onsdag 24 januari 2018

Bandidosledarens revansch efter dåden

Mehdi Seyyed, 43, dömdes till ett långt fängelsestraff efter att bilar sprängts med handgranater i Göteborg.
Nu, efter att Bandidosledaren begärt resning, återupptas förundersökningen.
– Det här är en väldigt bra signal på att vi är på rätt väg, säger advokaten Arash Raoufi.
I september år 2006 detonerade handgranater under två bilar i Göteborg – en taxibil på Hisingen och en bil i Vasastan i de centrala delarna av staden – och långt senare dömdes fem män med kopplingar till Bandidos för inblandning i dådet.
En av dem var Mehdi Seyyed, som ansågs ha varit den som beställt bilbomberna. Han dömdes i hovrätten till sju års fängelse för anstiftan till mordförsök och två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Straffet avtjänade han både på Hall och i Kumlabunkern.

LÄS MER: Maffialedaren Mehedi Seyyed släpps fri från Kumlabunkern

Uppgifter som en av de meddömda lämnade var huvudbevisning mot Mehdi Seyyed. Samma person var offer i ett fall som rörde grov misshandel. Den blev han utsatt för i Bandidos lokal och efter det fick han hjälp genom polisens personskyddsprogram.Medhi Seyyed begärde resning

Mer än ett decennium efter bil-explosionerna ska denne ha hört av sig till Mehdi Seyyeds advokat och författarkollega Arash Raoufi och kommit med en ny version om det hela, uppger advokaten.
– Han säger att han har ljugit, och att han befann sig i en period då det var väldigt svårt för honom, i livet i stort. Han har fångats upp i det här. Han var dessutom ute efter hämnd, något som nämns i domskälet redan i tingsrätten. Att lämna de här felaktiga uppgifterna var hans sätt att hämnas på min klient, har Arash Raoufi sagt.

I höstas vände sig Mehdi Seyyed till Högsta domstolen och begärde resning – och riksåklagaren blev ombedd att ta ställning i frågan.
Och nu återupptas förundersökningen.
"Jag har beslutat att återuppta förundersökningen", står det i beslutet till Högsta domstolen som undertecknats av vice riksåklagare Kerstin Skarp och överåklagaren med ansvar för resningsärenden, Göran Hellstrand.


Vidare står det att nya förhör med huvudvittnet kommer att hållas. Exakt när är oklart.
– Det här en väldigt bra signal på att vi är på rätt väg. Jag är övertygad att om den här nya bevisningen hade presenterats i underinstanserna vid den förra rättegången så hade min klient frikänts, säger Arash Raoufi.

LÄS MER: Bandidosledarens krav efter bombattackerna

Vad säger Mehdi Seyyed om det här beskedet?
– Han har överlåtit den juridiska biten till mig, men det är klart att det är ett gott meddelande. Samtidigt vet han att vägen är lång. Det viktigaste här är att blicka framåt och min förhoppning är att det här kommer visa att rättssystemet fungerar.

Åklagaren är säker

Åklagaren Stina Lundqvist, som var den som hade hand om fallet när det begav sig, är däremot fortfarande övertygad om att Mehdi Seyyed var gärningsmannen.
– Den här personens vittnesmål var huvudbevisningen, men det fanns också stödbevisning som telefonlistor och vittnesuppgifter som stämde med det som han sa, så det hade inte räckt med bara hans uppgifter. Jag är säker på att det blev rätt, har hon sagt i samband med att Mehdi Seyyed lämnade in sin resningsansökan.
https://www.expressen.se/gt/bandidosledarens-revansch-efter-daden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar