fredag 19 januari 2018

"Filthy few" står det på hans Hells Angels-väst – det innebär att man dödat i klubbens namn, enligt polisen.

Mannen i 40-årsåldern är högt uppsatt i det kriminella mc-gänget och hans belastningsregister är långt.
Tidigare i veckan skulle han ha ställts inför rätta efter misstänkt drograttfylleri. Men han dök inte upp och har heller inte kunnat nås för att få del av åtalet. 


Sent en natt i september stannade en polispatrull en bil på riksväg 40 i Bollebygd. Förutom att föraren saknade behörighet för att köra fordonet var han svettig i pannan, blank i ögonen och torr i munnen: "detta gör att gärningsmannen misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika", konstaterade poliserna.
Tester visade också att han använt både kokain och hasch.

 

Ville inte svara på frågor

I ett förhör som hölls i radiobilen på den aktuella sträckan nekade föraren till brott. Han sa att han inte hade brukat narkotika på flera år.

Sedan ville han inte vara medverka mer i förhöret och meddelade att han inte tänkte svara på några frågor: "Han tänker inte komma på något förhör heller. Ska han på förhör ska han hämtas och advokat ska vara med", framgår det i en utskrift av vad som sagts.

HA-man

Mannen i fråga visade sig vara en högt uppsatt Hells Angels-medlem, som Borås Tidning tidigare rapporterat om.

Han har ett långt belastningsregister som omfattar både grov misshandel, olaga hot, grovt vapenbrott och narkotikabrott, exempelvis.

I en förundersökning rörande de brott han senast dömdes för finns bild på hans HA-väst. Bilden togs våren 2016 och det framgår genom ett märke på västen att han då ska han ha varit Sergeant at arms i en HA-avdelning i Mellansverige. Det är en av klubbens tyngsta positioner som innebär att han bland annat ansvarar för säkerhetsfrågor och vapen samt ser till att de interna reglerna följs.

 

"Filthy few"

På framsidan av hans väst finns också märket "Filthy few". Det märket får bara de som dödat i klubbens namn, enligt polisen.
HA-mannen misstänktes för det uppmärksammade mordet på High Chaparral Camping sommaren 2011. Tingsrätten dömde honom till 12 års fängelse medan hovrätten friade honom eftersom de ansåg att det inte var ställt utom allt rimligt tvivel att det var han som låg bakom mordet.

 

Åtalades för rattfylleri

Efter händelsen i september åtalades mannen för rattfylleri och olovlig körning. Tidigare i veckan skulle rättegången ha varit. Men när den misstänkte HA-mannen inte dök upp valde tingsrätten att avsluta förhandlingen.

Tingsrätten berättar att man i vissa lägen kan avgöra ett mål i den tilltalades utevaro men i och med att det inte finns bevis på att han tagit emot delgivningen, med åtalet och kallelsen, avslutades rättegången och ett nytt datum ska sättas ut.

– Åklagaren utfärdar stämningen, sedan är det tingsrätten som har hand om delgivningsförfarandet, förklarar Joel Pollnow, assistentåklagare som skulle ha haft målet i tingsrätten och berättar att han inte vet vad tingsrätten gjort för att nå den misstänkte.

– I allmänhet när personer inte kommer till huvudförhandlingen så kan man som åklagare begära att tingsrätten ska hämta en person, antingen direkt eller till ett senare rättegångstillfälle. Men det brukar framförallt vara aktuellt när den tilltalade formellt sett har delgetts stämningsansökan och det har, enligt de uppgifter jag har, inte skett i det här fallet.

 

"Undanhåller sig"

I ett så kallade hindersbevis som finns hos tingsrätten står det att man försökt nå mannen flera gånger, bland annat på den Göteborgsadress där han är skriven. Men han har aldrig "anträffats eller avhörts".
Han ska inte heller ha svarat i telefon och det finns inga uppgifter om ny adress eller arbetsplats: "Det finns anledning att tro att delgivningsmottagaren undanhåller sig delgivning".
Mannen har inte fått någon offentlig försvarare i det aktuella målet.
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/misstanken-ha-man-h%C3%A5ller-sig-undan-i-rattfyllerim%C3%A5l-1.5069678

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar