-medlemmar som begått mord släppts ut på Danmarks gator - Vagn "Krudt" Smidt och Jørgen "Fehår" Nielsen.
Ett 60-tal personer samlades utanför det toppsäkra fängelset på Östjylland när Smidt släpptes ut i friheten.

Men nu skärper Danmark lagar och regler för att kunna hålla gängmedlemmar inlåsta så länge konflikter pågår.
- Det ger en signal om att samhället inte tolererar att gängen är i öppen konflikt och skjuter på våra gator, säger Michael Ask, chef för Politiets Nationale Efterforsknings-center (NEC).

Attacken har av polis beskrivits som extremt kallblodig. Hells Angels-mannen Vagn "Krudt" Smidt befann sig i en bil då han avlossade 14 skott mot rivalerna från Bandidos, som just lämnade ett kafé i Liseleje på norra Själland. Skottlossningen ägde rum framför ögonen flertalet gäster som satt på serveringen.

Tre av Bandidosmedlemmarna, i åldrarna 20-32 skadades allvarligt, den fjärde, Björn Gudmandsen, 24, dödades. Händelsen utspelade sig sommaren 1997 och var ett i raden av många attentat under det blodiga gängkrig som pågick i Norden under åren 1994-1997.

Den då 39-årige ​Vagn Smidt greps sedan flera vittnen uppgett att skotten kommit från hans bil. Han dömdes till 16 års fängelse för mordet på Björn Gudmandsen och mordförsök på de tre andra. Domen överklagades av åklagare och 20 november 1998 ändrade Högsta domstolen den till livstidsstraff.

Den 27 juni släpptes den numera 55-åriga Smidt ut ur fängelset, efter att ha avtjänat 17 år bakom galler.

Ett 60-tal personer från Hells Angels samlades utanför det toppsäkra fängelset på Enner Mark på Östjylland för att välkomna Smidt tillbaka till friheten.

Michael Ask, chef för Politiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), säger att den danska polisen är väl förebredd på riskerna när morddömda och högt uppsatta personer inom gängverksamheten åter är på fri fot.

- Vi är inom polisen alltid uppmärksamma när gängmedlemmar släpps ut. Vi analyserar huruvida det finns någon hotbild och värderar riskerna för att nya konflikter ska blossa upp. Syftet är att få så många underrättelser som möjligt och hela tiden ta pulsen på stämningen mellan de olika gängen, säger Michael Ask till Kvällsposten.

 

Flygplatsattack

I december i fjol släpptes en annan livstidsdömd Hells Angels-medlem, Jørgen "Fehår" Nielsen, som 10 mars 1996 medverkade vid dödskjutningen av Bandidosmedlemmen Uffe Larsen på Köpenhamns flygplats Kastrup.

Skottdramat föregicks av en rad händelser, bland annat en skottlossning utanför Bandidos klubbhus i Helsingfors. Då dödades klubbens vice president och två Bandidos-medlemmar skadades, enligt Helsingborgs Dagblads kartläggning av mc-kriget.

En vecka senare samlades Bandidos från Sverige, Norge och Danmark för ett möte i Helsingfors. Efter träffen väntade Hells Angels på Kastrup i Köpenhamn och på Fornebu i Oslo med siktena inställda på de viktiga Bandidos-medlemmarna Uffe Larsen i Danmark och Lars Harnes i Oslo. Den senare sköts ned men överlevde.

Ytterligare tre Bandidos-medlemmar skadades vid Kastrup.
Jørgen "Fehår" Nielsen var en av sex medlemmar som deltog i den blodiga flygplatsattacken, som chockade Danmark, och sedermera utvecklades till ett gängkrig.

 

Hårdare lagar

Jørgen Nielsen dömdes i Högsta domstolen till livstids fängelse för medverkan till mord samt fem mordförsök. Ytterligare fem personer som medverkade vid attentatet dömdes till mellan 6 och 16 års fängelse.

I december 2013 lyckades Jørgen Nielsen, 51, efter många försök, få igenom sin önskan att bli villkorligt frigiven ur fängelset. Som livstidsdömd i Danmark kan man tidigast ansöka om det efter 12 år. I Jørgen Nielsens fall nekade man honom villkorlig frigivning då den danska polisen ansåg att det fortfarande fanns ett pågående konfliktscenario. Jørgen Nielsens försvarare menar att besluten tas på godtyckliga grunder och att NEC slog fast att det inte fanns någon pågående konflikt.

- Att domstolen enbart förlitar sig på polisens uppskattning är absurt, säger Jørgen Nielsens försvarsadvokat, Peter Secher Schmidt, till Ekstrabladet.

Sedan 1 juli har Danmark under parollen "Fast grepp om ligorna" bland annat infört hårdare vapenlagar, skärpta straff för kriminell verksamhet kopplat till mc-gäng, samt begränsade möjligheter för gängmedlemmar att bli villkorligt frigivna. Det har också varit tal om att kunna förbjuda utsläppta mc-medlemmar att ha kontakt med personer från samma klubb under sin prövotid i samhället.

Något som Jørgen Nielsen själv anser är märkligt.
- I dag pågår kontakt på många nivåer. Inte minst på diverse sociala medier. Facebook och liknande. Och exakt hur definieras kontakt? Ett tillfälligt möte med någon på förskolan hör väl också dit, säger han till Ekstrabladet.

 

"Lite som en familj"

Michael Ask, chef för Politiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) är positiv till den danska regeringens satsning för att bekämpa gängrelaterat våld.

- Sanktioner såsom att polisen kan neka villkorlig frigivning om det fortfarande pågår en konflikt ger en signal om att samhället inte tolererar att gängen är i öppen konflikt och skjuter på våra gator, vilket skapar stor otrygghet, säger han.

I en intervju i danska BT från hösten 2012 förklarade Jørgen Nielsen att han inte kommer att lämna Hells Angels.

- Många av de vänner som jag har i klubben är människor som jag har känt i 20-25 år. De förgrenar sig också med fruar och barn. Det är lite som en familj, säger han.
Han uttryckte också sin sorg för de efterlevande.
- Det är självklart djupt tragiskt för dem, det kan jag lätt se. Men efter 16 år i fängelse tycker jag att jag har tagit mitt straff för det jag har gjort, säger han i intervjun.
Totalt avtjänade Jørgen Nielsen 17,5 år av sitt livstidsstraff.
http://www.expressen.se/kvallsposten/ha-mannen-pa-fri-fot---nu-vantar-hardare-tag/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar