fredag 31 augusti 2012

Ex-advokat med "bikerjuridisk specialkompetens" åtalas i cigaretthärvor

Ex-advokaten Mats Olausson åtalades på fredagen som huvudman i två cigaretthärvor där vinsten blivit närmare 20 miljoner kronor.
Affärerna liknar tidigare punktskattebedrägerier där organiserad brottslighet varit inblandad.
Mats Olausson, som suttit frihetsberövad sedan 15 mars, var när han greps en advokat som i Hells Angels-kretsar beskrevs som innehavare av "bikerjuridisk specialkompetens".

15 dagar efter gripandet, då han blivit häktad, begärde han utträde ur advokatsamfundet.
Olausson är nu åtalad för grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenärer.

Skattebrottet består, enligt åtalet, i att han medverkat i inköp av 8,8 miljoner cigaretter från Rumänien. Cigaretterna har sålts utan att skatt betalats. I ett annat bolag har Olausson varit med och skaffat tillstånd för handel med tobak. I detta har 9,4 miljoner cigaretter köpts in. De och bolaget har sedan sålts till personer som Olausson "underlåtit att identifiera".

Vart pengarna - en vinst på cirka en krona cigaretten - tagit vägen är okänt.

"...han blir president nu..."
I utredningen finns ett telefonsamtal från hemlig avlyssning mellan Olausson och en tidigare klient, i fängelse. Samtalet skedde i februari i år, en knapp månad innan advokaten greps.

I samtalet diskuteras olika personer, välkända inom gängkriminalitet. Olausson kallar en person inom Brödraskapet Wolfpack för "en fantastisk person" och fortsätter:

- Jag ska inte säga för mycket här i telefon, men jag kan säga så här...att...han blir president nu för BSK Göteborg och han.../.../alltså han är ju inte som (x), han är mer pang på, va.

Därefter berättar advokaten för sin tidigare klient att "presidenten" värvat en viss person och fortsätter:
- För dom ska bygga upp en...en helt ny organisation i Göteborg som INTE är inriktad på...på konflikt, va, utan på samarbete och nätverksbyggande och SÅ IN I HELVETE MYCKET STÅLAR...

Om detta säger åklagare Lars Lithner:
- Om man är advokat ska man inte förmedla kontakter till Brödraskapet Wolfpack och framförallt inte ett upplägg där man ska 'tjäna så in i helvete mycket stålar'.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1051201-ex-advokat-atalas-i-cigarettharvor 

 Saxat från Payback September 15, 2011

Payback förstärker organisationen med två nya advokater!


Payback Sverige förstärker organisationen inför det kommande arbetet framöver för bikerkulturen. Payback har fått klartecken från två “nya” advokater: Anders Lindstrand och Mats Olausson vilket innebär att Payback nu har tillgång till fyra olika advokater framöver.

Anders och Mats kommer, liksom de två tidigare advokaterna, att vara ordinarie medarbetare och åtaga sig fall av olika former av övergripande ärenden för bikerkulturen. Både Lindstrand och Olausson är välkända inom bikerkulturen då de framgångsrikt drivit ett flertal fall för olika bikerklubbar och enskilda bikers genom åren. Lindstrand var för övrigt advokat i det mycket uppmärksammade fallet kring jätterazzian i Göteborg 2010 och är mycket skicklig att komma till tals i media och ge sin syn på polisens olika förföljelser och trakasserier gentemot bikerkulturen.
'http://www.payback.name/?p=3930


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar