tisdag 10 maj 2016

”Hellre Hells Angels än flyktingbarn” ”Hells Angels har aldrig skrämt våra barn”

Rykten om ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn i Saltsjö-Boo har lett till en kritikstorm bland de boende som hellre vill se Hells Angels än flyktingbarn som grannar.

Nacka har flaggat för att kommunen vill köpa en villa som i dag används av mc-klubben Hells Angels. Rykten om att villan kan komma att användas som boende till ensamkommande flyktingbarn har lett till starka reaktioner bland invånarna i Saltsjö-Boo, rapporterar SVT nyheter Stockholm som tagit del av ett stort antal kritiska mejl som skickats till kommunen.

”Jag kräver att ni kan garantera att vi (…) ska kunna röra oss fritt, klädda på det sätt vi alltid kunnat utan att bli uttittade eller antastade eller i grövre fall bli våldtagna för att vi inte gömmer oss på det sätt som deras kvinnor tvingas göra.”, skriver en granne i ett mejl.
”Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus, i trädgården eller gå hem själv från arbetet. Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök. Vi blir ju tvungna att flytta till en annan kommun? Förstår ni vad ni gör? Vi bor ju här i Nacka för att det är tryggt?”, skriver en annan.”

Flera boende i området föredrar Hells Angels som granne framför flyktingarna: ”Vi har under våra 10 år aldrig känt obehag eller rädsla för nuvarande hyresgästerna Hells Angels, snarare tvärtom. De har aldrig skrämt våra barn eller betett sig illa. Däremot nu, om det enligt rykten skall placeras 18 flyktingbarn, kommer våra barns spontanlek och öppna dörrar vara ett minne blott”, skriver en granne till kommunen i mejlen som SVT publicerat.

”Man kan, med all rätt, tycka vad man vill om HA, men vi kan konstatera att vi aldrig, under alla år, någonsin haft problem med deras närvaro. Det är snarare tvärtom, buset har hållit sig borta från området och HA har haft en låg profil och en bra kontakt med grannarna”, skriver en annan granne.

• Läs mer: Flyktingboendet splittrar grannar i Nacka
”Bara så ni vet, jag har känt mig hur trygg som helst under dessa år som HA har funnits här i området. Inga inbrott, skadegörelser eller annat problem i området snarare hur tryggt som helst, men den tiden lär ju vara förbi om ni tänker driva igenom denna plan”, skriver en tredje i mejlen.
SVT har kontaktat några av mejlförfattarna som avböjer att medverka i en intervju.

Det är inte första gången som protester uppstår när Nacka kommun försökt få fram boende till ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar. Liknande protester uppstod i samband med att planerna på att göra om Villa Gadelius i Saltsjöbaden till ett flyktingboende för ungdomar.
Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd vid Nacka kommun, säger till SVT att kommunen kommer att fortsätta att delta i budgivningen av villan.

– Vi har ingen anledning att backa nu. Vi får se ifall vi lyckas köpa huset, och sedan kommer vi att gå vidare i frågan om vad vi ska använda den till. Det är vi inte helt klara med än, säger han.
Nacka kommun påpekar i ett mejl till DN att villan - om kommunen vinner budgivningen - inte säkert kommer att användas till boende för flyktingungdomar. Det kan handla om "någon form av sociala bostäder", skriver Katarina Friskman, presskommunikatör, i mejlet.  Nacka kommuns planer på att köpa en villa och starta ett flyktingboende i Saltsjö-Boo splittrar grannskapet.
”Våra hus blir osäljbara”, skriver några i ett flygblad som kallar till protestmöte i kväll.
Andra känner obehag över hur hat och rasism sprids i området.

DN har tidigare skrivit om Nacka kommuns planer på att köpa villan. Huset har tidigare enligt polisen använts främst av företrädare för det kriminella mc-gänget Hells Angels som bland annat ordnat fester i huset. Polisen har vid flera tillfällen slagit till mot fastigheten.
Fastighetsägaren tröttnade och har sedan en tid försökt sälja huset, utan framgång.

Enligt mäklarens annons på en bostadssajt har man begärt sex miljoner kronor för huset, men inte lyckats få det.
Nu har Nacka kommun lagt ett bud på 4,9 miljoner och det är enligt uppgifter till DN det högsta budet.

Mats Gerdau, (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka har tidigare sagt att huset behövs för ”åtaganden både när det gäller bland annat flyktingar och ensamkommande ungdomar”.
Det har fått ett 30-tal grannar i området att protestera. På torsdagskvällen ordnar man ett andra möte dit man bjudit in alla i grannskapet.
”Rent konkret innebär detta, enligt en mäklare vi har varit i kontakt med, att ditt hus blir osäljbart”, skriver protestanterna i ett flygblad som delats ut i området.

Flygbladet innehåller också information om det möte som ordnas i kväll och uppgiften om att man krävt ett informationsmöte av kommunen.
Med bläckpenna har någon lagt till följande:
”Vi var cirka trettio personer som träffades i går söndag och nu har vi ett uppföljningsmöte på torsdag. Vi är även oroliga för våra barns och kvinnors säkerhet, när de möter dessa drogberoende, ofta kriminella med deras oacceptabla syn på 'icke täckta' kvinnor och barn.”
Ingen av de två personer som bjudit in till protestmötet vill låta sig intervjuas av DN.
– Vi har ingenting att säga, säger en av dem.

Den andra säger först att hen inte vet någonting om saken och att i vilket fall som helst skulle hen inte vilja intervjuas eftersom ”DN är en sådan oseriös tidning”.
Men flygbladet har skapat splittring i grannskapet:
– Jag kände ett stort obehag när jag fick flygbladet i min brevlåda. Det är uppenbart att man gaddar ihop sig och att man sprider rasistiska föreställningar, säger en av de boende i området och fortätter:
– För mig är det obegripligt att man gärna har Hells Angels som grannar, men att man inte kan tänka sig att leva nära nyanlända flyktingar.
http://www.dn.se/sthlm/flyktingboende-splittrar-grannar-i-nacka/ 


Boende i Saltsjö-Boo ser hellre att Hells Angels är deras grannar än ensamkommande flyktingbarn. Kritiken mot kommunen har varit massiv då man kan komma att starta boende för ensamkommande flyktingbarn i Saltsjö-Boo.

Nacka kommun vill köpa en villa som skapat en stor debatt i Saltsjö-Boo. I dag används fastigheten som en träfflokal för mc-klubben Hells Angels, men snart kan det komma att förändras eftersom kommunen kan göra om fastigheten till ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Detta har väckt starka reaktioner bland invånarna i Saltsjö-Boo och kommunen har fått motta ett flertal kritiska mejl.
”Jag kräver att ni kan garantera att vi (…) ska kunna röra oss fritt, klädda på det sätt vi alltid kunnat utan att bli uttittade eller antastade eller i grövre fall bli våldtagna för att vi inte gömmer oss på det sätt som deras kvinnor tvingas göra.", skriver en granne i ett mejl.
”Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus, i trädgården eller gå hem själv från arbetet. Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök. Vi blir ju tvungna att flytta till en annan kommun? Förstår ni vad ni gör? Vi bor ju här i Nacka för att det är tryggt?”, skriver en annan.”

 

”Hells Angels har aldrig skrämt våra barn”

Flera boende i området föredrar Hells Angels som granne: ”Vi har under våra 10 år aldrig känt obehag eller rädsla för nuvarande hyresgästerna Hells Angels, snarare tvärtom. De har aldrig skrämt våra barn eller betett sig illa. Däremot nu, om det enligt rykten skall placeras 18 flyktingbarn, kommer våra barns spontanlek och öppna dörrar vara ett minne blott”, skriver en granne till kommunen.
”Man kan, med all rätt, tycka vad man vill om HA, men vi kan konstatera att vi aldrig, under alla år, någonsin haft problem med deras närvaro. Det är snarare tvärtom, buset har hållit sig borta från området och HA har haft en låg profil och en bra kontakt med grannarna”, skriver en annan granne.
”Bara så ni vet, jag har känt mig hur trygg som helst under dessa år som HA har funnits här i området. Inga inbrott, skadegörelser eller annat problem i området snarare hur tryggt som helst, men den tiden lär ju vara förbi om ni tänker driva igenom denna plan”, skriver en tredje.
SVT Nyheter Stockholm har kontaktat några av dem som skrivit till kommunen, men de vill inte ställa upp på en intervju. Inte heller grannar till fastigheten i Saltsjö-Boo vill medverka, men alla vi möter är kritiska och oroliga för att värdet på deras hus ska sjunka.

 

Har tidigare haft problem

Det är inte första gången som Nacka kommun stöter på problem när man försöker ordna boende till ensamkommande flyktingbarn. I början av april försökte man att göra Villa Gadelius i Saltsjöbaden till ett boende för ensamkommande. Men efter ett informationsmöte där massiva protester kom fram backade entreprenören som skulle driva boendet. Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd vid Nacka kommun, höll i informationsmötet.
– De har dragit sig ur och då kan inte vi tvinga dem även fast jag kände en djup otillfredsställelse som kommunens representant, vi tror att boende kan finnas i alla kommundelar, säger han.

 

Kommunen backar inte

Villa Gadelius kommer däremot bli ett boende för nyanlända flyktingfamiljer istället för ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Det är dock fortfarande oklart vad som kommer att hända med den fastighet som Hells Angels huserar i, för trots protesterna har kommunen inte dragit sig ur budgivningen.
– Vi har ingen anledning att backa nu. Vi får se ifall vi lyckas köpa huset, och sedan kommer vi att gå vidare i frågan om vad vi ska använda den till. Det är vi inte helt klara med än, säger han.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/protester-i-saltsjo-boo-mot-flyktingboenden


Boende i Saltjö-Boo i Stockholm vill hellre ha Hells Angels kvar i området än att låta flyktingbarn flytta in.
Det visar kritiska mejl till Nacka kommun, som SVT Nyheter tagit del av.
"Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök", skriver en upprörd granne.
Upprinnelsen till protesterna i Nacka kommun i Stockholm är att kommunen vill köpa en villa i Saltsjö-Boo.
Villan används av mc-klubben Hells Angels, men om kommunen köper den kan den göras om till ett boende för ensamkommande flyktingbarn – något som rört upp känslor i området. I mejl till kommunen, som SVT Nyheter tagit del av, bombarderas kommunen av kritik.
"Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus, i trädgården eller gå hem själv från arbetet. Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök. Vi blir ju tvungna att flytta till en annan kommun? Förstår ni vad ni gör? Vi bor ju här i Nacka för att det är tryggt?", står det i ett av mejlen som SVT publicerar.

LÄS MER: Villaägare i Saltsjö-Boo vill stoppa ensamma flyktingbarn

Granne: Aldrig haft problem med Hells Angels

Ännu ett mejl lyder:
"Man kan, med all rätt, tycka vad man vill om HA, men vi kan konstatera att vi aldrig, under alla år, någonsin haft problem med deras närvaro. Det är snarare tvärtom, buset har hållit sig borta från området och HA har haft en låg profil och en bra kontakt med grannarna."
Men trots de många protesterna tänker kommunen inte backa.
– Vi har ingen anledning att backa nu. Vi får se ifall vi lyckas köpa huset, och sedan kommer vi att gå vidare i frågan om vad vi ska använda den till. Det är vi inte helt klara med än, säger Jan-Eric Jansson, KD, kommunalråd vid Nacka kommun, till SVT Nyheter.

Tvingades backa ur efter protester

I april planerades att Villa Gadelius i närliggande Saltsjöbaden skulle göras om till ett boende för ensamkommande flyktingbarn.
Även då rördes starka känslor upp, skriver SVT Nyheter.
Protesterna blev så starka att entreprenören som skulle driva boendet backade ur.

http://www.expressen.se/nyheter/hellre-hells-angels-an-flyktingbarn/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar