fredag 9 februari 2018

Kriminellt nätverk vill värva unga Eslövsbor

Danska kriminella nätverket Loyal to Familia, LTF, har försökt rekrytera ett 15-tal unga Eslövsbor. Polisen och kommunen har nu gått samman för att stävja etableringen. Även i Hörby har LTF varit aktiva.

Loyal to Familia startade som ett gatugäng bland invandrarungdomar i Danmark 2013 men fick snabbt även många etniska danskar som medlemmar.
 
I början slogs Nørrebrobaserade LTF tillsammans med andra gäng mot Hells Angels för att ta över narkotikahandeln på gatorna.

Uppgörelserna har präglats av extrem våldsanvändning och LTF har varit inblandade i flera av de mest uppmärksammade dåden i Köpenhamn.

Sedan dess har gänget etablerat sig i Malmö och Helsingborg. En större Sverigeexpansion som var på gång i somras har dock, enligt svenska polisen, mattats av.

– LTF har sedan dess bara varit synliga i Eslöv och Hörby, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Region Syd.

En del av dem som förekommer i den miljön nu var aktuella i mc-gänget Outlaws försök till etablering i Mellanskåne för fem-sex år sedan.

– Det är en tendens vi ser att många av dem som är med i de lokala kriminella nätverken är desamma. Man byter tröjor bara. Lite som när det är Silly Season i fotboll, säger Patrik Andersson.

Eslövspolisen har sedan ett par veckor indikationer på att Loyal to Familia kontaktar unga i Eslöv och vill att de utför sysslor åt dem. Flera möten har hållits i ämnet mellan Eslövs kommun och polisen.

Kommunpolis Mats G Odestål och kommunens fältgrupp åker ut till de ungas familjer och pratar med dem.

– Man kan säga att det är riskzonssamtal. Det kommer vi att göra med ett 15-tal ungdomar. Allt för att medvetandegöra vad det handlar om ifall man inte skulle känna till det. Och det gör man oftast inte. Vi har varit hos en handfull familjer redan. Samverkan känns väldigt positiv, säger Mats G Odestål.

Det handlar om grov brottslighet.
– Att hamna i klorna på LTF är absolut inte bra. Det är ingen som vill att unga ska fastna i den miljön. Vi ska göra vårt bästa för att förhindra det, säger Mats G Odestål.

Det finns en oro på skolorna i Eslöv över att rekryteringsförsök pågår. Patrik Andersson säger att skolor och myndigheter verkligen bör reagera när man ser unga människor bära LTF:s attribut – oftast på svarta tröjor med vitt tryck eller på kepsar.

– Då ska man ta kontakt med polisen och kanske skriva en orosanmälan till det sociala eftersom den unge då uppenbart befinner sig i fel miljö, säger Patrik Andersson.

 
När Outlaws startade i Mellanskåne med en lokal mindre klubb rekryterades många yngre förmågor.
– Vissa av dem var då inte äldre än 16-17 år. En del av dem har nu valt att dra på sig en tröja med LTF på.

Patrik Andersson konstaterar att det handlar om kriminella personer i lokalsamhället. Han bedömer dock att organisationen inte är av den arten att den kan växa till sig.
– Det håller sällan över tid. De har inte den organisatoriska förmågan att hålla ihop det utan folk tröttnar.

Han ser ändå stora faror för de yngre som kanske lockas av att gå med.
– De tycker kanske det är häftigt i början att dra på sig en tröja. Men när de tröttnar efter en vecka och ska lämna tillbaka tröjan blir de ”bötade”. Då får de betala för att de haft tröjan på sig – eller begå brott för att betala av skulden, säger Patrik Andersson.

Det handlar inte om några större pengar – men det kan vara tufft för en 15-16-åring som kommer från en socialt utsatt familj att få ihop kontanterna till gänget om man vill sluta.

Patrik Andersson berättar om att när Malmögänget Black Cobra, som senare blev Black Scorpions, bötade avhoppare handlade det om 1 000-5 000 kronor.

– Då hade många svårt att få ihop de pengarna. De fick sälja narkotika, begå något inbrott eller snatta istället. Det är ingen avancerad brottslighet. Någon myntade uttrycket grov oorganiserad brottslighet – och det är precis vad det handlar om. Man saknar strukturerna, säger Patrik Andersson.

Han ser aktiviteten i Eslöv och Hörby som ett uttryck för att Loyal to Familias expansion i Sverige stagnerat.

– De har inte gjort några jätteavtryck i vår region. Det vi ser är snarare en avmattning. Det kanske är lättare att utmärka sig i Eslöv än att köra en konkurrerande verksamhet inne i Malmö där det finns en massa andra etablerade, kriminella nätverk. I Eslöv kan man dra på tröjan utan problem.

Polisen tror att LTF helst rekryterar dem som är äldre än 15 år, men har samtidigt sett betydligt yngre personer vara aktiva som springpojkar i narkotikahantering.

– Man får kanske 500 kronor för att springa över till en adress med 100 gram cannabis. Det är ett sätt att locka in yngre personer i hanteringen. 500 kronor för dem betyder ett tv-spel eller att de kan gå på McDonalds. Det lockar, säger Patrik Andersson.

I Sverige har man inte sett tecken på den extrema våldsanvändning som det varit i Danmark.
– Det är en hierarkisk organisation där ledaren antingen suttit inne eller varit utomlands. Vi har inte riktigt den kulturen med gatugäng som danskarna har utan något vi fått från dem i samband med Black Cobra eller med etableringen av Bloods och Crips för tio-tolv år sedan.
http://www.skd.se/2018/02/07/kriminellt-natverk-vill-varva-unga-eslovsbor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar