lördag 20 januari 2018

Så lever svenska maffiakvinnorna

Trebarnsmamman Liselott, 44, hjälpte sin sambo – mc-gängledaren 
– att under hot hålla en man instängd under utpressningen.

Expressen har kartlagt mc-gängens kvinnor som dömts för allt från knarkaffärer, grov våldtäkt och för att ha skickat sin make att knivhugga en fiende.

– Vi lever på ett sånt sätt. Vi lever så väldigt tight som familj, säger Liselott Sätre, som dömts till fängelse i ett och ett halvt år för gängutpressningen med sin sambo.

Expressen har granskat drygt 160 kvinnor som är gifta med eller flickvänner till medlemmar i mc-klubbar som Hells Angels, Bandidos och deras supportergäng - och uppstickargäng som Satudarah. Inget av gängen tillåter kvinnliga medlemmar men granskningen visar att kvinnornas roll ändå är viktig.

De vanligaste brotten som kvinnorna dömts för - ett tjugotal domar de senaste åren - handlar om narkotikabrott, inte minst i festsammanhang. Ett antal domar visar också på att brottsligheten har ett slags understödjande funktion till männens verksamhet.

I somras dömdes en person med koppling till X-team, ett supportergäng till Bandidos, i en knarkhärva. I samma mål dömdes hans 21-åriga flickvän, som också är mamma till hans barn, för narkotikabrott. Enligt domen hjälpte hon till med mannens knarkaffärer genom att vid flera tillfällen ta emot telefonbeställningar, överlämna och ta betalt för knarket.
– Jag har inga kommentarer, säger kvinnans advokat Gustav Sandberg.

Det var inte första gången som polisen visade intresse för kvinnan. I slutet av 2015 utredde polisen i Uppsala en misstänkt kidnappning, där en ung man ska ha förts bort för att pressas på pengar. Mannen hörde av sig till sina föräldrar för att de skulle fixa fram pengarna men pappan gick i stället till polisen. Polisen riktade sedan in sig på att X-teamparet tillsammans med en gängledare, som är något av en veteran inom gängkretsar, låg bakom kidnappningen. Men bevisningen höll inte utan tingsrätten friade alla tre.

 

Höll utpressningsoffer instängt

En som däremot dömts för att ha hjälpt till med en utpressning där en man fördes bort och hölls instängd är trebarnsmamman Liselott Sätre. I höstas fastslog hovrätten domen mot henne om fängelse i ett och ett halvt år för medhjälp till olaga frihetsberövande, utpressning och olaga hot.
– Den är ett skämt, säger hon om domen och tillägger att hon ska ta målet vidare till Högsta domstolen.

I samma mål dömdes hennes sambo, som då var ledare för Romano, ett gäng med koppling till Bandidos, och parets inneboende som också hade koppling till gänget. Liselott Sätre hade, enligt domen, hjälpt gänget med att pressa en ung man på 100000 kronor - pengar som han började betala efter att han hållits instängd i hennes och gängledarens villa.


– Mamma, fattar du inte! De har en pistol riktad mot mig. De hotar med att klippa fingrarna av mig och skicka till er, sa den unge mannen till sin mamma när han ringde från gängparets villa, enligt polisutredningen.


Förutom kniv och en kolsyrepistol ska mannen ha hotats med en elpistol – som Liselott Sätre ska ha hållit upp mot honom.
– Jag har inte gjort nåt fel. Vad ska jag ångra? Det finns inget att ångra eftersom jag inte gjort något fel, säger hon.

 

"Vi lever så väldigt tight som familj"

Liselott Sätre menar att domen beror på att de tillhör gruppen romanifolk och att gänget Romano var kopplade till Bandidos.

Du är trebarnsmamma. Varför ska du engagera dig i en verksamhet som rör personer som är en med i en klubb som har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos?

– Vi lever på ett sånt sätt. Vi lever så väldigt tight som familj, som släkt. Alla tar hand om alla Vi funkar så.

Romanos koppling till Bandidos - har du förståelse för att folk kan bli skrämda av den kopplingen?

– Nej, faktiskt inte. För då ska man prova på att träffa några av dem i såna fall innan man kan göra den bedömningen, säger Liselott Sätre.

I andra fall har mc-gängens kvinnor inte bara haft en medhjälpande roll utan varit direkt pådrivande i brottsligheten. I början av förra året dömde hovrätten en nu 23-årig kvinna för olaga hot och anstiftan av misshandel. Kvinnan hade under Landskronafestivalen året innan manat sin make, en ökänd medlem i Hells Angelstrogna Red & White Crew, att ge sig på en man som de tjafsat med på festivalen.

Mc-gängmaken högg mannen i halsen med en kniv.
– Jag får ångest och börjar tänka på om jag ska överleva eller om jag ska dö där och då, sa mannen i polisförhör om knivhugget.

Efter knivattacken togs kvinnan in till polisstationen där hon fotograferades. På hennes rygg syntes då en tatuering med orden: "Property of XXX (makens namn, reds anm)".

Kvinna våldtog gängets fiende

I oktober förra året dömde Värmlands tingsrätt en 19-årig norsk kvinna för grov våldtäkt mot en man. Kvinnan hade tillsammans med sin sambo, en 22-årig medlem i Bandidostrogna Chicanos, och en annan från samma gäng sökt upp en man som tidigare hade anmält dem för inbrott. Mannen tvingades in i en bil och de körde ut honom till en skogsväg i Värmland.

Mannen misshandlades först med sparkar och knytnävsslag innan kvinnans sambo tog fram en bultsax och klippte av en trädgren. Den kidnappade mannen tvingades sedan dra ned sina byxor och kvinnan våldtog honom genom att trycka in grenen i ändtarmen på honom.

– Jag fick panik. Hon körde in den väldigt hårt och långt in. Det tog stopp liksom. Det gjorde jätteont, sa mannen i polisförhör.


Kvinnan valde att inte överklaga domen på två års fängelse.
– Hon var nöjd med det som tingsrätten hade beslutat. Hon erkände rakt av, säger hennes advokat Lars Solvik.

"Du ska passa dig jävligt noga"

Expressens granskning visar att kvinnornas roll i mc-gängvärlden inte alltid är som pådrivande eller medhjälpande brottslingar. I flera fall är de själva brottsoffer, där misshandel är en återkommande brottsrubricering.

En misshandlad kvinna drev i höstas ett vårdnadsmål mot en medlem i Hells Angels om deras drygt ettårige son. I skrivelser till tingsrätten vittnade kvinnan om att HA-mannen var "kontrollerande och hotfull" och att det var "omöjligt att föra en normal diskussion med honom" då han inte accepterar att hon "har en avvikande mening".

Kvinnan berättade att hon var rädd för mannen och att han kunde bli "kraftigt arg" och skrika saker som "du ska passa dig jävligt noga", "hora" och "fitta". Något avgörande i tingsrätten blev det inte. Kvinnan drog tillbaka sin stämningsansökan bara några dagar efter att den skickats in.

Jerzy Sarnecki är professor i kriminologi. Han säger att det huvudsakligen är männen som ägnar sig åt brottsligheten i gängsammanhang, men att kvinnorna kan dras med när de lever med en kriminell man. Det beror inte minst på att kvinnorna blir föremål för myndigheternas kontroll på ett helt annat sätt när de lever med en gängmedlem.

– Kvinnorna är underordnade männen och får ett slags hjälpfunktion i olika sammanhang, också i de kriminella sammanhangen. Ibland behövs kvinnornas hjälp och då används de, men i princip är det männen som står för den grova brottsligheten, säger han.

"Kvinnorabatt" i rättssystemet

Männen i gängmiljö kan verka beskyddande, men kvinnorna kan också lätt bli offer själva för våld.
– I en miljö där våldet finns nära till hands som konfliktlösningsmedel, som det gör i de här miljöerna, så används det också ibland mot närstående, säger Sarnecki.

Jerzy Sarnecki menar också att rättsväsendet tenderar att se mildare på kvinnornas brottslighet i gängsammanhang, att de mer är offer för omständigheterna än pådrivande brottslingar.
– Det finns ett slags kvinnorabatt i vårt rättssystem.

Expressen har sökt samtliga dömda kvinnor som förekommer i artikeln och kammaråklagare Sofia Karlsson som drev målet mot Liselott Sätre.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/sa-lever-svenska-maffiakvinnorna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar