tisdag 10 maj 2016

Brå: Så infiltrerar kriminella företagsvärlden

Företagsvärlden infiltreras allt mer av kriminella som använder företagen för att begå brott. Det är en typ av framväxande brottslighet som är mycket svår att upptäcka, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Väldigt många är utsatta för infiltrerade företag, säger Lars Korsell, enhets- och forskningsråd på Brå.

Svenska företag som infiltreras av kriminella personer med kopplingar till den organiserade brottsligheten är ett växande problem, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Företagen används sedan som täckmantlar för olika former av brottslighet.

– Gärningspersoner kommer utifrån och tar kontroll över företag för att utnyttja dem i brottsliga syften. Det finns också exempel där kriminella köper eller bildar nya företag, eller har en person på insidan av företaget som hjälper till, säger Lars Korsell, enhets- och forskningsråd på Brå, som står bakom rapporten.

I många fall handlar det om kriminella som köper gamla familjeföretag, med god historik utan betalningsanmärkningar, där den tidigare ägaren går i pension och inte har barn eller liknande som kan ta över.

– Det är ett perfekt företag för bedrägerier. Det ger legitimitet, trovärdighet och blir en fasad att dölja brottsligheten bakom.

Företagen används sedan för olika former av brottslighet, bland annat kreditbedrägerier eller bolagsplundring.

– Det kan handla om en gärningsperson som köper en detaljhandel, betalar med handpenning och lovar att betala resten senare. Man tar lån i företagets namn för påstådda investeringar och beställer varor från tidigare leverantörer som litar på företaget. Sedan tömmer gärningspersonerna det på allt som är värdefullt och sticker med pengarna, säger Lars Korsell.

Hur mycket pengar handlar det om?
– I enskilda fall är det åtskiliga miljoner man tjänar.

Har den kriminella infiltrationen ökat?
– Det är min bedömning.

Varför ökar det?
– Vi ser ett kontantlösare samhälle och befinner oss i ett skifte där brottsligheten går från att ta till att luras. Samtidigt är också stölder och rån ögonblicka brott. Företag är mycket mer än så och då blir det intressant att infiltrera ett företag för att få ut mer av värdet.

Även om det är ett ökande problem så är det fortfarande relativt få företag som infiltreras av kriminella, enligt Brå. Men att få företag är infiltrerade innebär inte att få är drabbade.
– Väldigt många är utsatta för infiltrerade företag. Till exempel kreditbedrägerier riktar sig mot andra företag och därför blir det en vidare krets i näringslivet som drabbas av infiltrationer, säger Lars Korsell.

Samtidigt är det också en form av brottslighet som är väldigt svår att upptäcka.
– Att köpa ett företag är inte kriminellt och det är svårt att hitta fall som handlar om infiltration. Det är mer en förberedelse för alla möjliga olika brott.

Vilka branscher är utsatta?
– Vilken bransch som helst kan utsättas. Det handlar främst om det enskilda företagets historik och inte om en viss inriktning.

Vad kan företagare tänka på?
– Ha en ökad medvetenhet om problematiken och att man kan bli utsatt. Syna också de man gör affärer med ett extra varv.

Vad tycker du är mest intressant med rapporten?
– Det här är ett nytt sätt att tala om och beskriva en typ av brottslighet. Själva begreppet infiltration är fascinerande och något vi inte pratat om tidigare. Det här öppnar upp för ett nytt sätt att tänka, säger Lars Korsell, enhets- och forskningsråd på Brå.

http://www.svd.se/bra-sa-infiltrerar-kriminella-foretagsvarlden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar