fredag 6 maj 2016

Bandidosman dömd för utpressning - misstänkts nu för penningtvätt

Bandidosmannen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov penningtvätt. Han har ett gediget brottsregister och har tidigare suttit i fängelse efter en utpressningsdom. – Han har förekommit hos polisen sedan minst 15-årsåldern, säger Jörgen Nygren, presstalesman på polisen Östra Fyrbodal.

För drygt två veckor sedan slog polisen till mot två adresser i Vänersborgs kommun. Ett av tillslagen gjordes mot en industrilokal i Mannkärr, Öxnered, som fungerar som Bandidos Probationary Chapter Trestads klubblokal.

Klubben är ännu inte en fullvärdig Bandidosavdelning, men har bara ett steg kvar innan de blir det. Bandidos Trestad har ungefär tio medlemmar och det var mot en av dem som insatsen riktades.
I samband med tillslaget greps två personer, en man i 30-årsåldern och hans några år yngre flickvän. De båda häktades på sannolika skäl misstänkta för grov penningtvätt.

– Det handlar om att man har pengar eller annan egendom som härrör från brottslig verksamhet och det är det vi misstänker, säger Peter Grönberg, som handlägger ärendet.

I nuläget sitter dock bara mannen häktad. Kvinnans häktningsbeslut överklagades till hovrätten, som den 29 april valde att släppa henne.

Hur mycket pengar Bandidosmannen ska ha tjänat eller hur lång tid brottsligheten har pågått vill Peter Grönberg inte kommentera.
– Det är en ansenlig tid.
Han berättar att polisens utredning pågått ungefär en månad innan tillslaget.

Är brottsligheten kopplad till Bandidos?
– Det får man väl påstå. Om det finns en koppling mellan personerna och Bandidos så kan man säga så, säger Grönberg.

Har mannen begått brotten i Bandidos namn, som Bandidosmedlem?
– Lagstiftningen är ju sådan att vi behöver inte precisera vilken typ av brottslighet det är så vi påstår inte något specifikt brott utan vi påstår att det kommer från brottsliga gärningar och så kan det vara vad som helst. Då kan det vara så att är man medlem i Bandidos 24 timmar om dygnet 365 dagar om året och det är väl svar upplever jag.

Bandidosmedlemmen är flitigt förekommande i olika polisutredningar. Han förekommer i 45 avsnitt i belastningsregistret. Det rör sig om en lång rad trafikbrott, såsom för hastighetsöverträdelser och olovliga körningar, skadegörelse och våldsamt motstånd, bland annat.

Han var även inblandad i en utpressningshärva för några år sedan. Då ska han ha varit medlem i No Surrender MC Wenersborg, som var en undergrupp till Bandidos, och det är denna klubb som nu är Bandidos Probationary Chapter Trestad.

Tillsammans med två andra gängmedlemmar ska mannen i 30-årsåldern ha tvingat en person att ge dem pengar för en så kallad fiktiv skuld. De ska både ha hotat och misshandlat mannen.
2012 dömde hovrätten mannen till tio månaders fängelse för utpressning.

De första noteringarna i polisens belastningsregister på mannen är från 2003 för olaga hot som han ska ha begått 2002 - precis när han blivit straffmyndig.

– Han har förekommit hos polisen sedan minst 15-årsåldern, bekräftar Jörgen Nygren, presstalesman på polisen Östra Fyrbodal.

Den senaste stämningsansökan mot mannen lämnades in för bara några dagar sedan, den 14 april. Åtalet rör bland annat tre fall av hot mot tjänsteman.

I samband med en poliskontroll ska han bland annat ha hotat polisen som stoppade honom: "du kommer att få ett helvete, det kommer jag att se till", ska han ha sagt enligt åtalet.

En stor del av mc-gängens, och därmed Bandidos, kriminella verksamhet består av indrivning och utpressning - brott man kan tjäna pengar på.

– Det är få av de här som har arbeten. Grunden är att de ska ta in pengar både för sin egen existens och för att driva klubben och för att betala sin avgift mot moderorganisationen. De pengarna har de väldigt svårt att få in genom "ärligt arbete", det betyder att de ägnar sig åt kriminalitet. Och pengar man får in via kriminalitet behöver tvättas, säger Jörgen Nygren.

Penningtvätt, som den aktuella Bandidosmannen misstänks för, är ett brott som flera Bandidosmedlemmar misstänkts för.

Utredningen rörande den grova penningtvätten fortsätter intensivt.

– Nu kontrollerar vi naturligtvis de ekonomiska bitarna, självklart. Sedan är det många människor som vi vill prata med. Fortsatta förhör kan man säga, säger Peter Grönberg.
Nu ska de se om fler personer kan komma att gripas.

– Det är för tidigt att säga. Det återstår att se, det är bland annat det som utredningen ska visa om det finns ytterligare.
Åtal ska väckas senast 18 maj.
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/bandidosman-d%C3%B6md-f%C3%B6r-utpressning-misst%C3%A4nkts-nu-f%C3%B6r-penningtv%C3%A4tt-1.487487

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar