fredag 28 augusti 2015

Friad från skott mot Bandidos – får 275 000

En 23-årig man från Landskrona som friats från anklagelserna om att ha deltagit i en skottlossning mot Bandidos lokal i Helsingborg sommaren 2011 får 275 000 kronor i skadestånd. Det beslutar justitiekanslern, skriver nyhetsbyrån Siren.
– Vi är i huvudsak nöjda, säger mannens advokat Mikael Nilsson.
Åklagaren i målet ville helt neka ersättning med motiveringen att mannen själv bidragit till att bli misstänkt för brottet.

Två män på en motorcykel öppnade eld mot mc-klubben Bandidos lokal på Planteringsvägen i Helsingborg natten till den siste juni 2011. Sammanlagt 15 skott avlossades med en Berettapistol mot lokalen innan motorcykeln drog i väg i hög fart.
Kulorna träffade fastigheten och parkerade bilar men ingen människa skadades. Händelsen rubricerades som mordförsök. Två kulor gick rakt genom skyltfönstret till en intilliggande butik.

Greps svårt skadad

Kort efter skottlossningen greps den då 19-­årige mannen av polisen. Han var ganska svårt skadad – skrapskador på ena sidan av kroppen som åklagaren senare hävdade att han hade fått vid en olycka med motorcykeln som hade använts vid attentatet.
Mannen häktades som misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Efter en och en halv månad i häkte släpptes han igen av åklagaren men anhölls på nytt i sin frånvaro i augusti samma år.
Mannen var internationellt efterlyst när han i november 2011 frihetsberövades i Kosovo. Han släpptes dock igen och lyckades hålla sig undan rättvisan fram till januari 2013 när han kom tillbaka till Sverige, greps och hölls häktad fram till i början av maj.

Reseförbud över ett år

När han på nytt försattes på fri fot fick han reseförbud och tilläts inte resa fritt igen förrän i juni 2014 – efter rättegången i Helsingborgs tingsrätt där han hade frikänts från anklagelserna.
Mannen som vid det här laget har hunnit bli 23 år gammal begärde 300 000 kronor i ersättning för att han varit frihetsberövad. Den höga summan motiverades bland annat av han låga ålder och av att han hade varit illa skadad när han först greps.
Åklagarmyndigheten tyckte inte att mannen skulle få några pengar överhuvudtaget. "Genom att tiga och inte lämna någon förklaring till de skador han haft" försatte han sig själv i situationen att bli frihetsberövad.

"Häktar alltför lätt"

Men det argumentet köper inte justitiekanslern. Tvärtom ska mannen ha extra hög ersättning för att brottsmisstankarna var så allvarliga – och för att han även haft reseförbud under lång tid. Beloppet landar till slut på 275 000 kronor.
– Jag har inte hunnit prata med min klient men tror nog att han är nöjd, säger 23-åringens advokat Mikael Nilsson.
– Staten och åklagarna får betala för att de gör fel. Jag anser att domstolarna har en tendens att häkta alltför lätt. Och det visas också av att beloppen som betalas ut i sådana här ersättningar ökar.
http://www.expressen.se/kvallsposten/friad-fran-skott-mot-bandidos--far-275-000/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar