fredag 28 augusti 2015

Bandidos-ledaren gripen efter spaning

Norsk polis har efter långvarig spaning gripit Bandidos-ledaren Lars Harnes för mordförsök mot en annan kriminell.
Då han greps hade han täckt kroppen med strumpbyxor – allt för att inte ge ifrån sig dna-spår.
– Vi hade viss kontroll på honom och med tanke på vad han hade med sig valde vi att gripa honom, säger Einar Aas, chef vid sektionen för organiserad kriminalitet.

Anledningen att polisen spanat på Bandidos-ledaren Lars Harnes är en aktion mot en knarkliga som pågått under en längre tid, enligt uppgifter till norska Aftenposten.
Under det arbetet såg spanarna flera gånger hur Harnes reste hem till det tilltänkta offret Imran Saber, också han känd i den kriminella världen.

Täckt av strumpbyxor

Harnes hade med sig "utrustning som om han skulle genomföra ett allvarligt brott", enligt polisens uppgifter till Aftenposten. Exakt vad detta innebär avslöjar man inte. Lars Harnes ska också ha täckt in stora delar av kroppen i material från strumpbyxor, sannolikt för att inte ge ifrån sig dna-spår.
Den 21 juli hände något som gjorde att polisen valde att slå till.
– Han uppsökte garaget på ett sådant sätt att det väckte uppmärksamhet, säger Einar Aas, chef för sektionen för organiserad kriminalitet vid Oslo-polisen, till Aftenposten.
Före detta hade han enligt polisen rekognoscerat på platsen flera gånger.
– Vi hade viss kontroll på honom och med tanke på vad han hade med sig valde vi att gripa honom, säger Einar Aas, chef för sektionen för organiserad kriminalitet vid Oslo-polisen, till Aftenposten.

"Beställningsmord"

Norska Aftenposten har uppgifter om att Harnes skulle utför mordet åt någon annan – en uppgift som polisen inte kommenterar. Vem som i så fall är beställaren till brotten är inte känt. Just nu är Lars Harnes bara formellt misstänkt för vapenbrott och stöld av moped.
Advokaten Anja Hellander säger till Aftenposten att hennes klient erkänner att han burit vapen och stulit moped. Ifall han planerat ett beställningsmord vill hon inte prata om.
– Jag har ingen kommentar till ett sådant påstående, säger hon till Aftenposten.

Tortyrliknande misshandel

Lars Harnes grundade Osloavdelningen av kriminella mc-klubben Bandidos 1997. 2003 dömdes han som huvudman i ett grovt våldsbrott där en man spärrades in, bands och misshandlades under tortyrliknande former. Det var Harnes tionde dom. Samtidigt som mannen misshandlades togs även hans flickvän. Hon hotades med att hennes man "skulle dö" och att hon själv skulle "bli hora åt Bandidos för att betala sin pojkväns skuld". Mannen lever på hemlig ort i dag, handikappad efter den grova misshandeln.

Året därpå greps Harnes tillsammans med en känd högerextremist för ett rån. 2006 dömdes han till åtta års fängelse. För två år sedan blev han en fri man och efter en långvarig process fastslog rätten att han inte kan anses farlig. På anstalten hade han pluggat och övervägde att bli katolik, vilket bidrog till beslutet.

Undre världens "finansminister"

Det tilltänkta mordoffret Imran Saber har redan överlevt ett mordförsök. I november 2010 träffades han av sju skott, varav ett i bröstet, men överlevde mirakulöst. Saber själv har flera domar på sig, bland annat för narkotikabrott, och han har fungerat som "finansminister" åt David Toskas, en av Norges mest kända kriminella. Toskas låg bakom Nokasrånet i Stavanger 2004, där en polis sköts till döds. Rånarna kom över 56 norska miljoner kronor. Toskas greps i Malaga i Spanien 2005 och dömdes till 19 års fängelse.
http://www.expressen.se/nyheter/bandidos-ledaren-gripen-efter-spaning/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar