fredag 6 maj 2016

Polisrazzior mot Bandidos och Hells Angels – två gripna

Polisen har under eftermiddagen och kvällen haft kommenderingar vid Bandidos och Hells Angels klubblokaler i Göteborg.
Bägge mc-klubbarna ska anordna fester i helgen.
– Två personer har gripits vid Bandidos klubblokal, säger Göran Carlbom på polisen i Göteborg.

Motorcykelklubbarna Bandidos och Hells Angels i Göteborg ska i helgen anordna fester för sina klubbkamrater runt om i Skandinavien.
Mycket folk väntas komma till Bandidos klubblokal på lördag, enligt polisen.

Arbetar med tullverket

Under eftermiddagen har polisen tillsammans med tullverket genomfört razzior mot både Bandidos och Hells Angels lokaler i Göteborg.
– Vi har haft resurser på plats utanför båda lokalerna. Det är en insats vi genomför tillsammans med Tullverket, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl på polisen i Göteborg.
Poliserna har kontrollerat fordon och genomfört nykterhetskontroller.
– Vi har även bedrivit underrättelsearbete.
Ett vittne som befann sig utanför Hells Angels klubblokal i Sisjöns industriområde berättar att polisen tog ut alla från lokalen.
– De fick gå ut och sedan gick polisen in med hundar. Tullverket och polisens insatsstyrka var där också, säger ögonvittnet.
Han berättar att det var lugnt på platsen men att polisen hade mycket stora resurser.
– Helikotern var ovanför och man satte upp avspärrningsband.

Två personer gripna

Insatserna är en del i en stor helgkommendering som polisen har planerat med anledning av de bägge mc-klubbarnas fester.
– Två personer har gripits vid Bandidos klubblokal. En av dem misstänks för grovt narkotikabrott, säger Göran Carlbom.
Den andra gripna personen misstänks för ringa narkotikabrott, enligt polisen.
– Det handlar om misstänkt eget bruk av narkotika.

”Memory run” i morgon

Det väntas komma mycket folk till Bandidos fest på lördag, enligt polisen.
I helgen ska klubben även anordna en mc-kortege i Göteborg, ett så kallat ”Memory Run”, för att hedra avlidna medlemmar.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22765617.ab

Stor polisinsats vid Bandidos klubblokal

Polisen grep två personer vid en stor polisinsats vid Bandidos klubblokal i Göteborg. Samtidigt pågick en liknande insats vid en av Hells Angels lokaler. I samband med tillslagen utnyttjade polisen sina fulla resurser.
- Vi markerar att vi finns, säger polisens vakthavande befäl Göran Carlbom.
Under torsdagseftermiddagen och kvällen var polisens insatsstyrka på plats vid både Bandidos och Hells Angels klubblokaler i Göteborg. Utanför Bandidos lokal på Marieholmsgatan i Göteborg var polisen på plats med 15-20 polisbilar.

- Vi är där för att kontrollera vilka som åker in och ut. Vi har en insats som rullar konstant. Vi utnyttjar våra fulla resurser, sa polisens vakthavande befäl Göran Carlbom vid 18-tiden.

I helgen planerar Bandidos en jättefest i Göteborg. "The biggest party of the Bandidos Mc in Scandinavia for the year 2016" - heter evenemanget  på Facebook. Bland de inbjudna finns toppnamn inom klubben. På grund av den stundande festen var polisens insatsstyrka på plats utanför Bandidos klubblokal redan under torsdagen.

- Vi vill visa upp oss för de som kommer hit. Vi gör en tillsyn, säger Göran Carlbom.
Bandidosarrangemanget är mycket stort, även sett ur ett internationellt perspektiv.
- Vi kalkylerar med att mellan 700 och 800 personer kommer hit, betonar Sven Lindgren polismyndighetens sakkunnige på mc-relaterad brottslighet.

Samtliga medlemmar ur klubbar i Norden, utom den som har vakt hemma, är anmälda. Dessutom ska varje avdelning i Europa bidra med minst tre medlemmar.

Strax före klockan nio på kvällen gick polisens insatsstyrka in i Bandidos klubblokal beväpnade med förstärkningsvapen för att söka efter vapen och sprängmedel. I samband med genomsökningen greps en man misstänkt för grovt narkotikabrott och ytterligare en man för ringa narkotikabrott.

HIttade man något vapen?
- Vi hittade ingenting där inne, säger polisens vakthavande befäl Göran Carlbom.
Hur var stämningen när insatsstyrkan gick in?
- Inget bråk, men inte hejarop direkt.
Ett vittne som GP har pratat med reagerade över pådraget vid Bandidos klubblokal.

– Jag såg personer som liknade motorcykelknuttar. Det var kanske fem stycken som stod utanför någon form av lokal. Jag tyckte mig se att det stod ”Prospects" på deras ryggar.
Ett annat vittne berättar att stämningen kring lokalen var väldigt spänd och orolig i samband med polisens tillslag.

Parallellt med Bandidoseventet i Göteborg har även det andra internationella mc-gänget Hells Angels en fest under helgen.

- Vi har haft en tillsyn mot deras lokaler med, eftersom de ska ha en fest, säger Göran Carlbom.
Avdelningen HA West Rock City, hemmahörande i Sisjöns industriområde, firar sitt femårsjubileum som fristående klubb.

- Vi beräknar att uppemot 200 personer kommer att delta där, och självklart tittar vi till båda dessa platser, säger kommissarie Sven Lindgren, polismyndighetens sakkunnige på mc-relaterad brottslighet.

Finns det någon risk för bråk mellan folk inom Bandidos och Hells Angels?
- Nej, absolut inte. De vet om varandras evenemang, svarar Lindgren.

Sent under kvällen utförde polisen en husrannsakan vid Hells Angels klubblokal i Sisjön.
Från Södra Långebergsgatan i Sisjön, där HA West Rock City huserar, finns det inga rapporter om frihetberövanden.

Senare på kvällen uppger polisen att man inte har någon mer att berätta om tillslagen.
- Vi lämnar inte ut någon information, säger Patrik Ahlbom, RLC-befäl vid polisen, efter att man lämnat mc-gängets klubblokal.

Enligt polisen kommer man vara på plats utanför lokalerna vid prioriterade tider även under morgondagen och i helgen när det är dags för mc-gängens respektive fester.

Kan man förvänta sig liknande insatser i morgon?
- Det kan jag inte säga något om, säger Patrik Ahlbom
Vid 23-tiden ska polisen ha lämnat både Bandidos och Hells Angels klubblokaler.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/stor-polisinsats-vid-bandidos-klubblokal-1.486922

Årets största Bandidos-fest anordnas i Göteborg i helgen. Det kriminella mc-gängets toppskikt från Skandinavien förväntas delta.
– Man kan likna det vid en företagsfest. Det är något man gör för att boosta sig själva och skapa gemenskap, säger Amir Rostami, polis och gängforskare.

"The biggest party of the Bandidos Mc in scandinavia for the year 2016" – så beskriver Bandidos Göteborg helgens evenemang på sin officiella Facebook-sida.

Festen inleds klockan 20.00 på kvällen den 7 maj, och pågår hela natten, fram till klockan 12.00 dagen efter. I skrivande stund har mer än 200 personer meddelat att de tänker komma.

Emelie Kullmyr är kommenderingschef vid polisen i Göteborg:
– Vi kommer att ge dem viss uppmärksamhet. Men exakt hur vi agerar kan jag inte gå in på, säger hon.
Polisen är överlag förtegen om vilka resurser man avsatt för att bevaka Bandidos fest, men enligt Amir Rostami, polis och gängforskare, är festen ett bra tillfälle att bedriva underrättelseverksamhet:

"Kan likna det vid en företagsfest"

– Genom att se på vilka som närvarar på festen och vem som umgås med vem, kan polisen bilda sig en bättre uppfattning om hur organisationen ser ut, säger han.

Fester är och har alltid varit en central del i den kriminella bikervärlden, enligt Rostami. Det stärker tidigare etablerade band och är ett tillfälle att knyta nya.

– Man kan likna det vid en företagsfest. Det är något man gör för att boosta sig själva och skapa gemenskap. Genom att närvara visar man också sin lojalitet, och alla som har en formell funktion bland de inbjudna Bandidos-klubbarna förväntas delta, säger Rostami.

Helgens Bandidos-fest ser ut att bli välbesökt, och bland deltagarna kommer det med största sannolikhet finnas en hel del individer med ett gediget belastningsregister. Ändå tror Amir Rostami att tillställningen kommer att avlöpa relativt lugnt.

Maktdemonstration

– Man kan nog förvänta sig en hel del fylla och ett och annat slagsmål. Men spårar det ur för mycket tyder det på att man inte har kontroll på sina egna medlemmar. Och det är inte bra. I en inledande fas är gängets varumärke synonymt med förmågan att utöva våld. Nästa mål är att förknippas med stabilitet, det vill säga kapacitet att utföra maktutövning under kontroll, säger han.

Dagen innan festen, på fredagen 6 maj, kommer Bandidos även att genomföra ett så kallat Memory Run, där man i samlad tropp kör genom staden för att hedra avlidna medlemmar.

– Utåt är det en maktdemonstration, med ett stort antal bullriga motorcyklar som kör tillsammans, samtidigt som det stärker självkänslan bland de som deltar, säger Rostami.
I samband med Bandidos Memory Run kommer polisen genomföra fordons- och nykterhetskontroller.
– Eftersom de ska ut och köra i trafiken vill vi vara säkra på att det inte är påverkade, säger Emelie Kullmyr.
http://www.expressen.se/gt/mc-gangets-kriminella-toppar-till-helgens-fest/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar