fredag 28 augusti 2015

Mc-gängen fortsätter att expandera över hela Europa. Störst är Hells Angels som nu finns i 27 europeiska länder


Störst är Hells Angels som nu finns i 27 europeiska länder, enligt en kartläggning som danska Ekstrabladet gjort. Därefter kommer Outlaws och Bandidos och andra gäng som Satudarah och Gremium. Alla vill de ha sin del av kakan.
På Europol, Europeiska polisbyrån, är man bekymrad över gängens tillväxt.
- Vi ser en massa nya chapters skjuta upp runtom i Europa, säger Søren Pedersen vid Europol till Ekstrabladet.

Hells Angels dominerar bland mc-gängen i Europa. I Sverige finns enligt klubbens officiella hemsida i dag 14 HA-avdelningar, eller chapters som man kallar dem.
Bandidos har åtta stycken. Men i Danmark är Bandidos större med 13 avdelningar mot Hells Angels tio.
Europol, det europeiska polissamarbetet med säte i holländska Haag, befarar att fler mc-klubbar med kopplingar till kriminell verksamhet ökar risken för våldsamma konflikter.
- I slutet av 2012 varnade vi för utvecklingen, då vi upplevde en kraftig tillväxt av nya chapters. Två år senare är situationen mer eller mindre densamma. Vi ser en massa nya chapters skjuta upp runtom i Europa, säger Europols presstalesman Søren Pedersen till Ekstrabladet.

Har ökat i antal

På nio år har antalet avdelningar inom Hells Angeles, Bandidos och Outlaws i Europa ökat från 299 till 561. Verksamheten har på flera håll kunnat kopplas till olika former av kriminalitet.
I Danmark härskade Hells Angels ensamma bland gängen på 1980-talet efter blodiga uppgörelser med gruppen Bullshit. Bland annat då den senare gruppens president Henning Norbert "Makrellen" Knudsen mördades på öppen gata av HA-torpeden Jønke Nielsen. Ett brott han senare dömdes till tolv års fängelse för.
Senare etablerade sig Bandidos i Danmark vilket ledde till hårda strider med Hells Angels - det som beskrevs som det stora nordiska gängkriget.
Men 1997 slöt klubbarna fred och sedan var de i princip ensamma herrar på täppan. Fram till 2013 var det bara HA och Bandidos som opererade i Danmark, men sedan dess har flera nya grupper slagit sig in.
I slutet av 2014 öppnade det holländska gänget Satudarah ett klubbhus och startade en avdelning i Köpenhamn. I dag har man två danska chapters, och ett i Sverige.

United Tribuns - nytt tillskott

Tyska Gremium Mc öppnade en avdelning i danska Haslev för ett par månader sedan. Och det senaste tillskottet bland mc-klubbarna i Danmark är United Tribuns, ett annat tyskt gäng som öppnat en avdelning på södra Jylland. Rekryteringen av nya medlemmar pågår och så här skriver klubben på sin danska Facebooksida:

"Är du trött på att stå ensam? Är du en riktig man som står för vem du är? Kontakta United Tribuns Danmark. Vi är framtiden".

Klubben förnekar att man är en kriminell gruppering utan beskriver sig som ett brödraskap med fokus på kampsport och bodybuilding. Strukturerna i United Tribun känns igen från andra gäng med en president och en så kallad "sergeant at arms" i ledningen.
- United Tribuns är en förhållandevis ny gruppering som påminner om Satudarah och Gremium. De är förankrade på södra Jylland och man får förmoda att det i första hand är där man vill etablera sig, uppger Michael Ask, tidigare chef för rikspolisens underrättelsetjänst i Danmark för Ekstrabladet.
Tillströmningen av nya gäng skulle kunna uppfattas som ett brott mot det gamla fredsavtalet mellan Hells Angels och Bandidos, som ju gick ut på att inga andra grupperingar fick förekomma.

Våldsamma bråk kan uppstå

Enligt Michael Ask tycks de etablerade gängen motvilligt ha accepterat att nya sticker upp.
- Alternativet är en stor konflikt, och de vet att detta bara skulle skada dem själva.
Likväl blev det våldsamma bråk när Satudarah slog sig in i Danmark och Sverige. I februari förra året drabbade medlemmar från Satudarah och Hells Angels under flera dagar samman i regelrätta gatuslagsmål i Köpenhamn. Totalt greps 28 personer i samband med bråket.
Christian Klemert, som forskar om gängkriminalitet vid universitetet i Köpenhamn, menar att de nya grupperna kan trigga de etablerade gängen i Skandinavien till nya blodiga uppgörelser.
- När det kommer nya grupper blir de utmanade, självfallet. Just nu ser det inte ut som att det kommer en stor konflikt, men man kan inte utesluta det på längre sikt, säger Klemert till Ekstrabladet.
 http://www.expressen.se/kvallsposten/kriminella-mc-gangen-expanderar-i-europa/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar