fredag 28 augusti 2015

Här är mc-gänget som utmanar Hells Angels - No surrender kallas "multietniskt" eftersom gänget är en blandning av människor med olika bakgrund och kultur

Ännu ett kriminellt mc-gäng är på väg att etablera sig i Sverige. Det är holländska No surrender – som redan har ett klubbhus i Köpenhamn.
– Vi planerar att starta en ny avdelning i Danmark och två i Sverige, säger talesmän för klubben till Ekstrabladet.
Svensk polis ska nu begära information av sina danska kolleger. Det finns risk att andra gäng reagerar mot nykomlingarna.

No surrender MC bildades i Holland så sent som i februari 2013 men har redan tillräckligt många lokalavdelningar för att vara en konkurrent till Hells Angels, Bandidos och Satudarah.
I den västra delen av Köpenhamn etablerades i mitten av augusti en avdelning som heter No surrender district 26, där "district 26" syftar på de kommuner i huvudstadsområdet vars postnummer börjar på 26 - bland andra Rødovre, Hvidovre, Glostrup och Brøndby.

Bakom plank och taggtråd

District 26 har ett klubbhus bakom plank och taggtråd i ett industriområde i Brøndby. Avdelningen säger sig ha 53 medlemmar. Många av dem var tidigare med i Satudarah.
– Vi var med i Satudarah i ett års tid. Men vi kom inte överens, säger klubbens talesmän till Ekstrabladet.
Mer än så vill de inte säga om den saken.

Videobilder med vapen

No surrender kallas "multietniskt" eftersom gänget är en blandning av människor med olika bakgrund och kultur.
Det väckte uppmärksamhet förra året när tre av de holländska medlemmarna – från Amsterdam, Rotterdam och Breda – reste till Mosul i Irak för att strida mot islamisterna i organisationen IS. Videobilder från platsen visade dem med vapen i hand.
Gängets grundare i Holland är en missnöjd tidigare medlem i Satudarah. Även en före detta Hells Angelsmedlem deltog i uppbyggnaden av No surrender.
Han blev utkastad ur HA i så kallade "bad standing" 2004.

"Utnyttjar våldskapitalet"

En tredje person som bytt gängtillhörighet är tidigare Satudarahmedlem. Och en dömd kidnappare har varit aktiv i No surrenders Amsterdamavdelning, enligt uppgifter som Ekstrabladet ställt samman.
– Det är otroligt hårt kriminellt belastade personer i Holland som har bildat No surrender, säger Lars Öjelind, chef för underrättelsesektionen vid NOA, svenska polisens nationella operativa centrum.
– Sådana här gäng är konstruerade nästan som en franchise där man köper rätten att kalla sig något. Sedan utnyttjar man våldskapitalet, det faktum att folk känner sig hotade bara av att se deras ryggmärken. Så kan man syssla med beskyddarverksamhet, indrivning och liknande.

Skandinaviskt huvudkontor

No surrenders danska talesmän säger att District 26 är avsett att vara gängets "motherchapter" – alltså ett slags huvudkontor för den skandinaviska delen av verksamheten. Och att nya avdelningar alltså planeras både i Danmark och Sverige.
Men enligt Lars Öjelind vid NOA känner inte svensk polis till de planerna.
– Vi har inte fått någon information från Danmark. Det är självklart att vi måste prata med danskarna om detta.
– Vi utbyter även information med andra europeiska kollegor genom Europol. Men vi fokuserar mer på personerna och inte så mycket på gängen.
Polisens uppfattning är att No surrender och andra mc-gäng i stor utsträckning rekryterar personer som redan har begått brott och är kända av polisen. Folk som hade varit kriminellt aktiva i vilket fall som helst.
– Att de bär västar kan ibland nästan göra det enklare för oss att följa dem, säger Lars Öjelind.

Kan leda till bekymmer

Om ett nytt mc-gäng vill slå sig in där Hells Angels och Bandidos redan finns kan det förstås leda till bekymmer.
– Kommer de för nära och konkurrerar kan det bli reaktioner från andra gäng. Sådant har förekommit tidigare, säger Lars Öjelind.
– Ibland kan det till och med bli våldsaktioner mellan uppstickaren och de etablerade. Men det drabbar mest dem själva och inte allmänheten. Jag tycker inte vi har anledning att vara oroliga. Inte som det ser ut nu.
http://www.expressen.se/kvallsposten/har-ar-mc-ganget-som-utmanar-hells-angels/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar