onsdag 3 januari 2018

HA-mördarnas miss: En blodig skottkärra

En blodig skottkärra som offret ska ha transporterats i.
Det är ett av bevisen som kan fälla de två män som misstänks ha mördat en Hells Angels-medlem i Karlstad.

– Man kom på att kroppen var för tung. Det är då skottkärran hämtades, säger åklagaren Stefan Wessberg.
Vid ett vitt slitet hus i Karlstad, beläget mitt emot ett reningsverk, hittades en livlös man i slutet av november. Han var mångårig medlem i Hells Angels och den aktuella fastigheten är mc-klubbens nya näste i staden

Polisen misstänker att han mördats av två män som också har kopplingar till klubben och teorin är att offret, som kan ha setts som fredlös av Hells Angels, överfölls vid sin bil när han försökte fly från platsen. Och att mördarna sedan släpat in kroppen på tomten genom ett hål i stängslet.

LÄS MER: Teorin: Hells Angels-mordet var rent beställningsjobb

Allt ska ha skett impulsivt.
– Jag är övertygad om att avsikten var att han skulle tas av daga, men definitivt inte ute vid vägen och vid den här tidpunkten, har åklagaren Stefan Wessberg tidigare sagt.

Beviset: En blodig skottkärra

Att förbipasserande blev vittnen till överfallet är en av faktorerna som anses befästa den teorin.
Och nu avslöjar åklagaren en annan:

En blodig skottkärra som polisen hittat.
– Den som har provat på att lyfta en medvetslös kropp vet hur tungt det är, så det var nog för tungt helt enkelt. Man har hämtat en skottkärra som fanns inne på området. Att man använt en sådan är en sak som gör att vi hoppas kunna hitta DNA-spår och liknande, säger Stefan Wessberg.När kom skottkärran in i bilden?
– Man har börjat dra kroppen och sedan kom man väl helt enkelt på att det var för tungt. Det var då skottkärran hämtades. Sedan är ju det här bara teorier, för det är ingen som har sett någon dra kroppen i en skottkärra. Vittnena hade blivit rädda och sprungit därifrån.
Men det finns blod i skottkärran?
– Ja, till exempel.

 

Hells Angels-ledare pressas

Åklagaren beskriver det som att de misstänkta mördarna "haft lite bök" när de skulle frakta kroppen genom terrängen.

– I och med att de av allt att döma har drabbats av panik borde det vara så att de åsatt DNA när de hanterat kroppen. Samtidigt vet vi av erfarenhet att det är långt ifrån alltid som man har tur med sådant, säger Stefan Wessberg.

Det har gått över en månad sedan dödsattacken skedde, alldeles i närheten av ett fint bostadsområde vid vattnet i Sjöstad i Karlstad. De misstänkta männen är båda fortsatt häktade samtidigt som polisen har sina avspärrningsband kvar runt platsen.

Polisens utredning är intensiv.
De har pressat flera Hells Angels-medlemmar om deras eventuella vetskap om det inträffade – däribland ledarfigurer inom organisationen.
Men de förhören ska inte ha varit till någon större hjälp.

LÄS MER: Misstänkte mördaren kan ha avslöjats av mobilen

För det är inte mycket som kommit fram i dem.
 – De har artigt inställt sig men inte velat uttala sig. Så jag kan inte påstå att det gett någonting, har Stefan Wessberg tidigare sagt.

 

Mordet – ett beställningsjobb

Han väntar på analyssvar från polisens nationella centrum och har inte heller ännu fått obduktionsprotokollet. Samtidigt har man, förutom den blodiga skottkärran, samlat på sig flera andra bevis mot de misstänkta männen.

Ett av paradnumren är de tysta timmarna från de häktades mobiltelefoner. Det ska inte ha registrerats någon aktivitet från dem under den tid som brottet begicks. Samtidigt kopplades den ena telefonen upp sig mot telefonmasten som täcker HA-gården inte ens en timme innan då mordet ska ha inträffat.

– Bägge de häktade har sett till att deras telefoner är avstängda vid tidpunkten för mordet och det gör man av ett enda skäl: just att slippa positionering, har Stefan Wessberg sagt.

Polisen tror att dådet på Hedvägen i Karlstad var ett beställningsjobb.
– Allt tyder på att det är en intern uppgörelse som är sanktionerad från någonstans i ledningen av Hells Angels, säger Stefan Wessberg.

De båda misstänkta männen nekar till brott.
– Min klient förnekar fortfarande. I övrigt har jag yppandeförbud, säger advokaten Per Eriksson.
Lennart Lefverström, som försvarar den andre mannen, säger sig inte ha någon vetskap om den blodiga skottkärran.
– Det är mer än vad vi vet. Men vår inställning är huggen i sten, intakt. Min klient nekar till brott.
https://www.expressen.se/gt/ha-mordarnas-miss-en-blodig-skottkarra-/ 

De två män som misstänks att ha mördat en medlem i mc-klubben Hells Angels i Karlstad har idag omhäktats.


Det var i slutet av november som HA-medlemmen hittades död vid en fastighet med koppling till mc-gänget. Två män som också de kan kopplas till Hells Angels greps kort därefter och sitter sedan dess häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

Åklagaren i målet, som tidigare sagt att ett eventuellt åtal kommer att dröja minst ett par månader, vill inte berätta varför just de här två männen misstänks för mordet men säger att utredarna har en bra bild över vad som hänt.

I nuläget inväntas svar från ett stort antal prover som skickats in för analys, bland annat handlar det om dna- och blodprov. Enligt tidningen Expressen ska det bland annat handla blodspår från en skottkärra som kan ha använts för att transportera offrets kropp.

Förhoppningen är att de första provsvaren ska komma nästa vecka.
Enligt åklagaren vill de båda misstänkta inte svara på polisens frågor. Männens advokater säger till Expressen att deras klienter nekar till alla anklagelser.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6854257

"Kroppen kan ha fraktats på skottkärra"

KARLSTAD: Hells Angelsmordet

(UPPDATERAD) Nu hoppas åklagaren att en blodig skottkärra ska kunna knyta de två misstänkta till mordet på Hells Angelsmedlemmen. 
 
NWT har flera gånger berättat om de två män som sitter häktade misstänkta för mord på en fullvärdig Hells Angelsmedlem vid klubbens hus på Sjöstad i Karlstad den 28 november förra året.
De misstänkta är i 30-årsåldern: en fullvärdig medlem och en prospect.

– När de greps hittade vi två exakt likadana nyckelknippor på sig. När vi spårade nycklarna visade de sig gå till samma garage på Örsholmen i Karlstad, säger åklagaren Stefan Wessberg.


I garaget stod två Harley-Davidsonmotorcyklar.
Den ena tillhörde prospecten och värderades till 120 000 kronor.
Den andra motorcykeln var skriven på sambon till den fullvärdige medlemmen.
Värdet på den uppskattades till 95 000 kronor.

Fynden gjordes före jul.
När den mördade mannens fyra närmast anhöriga kom in med skadeståndskrav mot de misstänkta på 200 000 kronor begärde åklagaren de två motorcyklarna i kvarstad, vilket tingsrätten också beslutade om.

– Annars hade det varit risk att de sålt eller flyttat motorcyklarna när det var dags för utmätning, säger Stefan Wessberg.

Båda de misstänkta motsatte sig kvarstaden eftersom de nekar till mordet. De har över huvudtaget inte yttrat sig under polisförhören:

– Det är ”inga kommentarer” som gäller, säger Stefan Wessberg.

Nu hoppas han att de misstänkta kan kopplas till mordet efter analys av alla de föremål som skickats till Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Bland annat är en skottkärra en viktig del i bevisningen, vilket expressen.se var först med att berätta.
– Den är en av många saker som vi kommer att se om vi hittar dna på. Vi tror att den använts för att frakta kroppen på och minns jag rätt var det blod i den, säger Stefan Wessberg.

Blodet kommer troligen från den mördade mannen, säger han:
– Men den som skjutsat skottkärran borde ha satt dna på handtaget.
Han hoppas också att de häktade männen ska ha lämnat sitt dna på den dödes kropp:
– Och att hans blod ska finnas på deras kläder.
https://nwt.se/karlstad/2018/01/03/kroppen-kan-ha-fraktats-pa

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar