måndag 16 februari 2015

Omar Abdel Hamid El-Hussein, 22.

22-åringen har kopplingar till gänget Brothas, som tidigare bland annat tagit på sig skjutningar mot mc-gänget Bandidos lokaler.

En talesperson för Brothas bekräftar att de känner till Omar Abdel Hamid El-Hussein, på grund av att han suttit häktad tillsammans med Brothas-medlemmar. Samtidigt säger talespersonen att Brothas tar avstånd från terrorattentaten. Det skriver BT.

– Vi vet vem han är, eftersom han är bosatt här i MP (Mjølner red.anm). Men han var inte en av våra. Han var en ensamvarg som höll sig för sig själv. Vi visste inte att han var så "långt ute". Vi tar djupt avstånd från vad som hänt. De är grymheter som vi inte vill kännas vid, säger talespersonen enligt BT.
http://www.expressen.se/kvallsposten/omar-22-misstanks-ligga-bakom-attentatet/ 

Expert: ”Inga framgångsrika kriminella som utför dåden”

Unga män, på drift i samhället, som genom terror försöker skaffa sig status och tillhörighet. 22-åringen i Danmark följer ett mönster, anser Hans Brun, försvarsforskare vid Kings College i London.

Hans Brun säger att fenomenet med ensamma gärningsmän har funnits sedan 1970-talet, men att det i dagens it-samhälle lättare går att nå ut med ett budskap.
– Det är en affärsidé att folk ska göra saker på egen hand, säger Hans Brun, som använder sig av en ”miljöslogan” för att beskriva terrorismen:
– Tänk globalt, handla lokalt. Ungefär så resonerar man. Twitter har blivit ett vanligt hjälpmedel att sprida budskapet med.

Den 22-årige mannen som utförde helgens dåd i Köpenhamn ska enligt Hans Brun stämma in på bilden den ensamme terroristen.

– Det är inte de som varit framgångsrika kriminella som hamnar där. De här männen har varken utbildning eller jobb. De utför dåden för att skaffa sig status och tillhörighet. De är för struliga för att upptas i finare kretsar, säger Hans Brun.
Det som hände i Köpenhamn följer samma mönster som tidigare kännetecknat dåden i Paris och Ottawa, Kanada, där en ensam man försökte skjuta sig in i regeringbyggnaden, utvecklar Hans Brun i P1-morgon.

– Det är inget som förvånar mig när det gäller jihadism. Samtidigt ska vi komma ihåg att utanförskapet inte är en utlösande faktor i sig. Det finns inga romska självmordsbombare, till exempel. Och romerna är den mest marginaliserade gruppen i Europa just nu, säger Hans Brun.

Radikalisering innanför fängelsmurar kan också vara en grogrund för rekrytering.
– Men det är värt att påpeka att det också finns människor i fängelse som blir politiskt radikaliserade utan att förespråka våld, säger Hans Brun, som ser en viktig uppgift i terrorbekämpningen att angripa ett dogmatiskt idésystem.

– Det handlar om att angripa idéer och att besegra ideologin. Det är inte som i gamla krig då terrängen var viktigast. Man måste ut och träffa dem och samtidigt bygga upp en enad front, säger Hans Brun till SvD.

Försvarsforskaren nämner engelskspråkiga IS-magasinet Dabiq som ett exempel på att det finns skickliga personer med en genomtänkt agenda i bakgrunden. Dabiq ger även uttryckliga råd till läsare som vill bli upptagna som ledare inom IS.

– Jag har under lång tid studerat Boko Haram i Afrika. Det finns likheter. Man tar död på de goda predikanterna och skrämmer till tystnad. Man puffar folket i ”rätt” riktning. Det är därför de goda krafterna i civilsamhället måste stå starka. Det gäller överallt, konstaterar Hans Brun.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/expert-inga-framgangsrika-kriminella-som-utfor-daden_4338637.svd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar