söndag 12 februari 2017

En man med tidigare kopplingar till en undergruppering i Hells Angels misstänks ha skjutit en man med flera skott i benen

Det var den 27 november 2016 som en man hittades skjuten i Högsbo, Göteborg. Han låg i en trappuppgång med flera skott i båda benen och fick föras till sjukhus. Nu åtalas den misstänkte mannen, som har tidigare kopplingar till Göteborgs undre värld, för skjutningen – i ett stort åtal med flera andra brott.

Den åtalade nekar till brott.
– Det som har förbryllat oss lite är att det verkar vara gärningar som inte har en tydlig motivbild. Inte i alla fall en helt begriplig motivbild, säger åklagare Magnus Lindahl.
Efter skjutningen ska gärningsmannen, som är i 35-årsåldern, ha gett sig på det kvinnliga vittnet som också fanns på platsen. Enligt åtalet har han drogat kvinnan och sedan tvingat till sig sex genom att utnyttja hennes rädsla och utsatthet. Han ska dessutom ha kissat på henne.
– Jag väljer att inte gå in på deras kopplingar, säger Lindahl.
Om den skjutne mannen säger åklagaren:
– Jag har inga uppgifter om att de ska vara närmare bekanta sedan tidigare. Inte heller några uppgifter om att det ska ha funnits en konflikt sedan tidigare.
Mannen som sköts har själv dömts till fängelse – efter skotten – för andra brott.

 

Sköt in genom titthålet

Den misstänkte skytten ska även, enligt åtalet, ha försökt döda en annan man.
Händelsen inträffade i Kungsladugård och den misstänkte ska då ha bett sitt tilltänkta offer komma till dörren – för att sedan skjuta genom titthålet. Men det tilltänkta offret träffades aldrig av kulan.
Vad är deras relation?
– Enligt de uppgifter som vi har ska de vara bekanta med varandra, säger åklagaren Magnus Lindahl.
Den misstänkte har sedan tidigare omkring 25 avsnitt i belastningsregistret för bland annat olaga hot, misshandel, brott mot knivlagen, dopingbrott och narkotikabrott. Han har dömts till flera fängelsedomar de senaste åren.
I en dom 2014 slog hovrätten fast att mannen ingår i ett kriminellt nätverk och att han har återfall i kriminalitet och missbruk. Till frivården uppgav han själv att han tagit en paus från det kriminella nätverket där han ingått.

 

Nekar till alla anklagelser

Enligt den misstänktes försvarsadvokat nekar han till alla anklagelser som är riktade mot honom.
– Han förnekar brott under samtliga åtalspunkter. En av händelserna kommer han att lämna en förklaring till, säger advokat Anders Lindstrand.
Vad tycker din klient om att han anklagas för det här?
– Han tycker inte att det är roligt. Han tycker att det är märkligt.
Hur tror du att det kommer sluta?
– Jag är övertygad om att åtalet kommer att ogillas. Han förnekar ju brott.
– Jag är också övertygad om att bevisningen inte kommer att vara tillräcklig.
Åtalet omfattar flera fall av ringa narkotikabrott, dopingbrott, dubbla fall av grovt vapenbrott, skadegörelse, framkallande av fara för annan samt allmänfarlig vårdslöshet.

 

Tidigare kopplingar till gängmiljön

Kammaråklagare Magnus Lindahl bekräftar uppgifter om att mannen tidigare har haft kopplingar till gängmiljön och Hells Angels-grupperingen Red and White Crew.
I förundersökningen finns även bilder där den åtalade mannen figurerar i kläder med loggor från Hells Angels och Red and White Crew.
– Han har haft kopplingar dit. Men det har inte varit någon del av motivbilden som vi kan se det. 
http://www.expressen.se/gt/han-skot-man--valdtog-vittnet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar