söndag 1 februari 2015

Den mördade mannen har klassats som en av landets tyngst kriminella och pekats ut som en ledare inom Brödraskapet Wolfpack.


MALMÖ. Den 30-årige maffialedaren flydde från Malmö med ett pris på sitt huvud och startade ett nytt liv i Umeå.
Men han valde att återvända till Skåne sedan hans identitet röjts i samband med ett misstänkt mordförsök i norra Sverige.
På lördagen sköts mannen ihjäl mitt på shoppingcentrat Mobilias parkering i centrala Malmö.
Många chockade vittnen, däribland flera barnfamiljer, flydde och tog skydd i de intilliggande butikerna.
– Det var som rena vilda västern. Vi trodde knappt det var sant det vi upplevde, berättar ett par efteråt.
Sent i natt pågick fortfarande polisens jakt efter den eller de misstänkta mördarna i Malmö. Polisen vill inte avslöja om de vet vilka gärningsmännen är.
– Det och flera andra saker är uppgifter vi inte vill lämna ut i nuläget, säger Hans Bengtsson, inre befäl vid Malmöpolisen.
Han bekräftar att händelsen på Mobilia köpcentrum föregicks av ett bråk mellan flera personer på en intilliggande restaurang.
– Sedan har bråket fortsatt ut på gatan där till sist offret blivit träffad av flera skott, säger Hans Bengtsson.

 

Såg maskerade

Ett par som blev vittnen till dådet berättar hur de chockartat blev mer eller mindre vittnen till händelsen.
- Vi såg hur två maskerade killar med uppdragna luvor och något för sina ansikten sprang efter en tredje kille inne på parkeringsplatsen. Sedan hörde vi plötsligt minst sju till åtta skott.
Andra vittnesmål gör gällande att det handlat om hela 10-20 skott, som ett fyrverkeri ungefär.
Vittnen berättar hur de såg förskräckta personer fly in i butikerna. Flera var barnfamiljer som bland annat tog skydd i en intilliggande Sibabutik.
Larmet om skottlossningen kom in till polisen klockan 17.45 och när första patrullen anlände till platsen påträffades en mycket allvarligt skadad man precis bakom en av de parkerade bilarna på parkeringsplatsen.
Enligt flera vittnen på plats gjordes intensiva räddningsförsök av ambulanspersonal som anlände strax därefter.
- Den skjutne ska ha varit vid liv vid ankomsten till sjukhuset, men avlidit en stund senare, säger inre befäl Hans Bengtsson.
Polisens informatör Stephan Söderholm, beskriver händelsen som allt annat än slumpartad.
– Vi tror inte att det var någon tillfällighet att gärningen skedde där och då. Gärningspersonerna fann ett tillfälle och utnyttjade situationen. Men jag måste säga att det var en illa vald plats med mycket folk i rörelse och många ögon som iakttog, säger han.

 

Tungt kriminell

Den mördade mannen har klassats som en av landets tyngst kriminella och pekats ut som en ledare inom Brödraskapet Wolfpack.
Han är dömd vid ett 25-tal tillfällen för olika brott bland annat för mordförsök i samband med sprängningen mot åklagaren Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007.
– Han beskrivs av polisen som mycket välkänd i Malmös undre värld. Vi vet att han har förekommit i ett antal uppmärksammade händelser, säger Malmöpolisens inre befäl Hans Bengtsson.
I juli 2009 dömdes 30-åringen tillsammans med ytterligare en person för sprängningen mot åklagaren i Trollhättan. För 30-åringen blev påföljden fängelse i fyra år och sex månader.
Men när släpptes från fängelset, hösten 2012, bestämde han sig för att byta Malmö mot lugnet i Västerbotten.

 

Identiteten röjdes

Under ett nytt namn började han ett nytt liv i Umeå, men ett svartsjukedrama skulle sätta käppar i hjulet. Efter att ha hamnat i knivbråk med sin flickväns tidigare pojkvän blev han häktad för mordförsök och hans identitet röjdes.
– Det har varit hur skönt som helst. Skönt att slippa gå runt och tänka på att man när som helst kan bli skjuten eller att det kan dyka upp någon med automatvapen och börja skjuta mot dig, sa 30-åringen i polisförhör efter knivdramat.
Rätten valde visserligen att fria honom, eftersom de betraktade knivskärningen som självförsvar, men för 30-åringen innebar det ändå slutet för tiden i Norrland. Efter att ha fått sin identitet röjd upplevde mannen inte länge att han kunde stanna i Umeå utan återvände till Malmö.
http://www.expressen.se/kvallsposten/person-skottskadad-i-malmo/ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar