fredag 28 augusti 2015

Putins nyttiga idioter

Med låtar om historiska krig och slag rullar de ut pompösa ljudmattor var än de drar fram. I Sevastopol på den annekterade Krimhalvön, till exempel.

Det svenska Falubandet var i torsdags en av huvudattraktionerna på ett jätteevenemang som uppmärksammade att det är sjuttio år sedan andra världskriget slutade. Arrangörerna var den ökända ryska mc-klubben Nattvargarna. Dess karismatiske ledare Alexander ”Kirurgen” Zaldostanov tyckte att Sabaton var det bästa utländska bandet med tanke på dess stil, uttryck och ämnesval.

Inför arrangemanget sade ”Kirurgen” att syftet var att ge en bild av segern genom ryska ögon och göra en fortsättning på sommarens kontroversiella mc-turné i spåren av Röda armén till Berlin. ”Vi gör det för Sevastopol, för hela Ryssland och vi vill skicka en signal över gränsen och över havet”, sade han.

”Kirurgen” är inget vidare på att dissekera sitt eget lands historia. Han är djupt troende men hyllar kommunisten Josef Stalin och menar att alla som hävdar att diktatorn har miljontals liv på sitt samvete ljuger.

Nattvargarna bildades under 1980-talet som en motkultur i Sovjetryssland. I dag är de militant nationalistiska, obrottsligt lojala med presidenten och devota ortodoxa kristna. Ledaren kallar klubben för Putins järnkavalleri. Med jämna mellanrum ordnar de jippon för barn som handlar om att sprida hat mot väst. När flera av mc-medlemmarna fick avbryta resan till Berlin i somras eftersom de nekades inresa i Polen och Litauen menade ”Kirurgen” att det visar att det inte finns demokrati i det satanistiska Europa.

Kombinationen av mc-gängattribut och trohet mot Putin har lönat sig. ”Kirurgen” har fått medalj av Putin och antikorruptionsbloggaren och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har uppskattat att klubben har fått 56 miljoner rubel sedan 2013 av staten. Dessutom har de blivit lovade att få disponera 267 hektar mark på Krim till rabatterad hyra (99,9 procent i avdrag) för att upprätta ett ”patriotiskt centrum”.

Kreml använder Nattvargarna dels för att tränga ut vanliga kriminella mc-gäng som inte går i statens ledband, dels som en tillgång för speciella ändamål. ”Kirurgen” och andra beväpnade nattvargar fanns på Krim när Ryssland tog över kontrollen och har stött separatisterna i Östra Ukraina. De ingår också i den halvofficiella anti-Majdanrörelsen som lovar att ställa till problem för alla som demonstrerar mot det rådande samhällsklimatet i Ryssland.

Sabaton försvarar sig med att de bara spelar för fans, var de än finns. Det klingar lika klent som en ukulele i sammanhanget. Spelar man i Sevastopol, som Ryssland har annekterat, blir man en del av Putins propaganda och lögner om att Krim rätteligen tillhör Ryssland.
http://unt.se/asikt/ledare/putins-nyttiga-idioter-3855252.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar