måndag 9 februari 2015

Majorna-nätverket. Sköts på öppen gata – kämpar för sina liv


De två skjutna har anknytning till ett av stadens så kallade territoriella gäng.

De två skjutna har anknytning till ett av stadens så kallade territoriella gäng.

En av de två män som i helgen sköts på öppen gata i Majorna i Göteborg hade precis fyllt 21. Nu kämpar han och den ett år äldre kamraten för sina liv på Sahlgrenska.

Uppslutningen kring de två unga männen var stor redan samma natt som de båda fördes till akuten. Och polisen har haft vakt vid sjukhuset sedan dess.

På sociala medier ger vänner och bekanta sitt stöd till de båda som benämns med ord som "Göteborgs stolthet" och "lejon".
"Han kommer att klara sig och tills dess är vi alltid vid er sida!", skriver en kvinna.

Sent under måndagen var fortfarande beskedet från Sahlgrenska att de två männen har livshotande skador.
- Ja, deras tillstånd är alltjämt kritiskt, säger Elinor Bejer på SU:s presstjänst.

Som GP tidigare berättat har de två skjutna anknytning till ett av stadens så kallade territoriella gäng.
I detta fall rör det sig om en gruppering med bas i Majorna.

Den yngre av de två offren (född 1994) är släkt med en framträdande medlem i Majorna-nätverket, en person som förra året dömdes för en grov misshandel på en restaurang i centrala Göteborg.

Vid tillfället angrep flera ur Majorna-gänget en man med anknytning till Hells Angels och dennes kompis.

Göran Arvidsson, chef för polisens grova brottsrotel, säger att de två unga männens koppling till kriminella gäng kan ha en betydelse. Men att det inte på något vis är säkert.

- Det beror på vad som har skett och det vet vi inte ännu riktigt. Vi letar efter vittnen som sett själva händelsen eller skeendet precis före och inte bara efterspelet, säger Göran Arvidsson.

Polisen arbetar efter flera hypoteser:
- Det kan ha varit något planerat, det kan ha varit att man känner till varandra och av tillfällighet stöter på varandra i trafiken eller så kan det ha varit någon trafiksituation som har gjort att man blir förbannad på varandra utan att veta vilka man är. Det finns flera olika situationer och alternativ.

Enligt en polisman med insyn i förundersökningen jobbar dock utredarna i första hand efter att den äldre av männen (född 1992) varit måltavlan.

Han figurerade nyligen i ett av länskriminalens mer uppmärksammade ärende, som gällde innehav av ett stort antal skjutvapen.

22-åringen slapp åtal i det fallet. De två medmisstänkta ställs inom kort inför rätta enligt den nya rubriceringen synnerligen grovt vapenbrott.

Det finns även en hypotes om att bilägarens bakgrund skulle kunna ha betydelse.
Det handlar om en man som är bosatt på annan ort i Västsverige, som står registrerad på den svarta BMW:n och som är jagad av ett flertal privata fordringsägare.


Ofta efter biltvister.
Han har drivit en bilverkstad och arbetat med att köpa och sälja bilar. I dag står han registrerad på 22 fordon och flera personer GP varit i kontakt med vittnar om att han har många fiender och ska ha sökt sig utomlands.

- Min första tanke är att det kan vara någon som tagit fel på person, säger en tidigare arbetskollega som själv uppger sig ha blivit lurad på pengar av bilägaren.

Enligt samme kollega är bilägaren bekant med åtminstone en av personerna i Majorna-nätverket.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2625360-skots-pa-oppen-gata-kampar-for-sina-liv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar