tisdag 27 februari 2018

Sju i mc-klubb åtalas för grova brott

 

SKÖVDE: En person misshandlades och hotades på Billingehovsparkeringen

En narkotikaaffär i Skövde blev startskottet för en utredning som nu lett till att sju män med kopplingar till mc-gäng åtalas misstänkta för grova brott. ”Det handlar om organiserad verksamhet som bygger på hot och våld” säger åklagaren Jenny Karlsson. 
Utredningen i det ärende som nu lett till ett omfattande åtal mot sju män – 31 till 46 år gamla, tre av dem hemmahörande i Skövde, övriga i Sollebrunn, Falköping, Örebro och Skara – inleddes hösten 2017 som ett spaningsärende mot personer med kopplingar till mc-gäng.

 

Start i Skövde

– Det är personer som är medlemmar i mc-gruppen Bear Jaws mc utanför Vara, en etablerad undergrupp till Bandidos, säger kammaråklagare Jenny Karlsson vid Åklagarmyndigheten i Skövde.

I december förra året ingrep polisens spanare mot en misstänkt narkotikaaffär i Skövde. Ingripandet ledde till ett beslag av 60 gram kokain.

– Polisen gjorde bra iakttagelser vid tillfället och detta ledda till att tre personer kunde gripas. Då startade utredningen på allvar, bland annat med förhör och telefonavlyssning och liknande.
Polisen har också gjort tillslag mot klubblokalen i Vara.

 

”Typiska brott”

Det är narkotikaaffärer som är grunden i hela ärendet, men det har lett vidare till andra brott så som människorov, olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning.

– Jag menar att detta är typiska brott i mc-gängens verksamhet. Det handlar om organiserad verksamhet som bygger på hot och våld.

Åtalet gäller sammantaget 170 gram kokain, varav alltså 60 gram togs i beslag i december. För detta åtalad personerna för grovt narkotikabrott.
– Resterande mängd anser jag att vi har fått fram via förhörsuppgifter och liknande.

 

Förnekar brott

I ärendet finns också misstankar om att de åtalade har fört bort personer mot deras vilja, bland annat i Skövde. En person fördes i bil till Billingehovsparkeringen och ska där enligt åklagaren ha misshandlats och hotats. Målsäganden ska ha känt till att de misstänkta var medlemmar i en mc-klubb, vilket enligt åklagaren har förstärkt hotbilden.

– De åtalade har hävdat att de personerna ska ha haft skulder till dem.
De åtalade förnekar i huvudsak brott.

– De har väl kommit med vissa förklaringar i vissa delar, men annars förnekar de brott.
Åtalet lämnade in till Skaraborgs tingsrätt på tisdagen. Troligen kommer rättegången att inledas om ett par veckor.
https://sla.se/skovde/2018/02/27/sju-i-mc-klubb-atalas-for-grova 

Mc-liga från Skaraborg åtalas för flera grova brott

Medlemmar ur Mc-ligan åtalas för en rad olika brott
De har utpressat människor, sålt kokain, drivit in skulder de inte har rätt till, rövat bort personer och misshandlat.
Nu kommer det omfångsrika åtalet mot sju medlemmar i en MC-klubb med sitt nuvarande säte utanför Vara och det innefattar en rad olika brott.

Bland annat har de misshandlat en man utanför Billingehov för att han ska ge dem 100 000 kronor.
En 45-åring och en 27-åring från Skövde har under perioden 1 september 2017 till 13 december samma år sålt 170 gram kokain till olika personer. Försäljningen har skett på en rad olika platser i främst Skövde och männen har tagit emot stora belopp för drogerna. 
Nu krävs de också på ett stort skadestånd för detta av staten på sammanlagt 128 000 kronor.
Försäljningen har delvis skett i samförstånd med en 31-åring från samma stad. Denne åtalas också för narkotikabrott eftersom han använt kokain på olika platser i Skövde.
Samtliga inblandade förnekar brott, men utredarna har bedrivit en omfattande spaning på verksamheten och utredningen innehåller åtskilliga fotografier.
45-åringen åtalas också för att vid ett par tillfällen haft dopingpreparat på sig. Det har handlar om två ampuller testosteronenantat, 1,92 gram kodein och 201 tabletter med stanozolol.

Betala 85 000

Den första duon har också ägnat sig åt försök till grov utpressning. Mellan den 1 oktober 2017 och 13 december samma år har de försökt tvinga en man att betala en skuld de inte hade laglig rätt till.
De hotat sitt offer muntligen, skrivit förtäckta telefonmeddelanden och använt sig av olaga tvång. I Igelstorp blev mannen tillsagd att han inte skulle kunna gå mer om han inte betalade. De har också sagt "du vet vad som händer om pengarna inte kommer in på kontot", samt poängterat att de var medlemmar i Bandidos och Bear Jaws MC.
Målet var att få den utsatte att betala 85 000 kronor.
De båda förnekar även här att de begått något kriminellt.

Olaga frihetsberövande

Den 5 oktober tvingade en 45-åring från Skara och en 31-åring från Falköping in en man i Örebro i sin bil, tog hans mobiltelefon, krossade den och kastade ut den för att han inte skulle kunna meddela sig med omvärlden. Därefter vidtog en 2,5 lång bilfärd till Skövde de sagt att offret "satt sig ordentligt i skiten".
Samma duo har tillsammans med 27-åringen försökt tilltvinga sig pengar från ett annat offer i Falköping och Skövde. Även detta för en skuld som inte har laglig grund.
Det har handlat om hot, förtäckta telefonhot och vid möten har de även utsatt personen för ren misshandel. Bland annat har de sagt att han skulle skadas eller på annat sätt råka illa ut om han inte betalade. Vid ett annat tillfälle hette det "du ska fixa det här i dag" och "nä, skärp dig för helvete annars kommer jag upp och hämtar dig, fattar du eller".

Hot på järnvägstation

Den 22 oktober möttes de på järnvägsstationen i Stenstorp och duon sa då att "pengarna ska fram" och "har du inte löst det så kommer jag att mosa dig". Vid tillfället fick offret också ta emot ett slag över vänster öra, som orsakade en blödning, smärta och nedsatt hörsel.
Målet var att få honom att betala 50 000 kronor.
Samtliga gärningsmän förnekar än en gång brott.

Människorov

Den 19 november har de fyra av de inblandade fört bort en person i Skövde.
De körde honom till en parkeringsplats vid Billinge hon där de med hjälp av våld och hot om våld och dödshot försökt få den drabbade att betala dem 100 000 kronor. Vid tillfället har de sagt att ”antingen fixar du fram pengar eller så pucklar vi på dig” och ”jag kanske skulle hugga kniven i dig istället”.

Den utsatte har också fått ta emot flera knytnävsslag som fick honom att tappa balansen. När han ligger på marken får han ta emot fler slag och sparkar som ger smärta, blödning, blånader och sårskador på näsan och läppen.

Samtliga förnekar även denna gång brott.
En av de inblandade åtalas också för skadegörelse efter att ha ristat in Mc-klubbens namn på en vägg i arrestlokalen.

Åtalet lämnade in till Skaraborgs tingsrätt på tisdagen. Sannolikt kommer rättegången att starta om ett par veckor.
https://www.skovdenyheter.se/article/utpressning-misshandel-knarkforsaljning/

Medlemmar ur mc-gäng i Skaraborg åtalas för narkotikabrott och människorov

Medlemmarna har ägnat sig åt narkotika och utpressning enligt åtalet. Både åklagare och polis är nöjda med att flera av männen nu sitter häktade – även presidenten.

– Mc-gänget har etablerat sig här i trakten. Enligt min mening är det en officiell hangaround-klubb till Bandidos och vi är glada för att polisarbetet nu lett fram till åtal, säger åklagare Jenny Karlsson. 

Utredningen inleddes tidigt hösten 2017 som ett spaningsärende mot flera personer i mc-gänget och den 13 december slog polisens spanare till mot en misstänkt narkotikaaffär i Skövde. Det resulterade inte bara i ett beslag av 60 gram kokain.

– Tillslaget blev startskottet för en omfattande utredning som resulterat i många misstankar om brott som förekommer i den världen. Det är organiserat och meningen är att människor ska bli rädda, säger Jenny Karlsson som hoppas att rättegången kan starta inom några veckor.

Hoppas att brottsligheten ska lugna ner sig

Flera av männen sitter häktade sedan januari och sammanlagt är sju personer åtalade i ärendet.

– Även presidenten är åtalad och vi hoppas att detta gör att brottsligheten på det här området lugnar ner sig. Jag tycker att bevisläget är gott genom både husrannsakningar och telefonavlyssningar, därför hoppas och tror jag på fällande dom. säger åklagare Jenny Karlsson.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sju-personer-atalas-for-narkotikabrott-och-manniskorov

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar