söndag 19 februari 2017

Tolv svenska myndigheter – i kamp mot Hells Angels

Myndigheternas kamp mot Hells Angels och Bandidos hårdnar.
Men det är en tuff strid – och nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten.
– Man ska våga stå upp för det som är rätt i samhället och så ska vi tillsammans lösa det här, säger Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Efter en flera år lång och infekterad tvist vann Karlstad kommun nyligen mot Hells Angels i rätten och HA måste lämna sin klubblokal i Härtsöga, något som mc-klubben överklagat till HD. Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) sa i samband med domen att "Karlstad varit tydliga med att demokratin och de goda krafterna måste jobba mot organiserad brottslighet".
Kommunen får beröm av polisområdeschefen i Värmland, Lars Wirén.
– I Värmland har Karlstad kommun verkligen tagit sin del av ansvaret, säger han.

LÄS MER: Kommunen får sparka ut Hells Angels

Men kommunerna och polisen är inte de enda som kämpar mot Hells Angels, Bandidos och liknande organisationer. För ett drygt år sedan beslutade regeringen att myndigheterna skulle utveckla sin gemensamma satsning mot organiserad brottslighet. Totalt är det tolv myndigheter som samverkar och deras metoder är många.

 

Mc-kriminaliteten bekämpas

Enligt Lars Wirén utgör mc-kriminaliteten en del av den brottslighet som ska bekämpas.
– Både Bandidos och Hells Angels ingår i den grova organiserade brottsligheten, anser vi. Uppdraget från regeringen är att vi ska göra allt tillsammans med samhället för att minimera och bekämpa dem. Det är klart att vi gör det på olika sätt, säger Lars Wirén.
På vilka sätt då?
– Dels handlar det om att jobba med att störa och att göra kontroller i samband med olika fester som mc-klubbarna har och när de rör sig utomhus eller så där. Dels handlar det om att i varje del verkligen bekämpa de brott som begås. Det kan vara smått och det kan vara stort, säger han.

 

"Go for the money"

Ett av knepen för att upptäcka brott:
"Go for the money", som Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst, uttrycker det. Det handlar om spaningar och kartläggningar för att så småningom kunna slå till.

LÄS MER: Här är Hells Angels och Bandidos säten i Västsverige

– Det är det som det handlar om. Ibland får man gå den långa vägen. Det är inte alltid att det blir actionfyllt och explosivt på en och samma dag, utan det får man ta med långsiktighet, säger Sven Lindgren.
Har det här samarbetet mellan myndigheterna gett någon konkret effekt?
– Effekten är att det är fler myndigheter som är med i samband med gripanden och i samband med förundersökningar. De har möjlighet att gå in med fler instrument och med sina åtgärder.
Hur vanligt är det att en kommun tar till så kraftiga åtgärder som Karlstad gjort mot Hells Angels?
– I Göteborg samverkar vi i polisen också dagligen med staden. Vi har en speciell organisation som heter "Göteborgs stads kunskapscentrum mot organiserad brottslighet". Det är en del där vi absolut samverkar.


Myndigheterna som samverkar mot den organiserade brottsligheten

Arbetsförmedlingen
Ekobrottsmyndigheten
Försäkringskassan
Kriminalvården
Kronofogden
Kustbevakningen
Migrationsverket
Polisen
Skatteverket
Säpo
Tullverket
Åklagarmyndigheten

I december 2015 beslutade regeringen att polisen och de elva andra myndigheterna skulle utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Förra hösten bildades sju olika regionala samverkansråd för att "omhänderta de lokala behoven".

Källa: Polisen.

I en redovisning från i fjol kring myndigheternas samverkan skriver polisen att man ser en "alltmer utbredd organiserad brottslighet som skapar otrygghet i flera delar av Sverige" och myndigheterna bedriver sitt samarbete på flera olika nivåer.

 

Kräver hårdare lagstiftning

Men striden mot de kriminella mc-gängen är tuff. De växer runt om i Västsverige, har Sven Lindgren tidigare förklarat. I november fick Bandidos en fullvärdig avdelning i Vänersborg och att de nya, yngre medlemmarna i mc-gängen är mer våldsamma oroar polisen.

Skatteverket är en av myndigheterna som samverkar mot den organiserade brottsligheten.

Sven Lindgren förespråkar en klart hårdare lagstiftning.
– Det måste till förändringar i vapenlagen snabbt. Blir man tagen med vapen på våra gator och torg ska man direkt från gripande via anhållande, häktning och lagföring direkt in i fängelse. Det är ingenting att be för, har Sven Lindgren sagt.

Vädjar till allmänheten

Nu konstaterar han samtidigt att det är svårt att förhindra rekryteringen till Hells Angels och Bandidos.

LÄS MER: Mc-gängens offensiv mot Hells Angels

– Vi kan inte förbjuda medlemskap i de här organisationerna. Det är inte förbjudet att vara medlem i HA och Bandidos eller deras undergrupperingar. Det är en personlig ställning som du får ta först när du ansöker. Nästa steg är naturligtvis att organisationen vill förstärka sig, säger Sven Lindgren.
Här finns Hells Angels och Bandidos i Västsverige

GÖTEBORG
– Hells Angels
– Red & White Crew
– Red Devils
HA har tre avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i bland annat i Sisjön och Gunnilse och Ale. Medlemmarna jobbar främst med ekonomisk brottslighet genom att driva in pengar. De skrämmer vittnen och brottsoffer till tystnad. I Göteborg finns också supportergruppen Red & White Crew och undergruppen Red Devils.
– Bandidos
– X Team
Bandidos har två avdelningar i Göteborg: Bandidos MC Hisingen och Bandidos MC Göteborg. I staden finns också supportergrupperna till Bandidos, X-team.
Har sitt säte i Öxnered utanför Vänersborg. Blev i november en fullvärdig medlem av Bandidos och hyllades då på organisationens hemsida. "Well done BROTHERS!!", står det på sajten.

KUNGSBACKA
– Red Devils
En undergruppering till Hells Angels. Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor för knappt 20 år sedan.

HALMSTAD
– Bandidos
Bandidos i Halmstad flyttade relativt nyligen till en lokal som ligger vid Skedala.

SVENLJUNGA
– Red Devils
En undergruppering till Hells Angels. Enligt Sven Lindgren innehåller varje Red Devils-klubb omkring 10-12 medlemmar.

KARLSTAD
– Hells Angels
– Red and White Crew
Sysslar bland annat med ekonomisk brottslighet. Det har länge pågått en infekterad strid mellan kommunen och Hells Angels om mc-klubbens fastighet på gården Härtsöga. Kommunen fick nyligen rätt i hovrätten.

KARLSTAD/HAMMARÖ
– Bandidos
– X-team
Bandidos har flyttat till en lokal i Skoghall i Hammarö kommun efter att tidigare ha varit i Karlstad. Polisen ska i november genomfört en polisinsats mot den, enligt NWT.
Polisen vädjar därför om hjälp från allmänheten.
– Jag tycker det är viktigt att var och en funderar på vad man hör och ser och att man försöker att stötta polisen och andra myndigheter med den information som vi behöver. Vi har ett gemensamt ansvar. Man ska våga stå upp för det som är rätt i samhället och så ska vi tillsammans lösa det här, säger Lars Wirén, polisområdeschefen i Värmland.

text-image__description">Hells Angels – och Bandidos – växer i Västsverige. Foto: /TT
Enligt Sven Lindgren kommer myndigheternas kraftfulla strid mot Hells Angels och Bandidos att fortsätta.
– Man kan säga att andra myndigheter och kommuner har kommit mer och mer på banan. De har inte varit dåliga innan och det är inte det som jag är ute efter. Men samverkan blir bara bättre och bättre och det måste vi göra. Det tror jag att allmänheten kräver av oss, säger han.
http://www.expressen.se/gt/tolv-svenska-myndigheter--i-kamp-mot-hells-angels/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar