tisdag 10 maj 2016

Polisens storaktion mot Bandidosfesten

Bandidosmedlemmar från hela Europa strömmade till Göteborg i helgen för att delta i vad den kriminella mc-klubben beskriver som årets största fest i Skandinavien.
Men det var en objuden gäst som satte störst avtryck på festligheterna.
Polisen hade avsatt alla tillgängliga resurser för att förstöra den goda stämningen – och lyckades.
– Det har varit en framgång för oss, säger Martin Fredman, insatschef vid polisen i Göteborg.

Registreringsskyltar från i stort sett samtliga Europeiska länder syntes på de hundratals motorcyklar som på lördagskvällen stod uppradade utanför Bandidos klubblokal på Marieholmsgatan. När organisationen kallar till fest inställer man sig – så ser lojalitetsstrukturen ut i den kriminella mc-klubben.

Men en objuden gäst hade också kraftsamlat. Polisen i Region Väst hade avsatt alla tillgängliga resurser – och tagit hjälp av kolleger från ett flertal Europeiska länder – för att förstöra feststämningen. Och man lyckades bra med det uppsåtet.
Bandidos stora fest inleddes klockan 20 på lördagskvällen, men redan på torsdagen slog polisen till mot Bandidos klubblokal på Marieholmsgatan, samt mot Hells Angels lokal i Sisjön.
Tack vare insatsen kunde man gripa en tidigare högt uppsatt Bandidosmedlem, misstänkt för grovt narkotikabrott.
– Vi hittade stora mängder kokain, och en person sitter nu anhållen, säger Martin Fredman, insatschef vid polisen i Göteborg.
Under lördagen intensifierade polisen insatsen, och hundratals Bandidosmedlemmar och deras fordon kontrollerades. Facit: över tio omhändertagna eller gripna för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen och drograttfylleri. Kronofogdemyndigheten har också beslagtagit flera fordon, och ett antal av Bandidosmedlemmarna måste inställa sig för att kontrollbesiktiga sina motorcyklar och bilar.

 

Bedriver underrättelseverksamhet

Många och långa fängelsestraff lär det inte blir fråga om, men syftet – att vara en nagel i ögat på mc-gänget – måste beskrivas som en framgång för polisen.
– Vi är nöjda med insatsen. Det har varit en framgång för oss, säger Martin Fredman.
Ett stort antal uniformerade poliser fanns på plats i närheten av Bandidos klubblokal på lördagskvällen. Om man även bedrev någon annan form av polisverksamhet, ville man inte gärna avslöja. Men enligt Amir Rostami, polis och gängforskare, var lördagens fest ett ypperligt tillfälle för polisen att bedriva underrättelseverksamhet:
– Genom att se på vilka som närvarar på festen och vem som umgås med vem, kan man bilda sig en bättre uppfattning om hur organisationen ser ut, säger han.

För Bandidos har festen också varit viktig. Fester är och har alltid varit en central del i den kriminella bikervärlden, enligt Rostami. Det stärker tidigare etablerade band och är ett tillfälle att knyta nya.
– Man kan likna det vid en företagsfest. Det är något man gör för att boosta sig själva och skapa gemenskap. Genom att närvara visar man också sin lojalitet, och alla som har en formell funktion bland de inbjudna Bandidos-klubbarna förväntas delta, säger Amir Rostami.

 

En typ av franchisestruktur

Enligt Bandidos officiella hemsida finns klubben i 28 länder, och i Sverige finns nio lokalavdelningar, så kallade chapters. Och man expanderar fortfarande – bland annat i Västsverige. Men det beror inte på att organisationen aktivt försöker etablera sig på fler platser i landet. Det är kriminella individer som tar kontakt med klubbarna – inte tvärtom, enligt Amir Rostami.
– Det är en typ av franchisestruktur, där man vill låna ett etablerat varumärke för att underlätta det egna gängets vardag.
Men de kriminella gäng som vill komma in under Bandidos vingar, får klara sig på egen hand under den första tiden. Något de flesta misslyckas med.
– Det poppar upp aspiranter titt som tätt, men oftast klarar de inte av att etablera sig, säger Amir Rostami.

Potentiella nya medlemmar i Bandidos måste rekommenderas av dem som redan är med och sedan genomgå en längre prövotid i olika steg. I tur och ordning går man från att vara supportergäng, till supporterklubb, för att sedan bli hangaround och därefter prospect chapter. Det sista steget innan fullvärdigt medlemskap kallas probationary, vilket en Västsvensk Bandidos-klubb i Trestad nyligen upphöjdes till.

Sven Lindgren är kriminalkommissarie och expert på mc-gäng i region Väst:
– De här killarna uppe i Trestad håller på med allt. Det är inbrott, narkotikabrott, det är all form av brott som finns på brottsskalan. Ett antal av dem är klart multikriminella. Men för oss är det ingen jättestor skillnad om de är fullvärdiga eller inte fullvärdiga medlemmar i Bandidos. Om de begår brott ska de gripas.

 

Söker legitimitet

Under Bandidos uppbyggnadsfas i Sverige, var deras vinstdrivande brottsliga verksamhet i stort sett begränsad till samma typ av brott som enskilda kriminella personer i Sverige höll på med. Men i takt med att mc-gängen etablerades och deras skrämselkapital byggdes upp, inte minst till följd av de våldsamma konflikterna med Hells Angels på 90-talet, blev de mer aktiva med utpressningar, indrivningar och hot.

– Bandidos varumärke har genomgått en medveten förändring. I en inledande fas var deras varumärke synonymt med förmågan att utöva våld. Nästa mål blev att förknippas med stabilitet, det vill säga kapacitet att utföra maktutövning under kontroll. Då fungerar det inte att ha personer i organisationen som inte går att kontrollera, och det är inte ovanligt att man utesluter medlemmar, säger Rostami.

I nästa fas söker klubbarna legitimitet. Man tonar ner det kriminella och söker sig till legala verksamhetsområden. Men den ena foten kommer alltid att befinna sig i den kriminella världen.
– Även om man jobbar för att göra sig mer legitima, gäller det att fortfarande visa att man har kvar det våldskapital som man först gjorde sig kända för. Men det sköter man ofta genom olika undergrupperingar och supporters. Bandidos har till exempel X-team.
http://www.expressen.se/gt/polisens-storaktion-mot-bandidosfesten/


Stor polisinsats vid Bandidos klubblokal

Polisen har gripit en man inne i Bandidos klubblokal i Göteborg, misstänkt för grovt narkotikabrott.
Gripandet genomfördes efter att polisen gått in i lokalen för att söka efter vapen och andra farliga föremål.
– Vi har gått in med stöd i polislagen. Gripandet gick lugnt till, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg.
Polisen genomför just nu en stor insats i anslutning till mc-klubbens klubblokal i Marieholm, Göteborg. Insatsen väntas pågå hela kvällen.
– Vi bedriver tillsyn inför lördagens Bandidos-fest. Vi utnyttjar våra fulla resurser, säger Göran Carlbom.
Under kvällen gick man in lokalen för att söka efter vapen och andra farliga föremål, och i samband med det greps en man, misstänkt för grovt narkotikabrott. En annan man har tagits med till station, misstänkt för ringa narkotikabrott.
Ett stort antal polispatruller samt en helikopter finns på plats vid mc-gängets klubblokal. Insatsen är en del av en kommendering som löper över helgen, med anledning av den rekordstora Bandidos-fest som går av stapeln med start på lördag. Festen inleds klockan 20.00 och pågår hela natten, fram till klockan 12.00 dagen efter. Det kriminella mc-gängets toppskikt från Skandinavien förväntas delta.
På lördagen anordnar även Hells Angels i Göteborg en fest. Och torsdagskvällens polisinsats inriktade sig också mot HA:s klubblokal i Sisjön.
– Vi har gått in i den lokalen också. Än så länge har jag inte fått någon rapport om att någon ska ha gripits där, säger Carlbom.

 

Kan liknas vid företagsfest

"The biggest party of the Bandidos Mc in scandinavia for the year 2016" – så beskriver Bandidos Göteborg helgens evenemang på sin officiella Facebook-sida. Och enligt Amir Rostami, polis och gängforskare, är festen ett bra tillfälle att bedriva underrättelseverksamhet.
– Genom att se på vilka som närvarar på festen och vem som umgås med vem, kan polisen bilda sig en bättre uppfattning om hur organisationen ser ut, säger han.
Göran Carlbom bekräftar att underrättelseverksamhet är en del av torsdagens polisinsats.
– Ja, delvis. Sen bedriver vi annat polisarbete också, som nykterhets- och fordonskontroller, säger han.
Fester är och har alltid varit en central del i den kriminella bikervärlden, enligt Amir Rostami. Det stärker tidigare etablerade band och är ett tillfälle att knyta nya.
– Man kan likna det vid en företagsfest. Det är något man gör för att boosta sig själva och skapa gemenskap. Genom att närvara visar man också sin lojalitet, och alla som har en formell funktion bland de inbjudna Bandidos-klubbarna förväntas delta, säger Rostami.

 

Maktdemonstration

Helgens Bandidos-fest ser ut att bli välbesökt, och bland deltagarna kommer det med största sannolikhet finnas en hel del individer med ett gediget belastningsregister.
Dagen innan festen, i morgon fredag, kommer Bandidos även att genomföra ett så kallat Memory Run, där man i samlad tropp kör genom staden för att hedra avlidna medlemmar.
– Utåt är det en maktdemonstration, med ett stort antal bullriga motorcyklar som kör tillsammans, samtidigt som det stärker självkänslan bland de som deltar, säger Rostami.
http://www.expressen.se/gt/stor-polisinsats-vid-bandidos-klubblokal/

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar